Spaţiile logistice în construcţie echivalează cu un singur proiect dezvoltat înainte de criză

Suprafaţa de spaţii industriale în construcţie în România totalizează 54.500 de metri pătraţi, aceasta fiind echivalentă cu cea alocată unui singur proiect în perioada de dinainte de criză, potrivit datelor CBRE.
Economica.net - mar, 14 aug. 2012, 20:37
Spaţiile logistice în construcţie echivalează cu un singur proiect dezvoltat înainte de criză

Piaţa spaţiilor industriale a fost dominată de producţie în primul semestru din 2012, sector care a devenit unul dintre cei mai importanţi factori de creştere a PIB-ului în România. Activitatea totală de închiriere de spaţii industriale în primul semestru a însumat aproximativ 53.000 mp, la care se adaugă tranzacţiile directe de 16.500 mp, înregistrând o scădere faţă de semestrele precedente, potrivit unui comunicat al companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

Cea mai mare tranzacţie din primul semestru al anului a fost vânzarea fabricii Nokia (35.000 mp) către producătorul de electrocasnice De’Longhi. În prezent, 20.000 mp clasă A de spaţii industriale sunt în construcţie în zona Bucureşti. În afara Capitalei, stocul modern de spaţii industriale va creşte până la finalul anului cu aproximativ 45.500 mp, momentan fiind în construcţie aproximativ 34.500 mp.

„Piaţa industrială din România prezintă în continuare interes pentru investitori şi se estimează că aproape 50% din volumul investiţiilor directe va fi absorbit de către sectorul industrial până la sfârşitul anului. Stabilitatea randamentului prime din zona Bucureşti, unul dintre cele mai ridicate din Europa Centrală şi de Est, susţine potenţialul investiţional al sectorului industrial şi logistic. Astfel, o serie de companii internaţionale şi-au extins deja liniile de producţie din România, acestea devenind importante unităţi exportatoare”, a declarat Marian Orzu, şeful departamentului industrial CBRE România.

El adaugă că activitatea pe piaţa locală a fost afectată atât de instabilitatea politică cât şi de extinderea procesului de finalizare a tranzacţiilor, motiv pentru care cererea pentru spaţii industriale a înregistrat descreşteri pe întreg teritoriul României.

O scădere semnificativă s-a înregistrat în zona Bucureştiului, cu numai 9.400 mp tranzacţionaţi, iar la nivelul întregii ţări cererea a scăzut cu 56% în comparaţie cu semestrul doi din 2011. Stocul de spaţii vechi a înregistrat un reviriment, astfel încât jumătate din volumul tranzacţionat în zona Capitalei a fost de Clasa C, în timp ce în restul ţării ponderea acestui tip de spaţii industriale a reprezentat 12%.

Investiţii pe piaţa spaţiilor industriale s-au înregistrat în judeţele Cluj (Turda, Jucu, Luna), Dâmboviţa, Dolj, Timiş, Prahova şi Bihor. Stocul de spaţii industriale din zona Bucureştiului a rămas la acelaşi nivel ca în ultimele două semestre. În prezent, 20.000 mp (clasa A) sunt în construcţie în cadrul Bucharest West Industrial Park pentru operatorul logistic DSV, chiriaş care ocupă deja 30.000 mp.

Chiria de referinţă a rămas la acelaşi nivel cu cel înregistrat în semestrul precedent. Pentru suprafeţe între 500 mp şi 999 mp, chiria variază între 4 şi 4,2 euro/mp. Din totalul tranzacţiilor din primul semestru al anului, 69% au avut o suprafaţă sub 999 mp.

În zona Bucureştiului, atât chiria medie cât şi cea prime pentru spaţii industriale au rămas stabile, la 3,75 euro/mp, respectiv 4,1 euro/mp. Chiria prime din Capitală continuă să fie printre cele mai mici din Europa Centrală şi de Est, unde proprietăţi prime din Praga, Budapesta sau Belgrad se închiriază pentru 4,5 euro/mp.

Randamentul prime pentru zona Capitalei a rămas stabil, la 10,25%, şi este unul dintre cele mai ridicate din Europa Centrală şi de Est. Spre exemplu, în Praga randamentul prime a ajuns la 8%, iar în Budapesta este de 8,5%.

Stocul de spaţii logistice şi industriale din România totalizează aproximativ 1,4 milioane de metri pătraţi, fără modificări importante în ultimii trei ani, când în fiecare an s-au finalizat mai puţin de 100.000 metri pătraţi anual. Anul de vârf din punct de vedere al livrărilor de proiecte de logistică şi industriale a fost 2008, când au fost finalizate parcuri totalizând peste 400.000 metri pătraţi.

CBRE oferă consultanţă pentru vânzarea sau închirierea proprietăţilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietăţilor şi altor facilităţi, consultanţă în materie de credite ipotecare, estimare şi evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investiţiei, precum şi cercetare şi consultanţă.

Te-ar mai putea interesa și
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele 24 de ore
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele ...
Un număr de 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 52.000 de teste, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare......
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
După ce a stat cu porţile închise timp de 556 de zile din cauza pandemiei de coronavirus, Orchestra Filarmonică din New ...
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil ...
Ryanair și Wizz Air se bat în bilete ieftine pe rutele de la București. Prețurile sunt sub 50 de lei
Ryanair și Wizz Air se bat în bilete ieftine pe rutele de la București. Prețurile sunt sub 50 de lei
Urmează o perioadă cu noi restricții și creștere a numărului de noi cazuri de COVID-19, iar companiile aeriene low-cost ...