Spitalele cu mai puţin de 20 de paturi pot face numai internări de zi de maximum 12 ore – proiect

Spitalele pot face internări pentru mai mult de 12 ore dacă au cel puţin 20 de paturi, sub acest număr unităţile organizându-se în forma de spitalizare de zi cu durata maximă de 12 ore, arată un proiect al Ministerului Sănătăţii, supus dezbaterii publice, pe site-ul instituţiei, până în 28 august.
Economica.net - mie, 24 iul. 2013, 06:35
Spitalele cu mai puţin de 20 de paturi pot face numai internări de zi de maximum 12 ore - proiect

Spitalul este unitatea sanitară cu paturi, de utilitate publică, cu personalitate juridică, care furnizează servicii medicale şi care se organizează cu minim 20 paturi pentru spitalizare continuă, se arată în proiectul pentru modificarea şi completarea anexelor 1, 2 şi 3 la Ordinului ministrului sănătății nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul reglementează, pentru prima dată, durata spitalizării de zi.

„Spitalizarea de zi este o formă de internare prin care se asigură asistenţa medicală de specialitate, curativă şi de recuperare, concentrând într-un număr maxim de 12 ore în timpul zilei, efectuarea de examinări, investigaţii, acte terapeutice realizate sub supraveghere medicală. La nivelul acestor structuri se pot furniza servicii programabile de diagnostic, tratament şi monitorizare pentru pacienţii care nu necesită supraveghere pentru o durată mai mare de 12 ore”, se precizează în proiectul Ministerului Sănătăţii.

Conform aceluiaşi proiect, unitatea de spitalizare de zi se organizează distinct la nivelul unităţii sanitare. Astfel, paturile de spitalizare de zi sunt trecute separat într-o evidenţă a spitalului şi nu se includ în numărul total de paturi de spitalizare continuă. Spitalizarea de zi se organizează separat faţă de zona de spitalizare continuă, cu acces facil la ambulatoriu, la farmacie, laboratoarele de investigaţii şi tratament, cu respectarea criteriilor de organizare spaţial-funcţională şi cu asigurarea unei zone de aşteptare pentru pacienţi şi însoţitori.

Personalul care îşi desfăşoară activitatea în unitatea de spitalizare de zi, în funcţie de capacitate, de volumul şi de tipul serviciilor oferite poate fi personal distinct sau din secţiile ori compatimentele spitalelor.

Pentru unitatea de spitalizare de zi, aferent saloanelor vor fi cabinete de consultaţii medicale, cabinet asistente medicale, săli de tratamente sau pansamente, săli pentru mici intervenţi, salon ATI (SPA), oficiu alimentar, grupuri sanitare pacienţi, grupuri sanitare personal, spaţii pentru materiale sanitare şi consumabile, spaţii depozitare lenjerie curată/lenjerie murdară, spaţiu pentru depozitarea temporară a deşeurilor periculoase, spaţiu pentru ustensile de curăţenie, şi vestiare, dacă saloanele nu sunt prevăzute cu spaţiu cu această destinaţie, se mai aratăî în proiect.

Proiectul mai prevede că unitatea de spitalizare de zi se organizează unitar sau, după caz, pot fi nominalizate paturi pentru grupuri de specialităţi medicale şi paturi pentru grupuri de specialităţi chirurgicale, având sau nu corespondenţă cu secţiile sau compartimentele cu spitalizare continuă.

Potrivit aceluiaşi proiect de ordin, în termen de şase luni de la publicarea documentului, spitalele care au în structură spitalizare de zi îşi vor reorganiza această structură în conformitate cu noile reglementări.

Tot în şase luni de la publicarea ordinului, unităţile care funcţionează în prezent cu mai puţin 20 de paturi se vor organiza ca unităţi sanitare ambulatorii cu sau fără paturi de spitalizare de zi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video, debutează luni, iar timp de o săptămână ...