Stanciu, APC: La început de 2014, demarăm primul proces cu o bancă pentru eliminarea clauzelor abuzive

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) spune că primul proces pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele unei bănci va fi demarat la începutul anului viitor. Acţiunea are în vedere o clauză care defineşte modul de calcul al dobânzii.
Mihai Banita - mie, 13 nov. 2013, 14:24
Stanciu, APC: La început de 2014, demarăm primul proces cu o bancă pentru eliminarea clauzelor abuzive

„Începem primul proces la începutul anului viiitor”, a declarat Costel Stanciu, preşedintele APC, cu ocazia lansării unei alte asociaţii de protecţia consumatorilor.

De la 1 octombrie, au intrat în vigoare două noi articole la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti care permit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), precum şi asociaţiilor de profil care îndeplinesc anumite condiţii cantitative de reprezentativitate să demareze acţiuni în instanţă prin care profesionistul care foloseşte clauze abuzive să fie eliminat să le elimine din toate contractele.

Stanciu precizează că în momentul de faţă APC verifică înscrisurile din plângerile venite de la consumatori şi discută chestiunile jurdice care vor sta la temeiul acţiunii de anul viitor.

Acesta nu a dorit să facă public numele băncii în cauză, însă spune că va fi atacată în instanţă clauza referitoare la modul de calcul al dobânzii – mai multe bănci au avut probleme cu această clauză în ultimii ani. De altfel, APC mai este implicată într-o acţiune împotriva unei bănci, însă aceasta este una în încetare, în temeiul HG 1553/2004, şi priveşte modul de calcul al anuităţii. Acţiunea, în care APC are rolul de iniţiator, trenează la ANPC în acest moment, căreia îi revine sarcina principală.

Mediul bancar s-a arătat cel mai lovit de posibilitatea denunţării unor clauze din contractele de credit, în virtutea modificărilor la legea 193/2000, din moment ce o decizie favorabilă clienţilor ar avea impact la nivelul întregului portofoliu de clienţi afectaţi şi încasările din dobânzi şi comisioane ar urma să scadă.

În momentul de faţă, şi preşedintele ANPC a declarat că instituţia pe care o conduce va demara astfel de acţiuni în perioada următoare, inclusiv prin cereri adresate instanţelor ca deciziile în procesele aflate pe rol să se aplice la întregul portofoliu.

Bogdan Nica declara, la începutul lunii octombrie, că ANPC s-a pregătit pentru intrarea în vigoare a modificărilor la legea 193/2000 şi a înfiinţat o comisie specială în acest sens, iar că rezultatele analizei vor fi prezentate în „într-o săptămână, maximum două”.

Până în acest moment, însă, ANPC nu a prezentat nimic şi nici nu a iniţiat o acţiune concretă din informaţiile pe care le deţinem.

De altfel, în acest interval, Parlamentul a aprobat o modificare la legea privind organizarea judiciară care permite înfiinţarea tribunalelor specializate prin ordinul ministrului de Justiţie.

Aceste instanţe, încă nefuncţionale, ar urma să judece, din oficiu, şi procesele pe clauze abuzive.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...