Standard & Poor’s reconfirmă rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung

Agenţia de rating Standard & Poor's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung la BBB-, cu perspectivă stabilă, a anunţat, vineri, Ministerul Finanţelor Publice (MFP), potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 09 oct. 2015, 18:02
Standard & Poor's reconfirmă rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung

Reconfirmarea rating-ului României se datorează aşteptărilor pozitive privind creşterea economică în perioada 2015-2018, pentru care Standard & Poor’s estimează o creştere în medie cu 2,5%, cu o contribuţie semnificativă din perspectiva cererii interne.

‘Agenţia apreciază că stimularea fiscală pro-ciclică, vizibilă mai ales pe fondul reducerii cotei de TVA pentru produsele alimentare şi a creşterii salariului minim, va impulsiona creşterea consumului privat, susţinută de scăderea preţului petrolului, de creşterea veniturilor şi a gradului de ocupare a forţei de muncă. În acest context, se apreciază că recentele măsuri fiscale vor sprijini creşterea economică a României în următorii ani’, se arată în comunicatul MFP.

Continuarea procesului de consolidare fiscal-bugetară şi implementarea restructurării companiilor de stat, care vor putea contribui la scăderea datoriei guvernamentale nete în perioada următoare, ar putea conduce la acţiuni de îmbunătăţire a rating-ului acordat României de către Standard & Poor’s.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit, în creştere, estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României pentru acest an şi anul viitor, până la 3,4%, respectiv 3,9%, potrivit celui mai nou raport World Economic Outlook publicat, marţi, de instituţia financiară internaţională. Instituţia financiară internaţională prognozează pentru 2017 un avans al economiei de 3,3%.

De asemenea, Comisia Europeană prognozează o creştere a PIB-ului României cu 2,8% în acest an şi cu 3,3% în 2016, iar Banca Mondială anticipează un avans de 3% în 2015 şi de 3,2% în 2016.

Nu în ultimul rând, prognozele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) indică o creştere de aproximativ 3% în acest an şi de 3,2% anul viitor.

Conform Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), PIB va urca în acest an cu 3,4%, după un avans de 2,8% în 2014, iar Institutul Naţional de Statistică a revizuit în creştere uşoară datele referitoare la avansul economiei româneşti în prima jumătate a acestui an, creşterea PIB fiind de 3,8% atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...