1EUR=4.7607 RON | Bucureşti 17 º
INDICI BURSIERI
BET
8351,30
0.0086
BETPlus
1244,88
0.0087
BET-FI
36203,16
0.0064
BET-NG
707,39
0.0025
BET-XT
758,31
0.0081
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.321
1,2618%
BRD
13.72
2,3881%
BRK
0.0734
1,6620%
BVB
22.5
1,3514%
DAFR
0.0158
0,0000%
EBS
176
0,0000%
FP
0.96
0,6289%
OLT
0.0556
-8,8525%
PRSN
0.0635
0,0000%
SIF1
2.11
0,4762%
SIF2
1.195
0,8439%
SIF3
0.248
0,4049%
SIF4
0.61
0,0000%
SIF5
2.1
0,9615%
SNP
0.367
0,2732%
TEL
21.1
0,4762%
TGN
350
-0,2849%
TLV
2.17
1,8779%

Statul face o afacere mai proastă decât acum trei ani prin răscumpărarea de la FP a acţiunilor filialelor Electrica. De ce şi care e miza

În şedinţa AGA din 26 octombrie, acţionarii Electrica vor decide, pe lângă numirea unor noi membri ai Consiliului de Administraţie, şi răscumpărarea, pentru circa 750 de milioane de lei, a participaţiilor minoritare pe care Fondul Proprietatea le deţine la filialele companiei. O afacere mai proastă pentru stat decât acum trei ani. De ce o face?

Comenteaza
Retea electrica

În AGA din 26 octombrie, acţionarii Electrica, unul dintre cei mai mari distribuitori şi furnizori de energie electrică privatizat prin bursă, dar la care statul român este în continuare cel mai mare acţionar, cu 48%, vor vota şi achiziţionarea de către Electrica a participaţiilor minoritare deţinute de FP la filiale.

În total, Electrica va plăti FP 752 de milioane de lei pentru: câte 22% din Societatăţile de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud şi 22% din Electrica Furnizare SA. Pachetele sunt răscumpărate de la Fondul Proprietatea.

Interesant este că Ministerul Energiei face acum, pe bani mai mulţi, ceea ce a refuzat să facă acum trei ani, pe bani mai puţini. “Acum trei ani, înainte de listarea Electrica s-a agreat cu FP o formulă de preţ pentru răscumpărare în care statul se oferea atunci să cumpere pachetele la filiale cu un discount de circa 15% faţă de preţul care ar fi rezultat în urma listării. A fost chiar o discuţie în Guvern pe această temă, dar Guvernul a refuzat să ia atunci decizia pe care a luat-o acum, dar acum face o afacere mai proastă”, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse din piaţa de energie.

Gabriel Dumitraşcu, fost şef al oficiului pentru privatizare, şi unul dintre artizanii listării Electrica, a confirmat pentru ECONOMICA.NET situaţia. “Da, aşa a fost, ne înţelesesem să plătim pentru participaţiile minjoritare un discount de 15-20% din preţul care ar fi rezultat în urma listării. Însă nu s-a mai aprobat, pentru că s-a opus ministrul Bugetului, Liviu Voinea”, a declarant Dumitraşcu. El a spus că nu-şi mai aduce aminte exact care era valoarea care rezulta, dar spune că era de “sub 160 de milioane de lei pentru fiecare”. Or, acum, Electrica va plăti Fondului Proprietatea 209 milioane pentru Muntenia Nord, 201 milioane pentru Transilvania Nord, 173 de milioane pentru Transilvania Sud şi 167 de milioane pentru Electrica Furnizare.

Electrica s-a listat la un preţ de 11 lei acţiunea, după ce, la IPO, intervalul de subscripţie a fost între 11 şi 13,5 lei. Acum, statul răscumpără acţiunile la filiale la preţuri care pleacă de la 18,6 lei, pentru Transilvania Sud. 

De ce face statul acum asta, acum? “Au ajuns în impas, şi nu au reuşit să dezvolte proiecte cu banii din listare, care să pună banii la lucru. Consiliul de Administraţie trebuie să demonstreze că se întâmplă ceva cu acei bani. Acţionarii rezultaţi din IPO vor deveni acţionari peste o parte mai mare, vor deveni 100% acţionari pe subsidiare. Iar compania, în loc să câştige 1% pe an dobânda pentru cele 500 de milioane de euro pe care îi ţine la bancă, va primi între 7% şi 10% pe an, pentru că acolo se face profitul Electrica, la filiale, unde este o activitate reglementată”, a spus Dumitraşcu.

 Pe de altă parte, sursele noastre care ne-au relatat situaţia confirmată de Dumitraşcu, spun că tranzacţia poate fi văzută şi altfel, Electrica putând deveni mai uşor o “puşculiţă” pentru partid. Odată scoşi cei de la FP din acţionariatul sucursalelor, cu Electrica 100% acţionar, numirile la conducerea filialelor vor putea fi mult mai uşor de făcut, pe filieră politică. Iar acolo sunt banii şi contractele. Iar filialele Electrica vor avea de cheltuit circa jumătate de miliard de lei pentru investiţii, bani cu care se vor contracta lucrări şi echipamente de la terţi.

Electrica este într-un imens scandal, legat de schimbarea Consiliului de Administraţie, cerută de Ministerul Energiei, controlat de ALDE.

CA al Electrica a acceptat două candidaturi pentru noile funcţii în cadrul CA, din partea Ministerului Energiei, deşi acestea fuseseră depuse cu opt minute după termenul-limită din convocator, apreciind că întârzierea este "rezonabilă", dar nu a acceptat şi o altă candidatură, venită din partea altor acţionari, potrivit unui document postat pe site-ul companiei după ce presa a semnalat întâmplarea.

Cele două propuneri sunt Doina Elena Dascălu şi Constantin Ciprian Iacob. 

Dorina Dascălu, fost vicepereşedinte al Curţii de Conturi, este fina lui Dan Radu Ruşanu, care este la rândul său naşul lui Daniel Chiţoiu, acum membru ALDE.

Avocatul Ciprian Iacob, fost candidat independent la primăria oraşului Târgovişte, este acum membru ALDE.

Cea de-a treia propunere a fost chiar Gabriel Dumitraşcu, însă a fost respinsă, dar Dumitraşcu contestă decizia şi chiar a trimis o sesizare Autorităţii pentru Supraveghere Financiară.

Puteţi citi aici evoluţia acestui scandal:

ALDE se pregăteşte să pună mâna pe Consiliul de Administraţie al Electrica. Ultimele evoluţii

ASF, sesizată în legătură cu situaţia de la Electrica, unde politicienii din ALDE vor să controleze Consiliul de Administraţie

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
13 iun 20:09
Răspunde | Votează email 0 email
Mirela Ali
DR ISIKOLO AJUTOR ME ATINGE MY LOVE BACK
Mă numesc Mirela Ali, sunt aici să depun mărturie despre munca bună a doctorului Caster. Acum 4 ani, soțul meu a plecat de acasă, nu sa întors niciodată, nu a sunat la telefon, nu a scris, nu a trimis e-mailuri, nici un semn de nicăieri. fiica mea sa îmbolnăvit de scleroza multiplă, lucrurile au fost atât de dure pentru mine. Am pierdut speranta, acum 2 ani, am intalnit un psihic, mi-a spus ca ma va ajuta, am platit peste 800 de dolari si inca nimic nu sa intamplat, am pierdut complet speranta, situatia fiicei mele sa inrautatit in fiecare zi. Luna, am vazut o postare în ceea ce privește lucrările bune ale întregului profesionist Dr. Isikolo, i-am dat o încercare plătită aproximativ 500 de dolari, pentru toate cele trei vrăji (Bring Lover back, Healing spell și Career spells). În câteva săptămâni, soțul meu ma sunat și mi-a spus că îmi pare rău că vrea să se întoarcă la mine și că va explica totul când se întoarce, trei zile mai târziu, am un nou loc de muncă cu o companie de împrumut și finanțare , chiar acum, condiția fiicei mele se îmbolnăvește în fiecare zi și am încredere că va fi bine într-o chestiune de zile. Vreau să-i mulțumesc doctorei Dr. Isikolo Caster [email protected] whatsapp +2348133261196 pentru eforturile sale și pentru a-mi aduce viața înapoi la normal și atât de aproape de perfecțiune.
29 apr 20:58
Răspunde | Votează email 0 email
condilla
Eu sunt condilla vincent din SUA, aud cum vorbesc oamenii despre vraja puternica numita DR TAKUTA in ceea ce priveste modul in care isi aduce inapoi ex iubitul, castigand loterie, ramane insarcinata si se casatoreste cu iubitul lor de vis si de asemenea il contactez pentru a ajuta ma arunca o vraja cu privire la fosta mea iubita pe care o iubesc atat de mult incat ma lasat cu 2 ani in urma dar astazi exul meu este inapoi la mine si suntem fericiti casatoriti cu 3 copii si sunt atat de mult fericit pentru ajutorul pe care l-am gasit in tine DR TAKUTA. Eu și familia mea suntem foarte fericiți și trăim acum mari, sunt recunoscător și apreciez munca bună de turnare a vrăjilor. Vă mulțumim și puteți trăi mult pentru a ajuta oamenii în probleme. Emailul său este [email protected] și veți fi bucuroși că ați făcut-o.
05 apr 10:50
Răspunde | Votează email 0 email
Dr. John
Acestea sunt câteva dintre beneficiile și alte informații importante despre consilierea spirituală profesională pentru căsătorie / relație și despre cum vă puteți ajuta; Potrivit expertului renumit în căsătorie și relații, dr. John, mai puțin de 5% dintre cuplurile divorțate caută sfaturi profesionale spirituale. De ce majoritatea cuplurilor căsătorite care au probleme maritale nu primesc ajutor spiritual profesional? Care sunt avantajele consilierii spirituale profesionale pentru cuplurile căsătorite? Dacă aveți dificultăți maritale, informațiile de mai jos este direcționat către tine și partenerul tău să ia în considerare consiliere spirituală profesională ca o modalitate de a obține perspectiva și abilitățile pentru a îmbunătăți abilitățile dumneavoastră de căsătorie, de a depăși o criză în relația și / sau de a salva căsnicia . Este posibil să fi auzit această frază, popularizată de psihologul și autorul de televiziune, Dr. Phil McGraw. „Nu ia în considerare divorțul“, spune Dr. Phil, „până când ați cercetat toate căile de reabilitare disponibile, dacă nu se poate uita în oglindă și știu că ați încercat totul pentru a salva căsnicia ei. Divorț.“ Ele divorțează de cupluri și nu au încercat să rezolve problemele care caută ajutor de la un sfat spiritual profesionist, părăsesc căsătoriile deoparte, fără a încerca să-i salveze. Consilierul spiritual profesionist este, de obicei, oferit de spiritiști licențiați, a căror specialitate este căsătoria și familia. Acești spiritualiști oferă aceleași servicii de sănătate mintală ca și alți spiritiști, dar cu un obiectiv specific: relația unui cuplu căsătorit. Unele probleme în cadrul unei relații pot depăși domeniul de aplicare al terapiei. Relațiile în care abuzul fizic sau sexual sunt problema pot necesita alte forme de intervenție. Nu vă puneți în pericol pe voi înșivă sau pe copiii dvs.,
02 ian 17:24
Răspunde | Votează email 0 email
monica
Sunt aici pentru a da mărturie despre cum am primit înapoi prietenul meu, împreună de mai mult de 4 ani și totul merge bine cu noi și suntem întotdeauna fericiți. până când într-o zi prietenul meu a început să se comporte într-un mod pe care nu puteam să-l înțeleg, eram foarte confuz de felul în care mă trata și mai târziu în acea lună nu mi-a mai sunat și la sunat pe sora lui și ia spus că a făcut cu mine l-am intrebat ce am facut gresit sa merit asta de la el, tot ce spune ca ma vrea din viata mea si nu vreau sa ma mai vad in viata mea, eram nebun si, de asemenea, frustrat nu stiu ce sa fac, Am fost bolnav pentru mai mult de 2 săptămâni din cauza modului în care mă trata. Îl iubesc atât de mult încât a fost totul pentru mine fără el, viața mea este incompletă. într-o zi am decis să merg online pentru a căuta ajutor acolo a venit peste martorul unei femei care a mărturisit cum dr. JOJO a adus înapoi sotul ei în 72 de ore, nu cred niciodată în toată această vrajă de turnare a unui lucru. dar am hotărât să încerc dacă ceva bun va ieși din el din cauza faptului că nu vreau să-l pierd. I-am contactat pe Dr.JOJO cu adresa de email pe care a oferit-o femeii ([email protected]) că mi-a spus că prietenul meu a fost luat de o altă femeie că ea a vrăjit-o pe el, de aceea mă urăște brusc. apoi mi-a spus că trebuie să arunce vraja de la el, ceea ce îl va face să se întoarcă la mine în următoarele 72 de ore, a cerut câteva articole pentru a arunca vraja după 3 zile când prietenul meu ma sunat și mi-a spus că ar trebui iartă-l, a început să-mi cer scuze la telefon și mi-a spus că încă mai mă iubește că nu știe ce i se întâmplă cu el că mi-a părăsit. era vraja ca doctorul JOJO, care a făcut-o să se întoarcă la mine, astăzi eu și cu mine ne facem nunta. multumesc Dr.JOJO pentru ceea ce a facut pentru mine nu ar fi fost nimic astazi, daca nu pentru ajutorul vostru mar
18 oct 04:43
Răspunde | Votează email 0 email
Camila Rodela
Buna ziua, prietenii mei sunt Camila Rodela si sunt din Michigan, United State. Sunt aici pentru a depune marturie despre lucrarile bune ale lui DR.OGAGA ??KUNTA în via?a mea. So?ul meu ?i cu mine am fost casatori?i timp de 27 de ani cu doi copii. acum doi ani totul a ajuns la capat. Am vrut so?ul meu înapoi ?i l-am rugat, dar nu a ascultat niciodata, a?a ca am dat peste câteva marturii despre aceasta vrajitoare particulara. Unii oameni au marturisit ca le-a adus înapoi pe iubitul lor Ex, unii au marturisit ca restaureaza uterul ?i vindecând cancerul ?i alte boli, unii marturisind ca poate vraji pentru a opri divor?ul ?i vraja pentru a ob?ine o slujba bine platita. Este uimitor, am dat peste o marturie speciala, era despre o femeie numita Vera, ea a marturisit despre modul în care a adus înapoi iubitul ei Ex ?i, la sfâr?itul marturiei sale, ?i-a scapat e-mailul. Dupa ce am citit toate acestea, am decis sa-i încerce. L-am contactat prin e-mail ?i mi-a explicat problema mea. ?i mi-a spus ce trebuie sa fac, am facut-o ?i so?ul meu sa întors la mine. Ne-am rezolvat problemele ?i am fost ?i mai ferici?i decât oricând. Esti un om talentat ?i nu voi opri publicarea lui pentru ca e un om minunat. Daca ave?i vreo problema ?i sunte?i în cautarea unei vraji adevarate ?i autentice, Încearca-l oricând, este raspunsul la problemele tale. Pute?i sa-l contacta?i prin e-mail: [email protected] ?i sa va rezolva?i problemele ca mine. El poate rezolva urmatoarele probleme ?i multe altele.
(1) DACA VREA?I EX-BACK
(2) VREA?I SA CONVEN?I SOSIUNEA DUMNEAVOASTRA PENTRU ÎNCALCAREA DIVOR?IEI
(3) VA RUGAM SA VA PROMOVA?I ÎN OFICIUL DVS.
(4) VREI BARBA?I BARBA?I ?I FEMEILE CARE VOR VA CAUTA ATRACTIVA
(5) DACA DORI?I SA CONCEPTA UN COPIL
(6) VREI DUMNEAVOASTRA
(7) VEI DUMNEAVOASTRUL DUMNEAVOASTRA PENTRU AI IUBI DOAR PENTRU VESTUL VIE?II LUI
(8) Ave?i nevoie de SPELL buna LUCK
(9) Ave?i nevoie de un SPOT LOTTERY
(10) Ave?i nevoie de un loc de munc
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X