Statul Islamic a pierdut 14% din teritoriul pe care îl controla în 2014 – studiu

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a pierdut lună de lună controlul unor zone din Siria şi Irak în 2015, terminând anul cu 14% mai puţin teritoriu decât în 2014, relevă luni un studiu al institutului specializat IHS Jane's cu sediul la Londra, relatează AFP.
Economica.net - mar, 22 dec. 2015, 04:51
Statul Islamic a pierdut 14% din teritoriul pe care îl controla în 2014 - studiu

Bazându-se pe informaţii difuzate pe media sociale şi pe surse din Siria şi Irak, IHS estimează că zona controlată de SI s-a redus cu 12.800 kmp, între 1 ianuarie şi 14 decembrie 2015. Gruparea controlează în prezent 78.000 kmp, potrivit acestui studiu.

Pe de altă parte, kurzii sirieni aproape că şi-au triplat zona de control (+186%), care era la mijlocul lui decembrie de 15.800 kmp, scrie Agerpres.

Una dintre pierderile SI este zona frontalieră de nord dintre Turcia şi Siria, în regiunea Tal Abyad, care era unul dintre principalele puncte de trecere a frontierei turce pentru grupare.

‘Am văzut deja un impact financiar negativ pentru gruparea Statul Islamic după pierderea controlului frontierei la Tal Abyad şi asta înainte de recenta intensificare a loviturilor aeriene asupra capacităţilor de producţie petrolieră ale grupului’, afirmă Columb Strack, unul dintre analiştii IHS specialist în Orientul Mijlociu.

‘Alte pierderi substanţiale din Irak sunt oraşul Tikrit, complexul rafinăriei de la Baiji care a fost aprig disputat şi un tronson al autostrăzii principale între Raqqa şi Mosul, ceea ce complică transportul de bunuri şi de combatanţi între cele două oraşe cele mai importante controlate de SI’, a adăugat el.

Dacă gruparea SI a pierdut zone, pe de altă parte a şi cucerit teritorii.

‘Cuceririle lor cele mai semnificative în 2015 au fost avansul realizat în vestul Siriei, via Palmyra, şi ocuparea centrului Ramadi’, notează Columb Strack. Aceste două cuceriri au avut loc în urma unor ofensive ‘aproape simultane în mai 2015’ dar acestea au avut loc în detrimentul nordului Siriei, care a fost cucerit de kurzi.

La Tal Abyad, forţele jihadiste ale SI erau atât de slăbite încât a trebuit să fie întărite de unităţi ale poliţiei religioase de la Raqqa, conform raportului care apreciază că gruparea SI a fost ‘copleşită’.

Asta arată şi faptul că ‘teritoriile kurde sunt de mai mică importanţă în raport cu expulzarea forţelor guvernamentale siriene şi irakiene de pe teritoriile tradiţionale sunnite’, estimează Columb Strack.

Analiza ‘geospaţială’ a activităţilor SI arată şi că ele sunt ‘puternic concentrate în jurul Bagdadului şi Damascului’.

Ca şi SI, regimul lui Bashar al-Assad a pierdut din influenţă, acesta controlând în prezent doar 30.000 kmp (-16%), dintr-o ţară a cărei suprafaţă totală este de 185.180 kmp.

Însă, constată Columb Strack, ‘guvernul sirian a reuşit să recupereze o parte din pierderile sale teritoriale suferite la începutul anului, datorită intervenţiei militare ruse în septembrie’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare ...
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
Uniunea Europeană a introdus joi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o cauză împotriva Republicii ...
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au continuat controalele la operatorii economici, trei ...