1EUR = 4.7777 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Statul Islamic a pierdut trei câmpuri petrolifere în Irak

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a pierdut controlul asupra a 'cel puţin trei' câmpuri petrolifere în Irak şi nu exploatează decât unul la ora actuală, relatează cotidianul Süddeutsche Zeitung, citând un raport al Serviciului de informaţii german (BND), potrivit AFP.

09 apr, 2015 | Agerpres

Izgoniţi la sfârşitul lunii martie de forţele irakiene din Tikrit, oraş strategic în partea de nord a Irakului, jihadiştii nu dispun mai mult de 5% din capacităţile pe care le deţineau în momentul de vârf al prezenţei lor în această ţară, afirmă publicaţia bavareză, care a obţinut textul raportului amintit al BND.

Statul Islamic, potrivit acestei surse, a abandonat controlul asupra a 'cel puţin trei câmpuri petrolifere majore', între care cel de la Himrin şi cel de la Ajil (nord), pe care jihadiştii le-au incendiat, după cum rezultă din 'imaginile din satelit' care arată 'numeroase incendii' în ultima lună, scrie Agerpres.

'În opinia BND, aceasta este o dovadă că Statul Islamic nu crede într-o recucerire rapidă' a terenului pierdut, explică Süddeutsche Zeitung.

Jihadiştii acestei grupări extremiste nu au conservat decât câmpul petrolifer Qayara (nord), cu o capacitate de 'aproximativ 2.000 de barili pe zi', potrivit serviciilor de informaţii germane.

'Câmpurile petrolifere din Siria nu pot compensa' pierderile suportate în acest plan în Irak, relevă ziarul german. Chiar dacă zăcămintele din Siria sunt estimate la 15.000 de barili pe zi, infrastructura este foarte deteriorată în urma războiului şi Statul Islamic 'duce lipsă de experţi' pentru a organiza exploatarea lor.

Petrolul extras din Irak şi Siria se adaugă recentelor vânzări de antichităţi, răscumpărări şi extorcări de fonduri de la comercianţii locali, mijloace la care recurg jihadiştii pentru a face rost de resurse financiare. Dar ei capturează, de asemenea, şi rezervele de lichidităţi din băncile aflate în oraşele cucerite, potrivit AFP.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO