Statul Islamic trebuie să continue să se extindă pentru a supravieţui – raport financiar

Un grup de experţi internaţionali estimează într-un raport publicat vineri că, pentru a rămâne viabilă din punct de vedere financiar, gruparea Statul Islamic (SI) trebuie să continue să-şi extindă teritoriul pe care îl controlează în Irak şi Siria şi să obţină controlul asupra mai multor resurse, relatează Reuters şi AP.
Economica.net - vin, 27 feb. 2015, 13:22
Statul Islamic trebuie să continue să se extindă pentru a supravieţui - raport financiar

Grupul Financial Action Task Force (FATF) apreciază în raport că nevoia grupării islamiste de mari sume de bani pentru a guverna zonele pe care le-a cucerit ridică întrebări asupra perioadei în care îşi va putea finanţa actualul nivel de activitate.

‘Pentru a-şi menţine managementul financiar şi nivelul de cheltuieli în zonele în care operează, (gruparea SI) trebuie să fie capabilă să cucerească teritorii suplimentare pentru a exploata resursele’, se menţionează în document.

FATF, care este format din oficiali guvernamentali din întreaga lume ce activează în domeniul combaterii spălării banilor, notează că gruparea a generat mari sume de bani însuşindu-şi câmpuri petrolifere sau în urma unor activităţi infracţionale. Practic, raportul precizează că cea mai mare parte a banilor provine din jefuirea băncilor şi a fermelor, vânzarea de petrol, răpiri pentru răscumpărare, plăţi din străinătate şi donaţii.

‘Tăierea acestor surse de venit reprezintă atât o provocare, cât şi o oportunitate pentru comunitatea globală de a învinge această organizaţie teroristă’, se mai menţionează în raport.

Degradarea resurselor financiare ale grupării este unul dintre aspectele campaniei conduse de SUA de a distruge SI, care cuprinde de la atacuri militare, până la contracararea efectelor propagandei, scrie Agerpres.

Raportul notează că loviturile aeriene ale SUA şi ale aliaţilor lor asupra exploatărilor petroliere ale SI, precum şi căderea preţului petrolului şi nevoia grupului de produse din petrol rafinat au dus la ‘o diminuare semnificativă’ a veniturilor sale.

FATF mai precizează că ‘este nevoie să se identifice mai bine originea, intermediarii, cumpărătorii, transportatorii, traderii şi rutele folosite prin care petrolul produs în teritoriul controlat de SI este traficat’. De asemenea, grupul face apel la guverne să depună mai multe eforturi pentru a combate colectarea de fonduri online, prin aşa-numitul ‘crowd-funding’ şi alte moduri de finanţare bazate pe donarea de bani.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...