Statul vrea să atragă nomazii digitali: România are un potenţial uriaş pentru că avem o viteză de internet bună și chirii mici

Guvernul vrea să atragă nomazii digitali să vină și să lucreze în România, atuurile țări noastre fiind o viteză de internet bună, conectivitate bună şi un cost de trai scăzut. Nomazii digitali sunt acele persoane care folosesc tehnologia cât mai mult posibil pentru a lucra de la distanță și care, în același timp, călătoresc în jurul lumii.
Lidia Neagu - mar, 27 apr. 2021, 14:01
Statul vrea să atragă nomazii digitali: România are un potenţial uriaş pentru că avem o viteză de internet bună și chirii mici

Acești lucrători lucrează de la distanță din țări străine, pentru un angajator din afara statului în care se află. Acest lucru se realizează adesea prin utilizarea de dispozitive care au capacități de internet wireless, cum ar fi smartphone-urile sau hotspoturile mobile, astfel că o conexiune foarte bună la internet este o condiție indispensabilă pentru acest gen de lucrători.

În acest context, Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, şi Diana Buzoianu, parlamentar PLUS, au iniţiat un proiect de lege prin care propun introducerea unei vize de lucru pentru nomazii digitali şi pe care l-au prezentat marţi.

”Vorbim despre străinii care ar veni aici, în România, pentru a investi, pentru a consuma resurse aici, deci o metodă, un instrument prin care noi să atragem resurse în economia România (…) România are un potenţial uriaş pentru că bifează deja nişte criterii esenţiale care o încadrează în topul ţărilor care ar putea să atragă nomazii digitali: avem o viteză de internet bună, avem conectivitate bună şi un cost de trai scăzut”, a declarat Diana Buzoianu în cadrul unei conferinţe de presă.

La rândul său, ministrul Ciprian Teleman a spus că nomazii digitali vor avea posibilitatea să lucreze până la doi ani în România şi că unul dintre lucrurile esenţiale pentru aceşti nomazi va fi asigurarea unei bune conectivităţi la internet.

”Este un lucru care aduce România în lumea modernă, unul dintre acele lucruri mici care sunt aşteptate. Nomazii digitali vor avea posibilitatea să lucreze până la doi ani în România. Unul dintre lucrurile esenţiale pentru aceşti nomazi va fi asigurarea conectivităţii la un standard de minimum 100 MB pe secundă, cu acoperire de 99% din teritoriul naţional. Din punct de vedere economic, acest lucru va ridica valoarea teritoriului, iar pe de altă parte creează condiţii pentru ca aceşti nomazi digitali să aleagă locuri unde nu există aglomeraţie, nu există poluare şi unde au facilităţi uzuale la îndemână, în proximitate şi este a doua mare direcţie de reformă pe care am prins-o în PNRR”, a spus Teleman.

Buzoianu a explicat că proiectul de lege a fost preluat din Croaţia fiind modificate doar câteva articole. Viza va putea fi obţinută la fel ca orice altă viză în monentul de faţă.

Impactul în ecomomia României

Potrivit Dianei Buzoianu, dacă România reușește să atragă chiar și numai 2.000 de nomazi digitali anual, care ar cheltui aproximativ 2.000 de euro pe lună, s-ar strânge circa 50 de milioane de euro în economia națională.

„Argetina, care acum se află în ultimele stadii să implementenze viza pentru nomazii digitali, aproximează că vor fi aduşi în economia naţională peste 140 milioane de dolari doar până în 2023”, a explicat Buzoianu.

Totodată, Buzoianu crede că aceste persoane ar putea să deschidă startup-uri în România, pe modelul din Estonia, ţară recunoscută pentru simplitatea şi rapiditatea cu care se poate înfiinţa o firmă şi în care doar anul trecut au fost deschise 12.000 de companii noi.

„România are un potenţial uriaş turistic şi un potenţial uriaş de a fi unul dintre statele principale care să atragă aceşti nomazi digitali, dar ţine doar de noi să dăm României instrumentele cu care să treacă de la potenţial la realitate”, a punctat parlamentara.

Teleman consideră că România are o fiscalitate foarte bună, ceea ce i-ar putea încuraja pe unii dintre nomazi să deschidă startup-uri la noi în ţară.

Nomazii digitali nu vor avea beneficii fiscale, şi nici nu vor fi taxaţi dublu – o dată în România şi încă o dată în ţara angajatorului.

Totuşi, potrivit iniţiatorei acestei legi, viza pentru nomazii digitali nu va fi suficientă pentru a îi atrage, ci vor trebui coroborate mai multe măsuri pe care România trebuie să le implementeze, dar „poate fi un început bun” pentru a-i atrage pe străini.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a raportat pierderi de 175,5 milioane de lei în prima jumătate a anului 2022, faţă de un profit net de 76,1 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit Raportului......
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea Europeană
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea ...
Miniştrii de externe din Lituania şi Danemarca au cerut miercuri adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia ...
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul coastelor sale
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul ...
Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu rachete, ...
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 a aprobat, în şedinţa de miercuri, majorarea tarifelor pentru serviciile prestate şi ...