STB, obligată în instanță să cumpere tramvaie de la Pașcani, deși Nicușor Dan s-a opus achiziției

Societatea de Transport București (STB) este obligată să continue licitația pentru 40 de tramvaie de 18 metri, în urma deciziei de marți a Curții de Apel București. Amintim că această licitație a fost câștigată de Electroputere VFU Pașcani, însă noul primar general al Capitalei a anunțat anularea sa, pe motiv ca Primăria București nu ar avea bani de achiziție.
Anemona Andone - mar, 20 apr. 2021, 16:14
STB, obligată în instanță să cumpere tramvaie de la Pașcani, deși Nicușor Dan s-a opus achiziției

Curtea de Apel București (CAB) a respins marți, 20 aprilie, recursul formulat de Societatea de Transport București (STB) împotriva deciziei CNSC prin care este obligată să continue licitația pentru 40 de tramvaie, câștigată de Electroputere VFU Pașcani.

„Respinge plângerea, ca nefondată. Definitivă. Pronunţată azi, 20 aprilie 2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în decizia instanței în dosarul unde reclamant este Societatea de Transport București SA.

Amintim că Societatea de Transport București (STB) a formulat pe 8 martie recurs la Curtea de Apel București (CAB) împotriva deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), prin care este obligată să continue licitația pentru 40 de tramvaie de 18 metri, câștigată de Electroputere VFU Pașcani.

Pe 19 februarie 2021 Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis contestația Electroputere VFU Pașcani și a obligat STB la continuarea licitației pentru 40 de tramvaie de 18 metri lungime.

„Admite contestația formulată de ELECTROPUTERE VFU PAȘCANI SA, în contradictoriu cu SOCIETATEA DE TRANSPORT BUCUREȘTI STB SA, în calitate de entitatea contractantă. Anulează Hotărârea nr. 190774/31.12.2020, adresa nr. 190775/ 31.12.2020 și obligă entitatea contractantă, ca în termen de 10 zile de la comunicarea prezentei decizii, să continue procedura de atribuire, cu respectarea documentației de atribuire, a legislației incidente și a celor reținute în motivare”, se arată în decizia CNSC, atacată în instanță de către STB.

La finele lunii iulie 2020 producătorul Electroputere VFU Pașcani a fost declarat câștigătorul licitației pentru 40 de tramvaie, cu posibilitatea suplimentării comenzii cu încă 60 de tramvaie.

Cum justifică Primăria Capitalei anularea licitației

Contactați de ECONOMICA.NET, reprezentanții Primăriei Capitalei ne-au explicat anterior că, în legătură cu licitația organizată de STB S.A. pentru 40 tramvaie cu VFU Electroputere Pașcani (contract cu o valoare de 305.288.920,00 lei fără TVA), „acest contract a fost anulat de STB la sfârșitul lunii decembrie pentru că nu existau bani în bugetul de investitii nici al STB și nici al Primăriei Capitalei”.

„Această sumă nu exista pentru că în ianuarie 2020 Curtea de Conturi a menționat că nu se poate ca o societate comercială care nu mai e în regie, ci este o societate comercială, să facă licitaţii pe bani care nu sunt ai ei. Mai mult decât atât, acest contract nu era oportun pentru că erau tramvaie de 18 metri, nu de 36 şi necesarul pe toate liniile din Bucureşti este de tramvaie lungi. În plus, preţul lor, 7,6 milioane de lei pentru un tramvai de 18 metri, era aproape cât costul unui tramvai dublu făcut de Astra Arad în cadrul contractului pe care Primăria Capitalei îl are, de 8,4 milioane lei”, au adăugat reprezentanții Primăriei Municipiului București (PMB).

Societatea de Transport Bucureşti (STB) a lansat pe 30 septembrie 2019 licitaţia pentru achiziţia a 40 de tramvaie noi de 18 metri lungime. Valoarea estimată a achiziţiei este de 307,6 milioane de lei, cu posibilitatea suplimentării cu 461,4 de milioane de lei dacă vor fi comandate încă 60 de tramvaie.

Electroputere VFU Pașcani face parte din grupul Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica. Uzina de la Pașcani este specializată în producția și repararea materialului rulant şi în trecut a modernizat tramvaie Armonia (foto) care circulă în Timişoara.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...