Stoica: În trei ani, Catedrala Mântuirii Neamului va fi ridicată la faza roşu-gri

Catedrala Mântuirii Neamului va fi ridicată la faza roşu-gri, în trei ani, până la sfârşitul anului 2015, a anunţat, vineri, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, după ce a vizitat infrastructura viitorului lăcaş de cult.
Economica.net - vin, 26 apr. 2013, 19:42
Stoica: În trei ani, Catedrala Mântuirii Neamului va fi ridicată la faza roşu-gri

„Lucrările realizate la infrastructura viitoarei Catedrale patriarhale au fost terminate în doi ani, în următorii trei ani urmând a fi realizată suprastructura la faza roşu-gri, inclusiv tencuitul”, a declarat părintele Stoica, pentru AGERPRES.

Consilierul patriarhal de la Sectorul Monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române inginerul Petre Chiuţă a arătat că în urmă cu trei săptămâni au fost finalizate ”lucrările de turnare a betoanelor, de armare şi betonare”.

”În prezent ne aflăm în faza de recepţie a lucrărilor de infrastructură”, a precizat consilierul patriarhal.

El a explicat că, potrivit normelor urbanistice, viitorul edificiu de cult ortodox este asimilat unei clădiri din categoria P plus 14, incluzând marea cruce de 10 metri.

„Este vorba de nava centrală, care este undeva până la cota 54, după care începe Turla Pantocrator, care merge până la cota 320, zece metri reprezentând crucea”, a afirmat acesta.

Toate sălile ce compun infrastructura – una la cota minus 16, de cinci metri înălţime, o a doua la minus 11 înaltă de opt metri – au aceeaşi suprafaţă ca şi marea sală de la cota zero, respectându-se aceeaşi volumetrie; pe laturi, infrastructura mai include un etaj intermediar la minus 6,80, spaţii de circulaţie şi tehnice.

”Cota zero este situată la cinci metri deasupra terenului natural”, a mai spus Petre Chiuţă.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel a precizat că, după terminarea infrastructurii, „urmează o nouă licitaţie pentru constructorul care va face suprastructura, adică edificiul în continuare până la crucea de pe cea mai înaltă turlă, a Pantocratorului sau a Mântuitorului”.

„Deci, ne rugăm lui Dumnezeu mulţumindu-i pentru lucrările săvârşite până acum, 20 de metri de construcţie în pământ. Din aceşti 20 de metri, 4 metri sunt afară, dar de aici începe construcţia bisericii propriu-zise”, a spus Patriarhul Daniel.

Potrivit Patriarhiei Române, participanţii la pelerinajul de Florii îşi vor putea face o imagine despre cum arată infrastructura Catedralei, sâmbătă, când vor lua parte la slujba de binecuvântare care va fi oficiată pe planşeul de cotă 0.

Anul acesta, pelerinajul din Bucureşti organizat cu ocazia sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim va începe cu slujba Vecerniei, ce se va oficia pe platforma Catedralei Mântuirii Neamului.

După slujbă, se va citi rugăciunea de mulţumire pentru lucrările realizate la infrastructura viitoarei Catedrale patriarhale, se vor sfinţi stâlpările, după care se va pleca în pelerinaj, mai precizează sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...