Stroe, ACAROM: CNADNR ar trebui desfiinţată. Autostrada Sibiu-Piteşti nu va fi gata nici în 2025

Autostrada Piteşti-Sibiu nu este pentru Dacia, ci pentru România, iar din punctul meu de vedere această problemă nu mai poate fi tratată la nivelul profesional al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), a declarat miercuri Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), într-o conferinţă de presă. Fostul vicepreşedinte al Automobile Dacia a spus că ar desfiinţa Compania de Autostrăzi.
Economica.net - mie, 20 ian. 2016, 10:59
Stroe, ACAROM: CNADNR ar trebui desfiinţată. Autostrada Sibiu-Piteşti nu va fi gata nici în 2025

‘Este o batjocură, o băşcălie naţională ideea cu infrastructura. Dacă acum câtva timp exprimam nehotărârea faţă de ultimele declaraţii care au fost făcute despre vestita autostradă Piteşti-Sibiu, Sibiu-Piteşti, care nu este a Daciei, ci a României, astăzi spun că nu va fi finalizată nici măcar în 2025. Este inadmisibil ce se întâmplă, ca o ţară care are un potenţial important în această industrie, care contribuie şi la export, şi la bunăstare, locuri de muncă, să fie tratată cu atâta indiferenţă, în condiţiile în care 80% din finanţare este asigurată din fonduri europene (…) Din punctul meu de vedere, am discutat cu cei de la CNADNR, iar eu aş desfiinţa pur şi simplu această companie. Trebuie să existe o agenţie în directa subordine a primului ministru şi împănată cu oameni de specialitate – profesori în construcţii, drumuri, poduri, geologi. Nu mai putem trata problema cu nivelul profesional al CNADNR. România va avea consecinţe considerabile dacă nu vom avea această autostradă’, a spus Stroe.

Acesta a adăugat că, din punctul său de vedere, în cazul acestei lucrări, ar trebuie desemnat un singur prestator care să realizeze atât studiul de fezabilitate, cât şi proiectarea, scrie Agerpres.

‘Am stat şi m-am gândit ce aş face eu. Aş face o licitaţie, aş alege un prestator care să facă şi studiul de fezabilitate şi proiectarea. Ce se întâmplă acum, din 2007 încoace, este de necomentat, este de sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie. Aşteptăm acum să vedem ce decizie se va lua. Am acompaniat vreo opt miniştri ai Transporturilor, iar rezultatele sunt zero. Este de o importanţă capitală acest tronson şi greşit s-a înţeles că Dacia şi Renault vor o autostradă. Imaginaţi-vă 4,4 milioane de metri cubi de marfă în containere, care circulă din centrul ţării spre vest. N-au făcut măsurători, n-au făcut un calcul să vadă ce fonduri uriaşe pierde România ca urmare a lipsei acestei autostrăzi’, subliniat şeful ACAROM.

În data de 9 decembrie 2015, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, spunea, în cadrul dezbaterii publice a proiectului de buget, că lucrările la autostrada Piteşti – Sibiu ar putea începe la 1 ianuarie 2017 în condiţiile în care licitaţiile vor putea demara abia în vara anului 2016.

‘Din păcate nu a fost demarată din timp ca să poată începe acum execuţia. În acest moment noi am început procedurile pentru studiul de fezabilitate şi încercăm să accelerăm, să devansăm programul pe care l-am primit, să-l aducem cât mai aproape de noi. (…) Sunt studii de fezabilitate pe capete. Ele trebuiau să se încheie la 15 decembrie în acest an. Consultantul extern ne-a recomandat să extindem această perioadă până la următorul termen, până la 15 iunie, pentru a nu grăbi acest lucru pentru că fuseseră sărite din cursul firesc al lucrurilor tocmai forajele geo care se pare că au fost problema la Orăştie – Sibiu. În vară vor putea fi demarate, după studiul de fezabilitate, licitaţiile pentru proiectare şi lucrări, iar asta înseamnă că la 1 ianuarie 2017 vor putea începe lucrările’, a spus Costescu.

Pe de altă parte, conform datelor Ministerului Fondurilor Europene /MFE/, autostrada Sibiu – Piteşti ar putea fi gata în ultima parte a anului 2023, iar valoarea totală a investiţiei depăşeşte 1,67 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...