Studiu IKEA: Oamenii rămân în case pentru a economisi, dar nu mai au bani pentru a-și îmbunătăți locuința

După pandemia Covid-19, perioadă în care oamenii au investit în propriile case pentru a putea trăi cât mai confortabil, majoritatea își amână planurile de viață din cauza costurilor tot mai mari legate de întreținerea gospodăriei și nu numai, arată un studiu efectuat în 37 de state ale lumii, inclusiv România, la comanda IKEA. Mai mult de o treime (35%) se așteaptă să anuleze sau să amâne planurile de îmbunătățire a locuinței. Aproape una din patru persoane la nivel global a inventat scuze pentru a evita să iasă în oraș și a rămâne acasă.
Alina Stanciu - mar, 10 ian. 2023, 11:42
Studiu IKEA: Oamenii rămân în case pentru a economisi, dar nu mai au bani pentru a-și îmbunătăți locuința

Având în vedere creșterea cheltuielilor de trai, vieța de acasă a oamenilor ddin întreaga lume tinde a se schimba din nou, potrivit raportului anual „Life at Home Report”, publicat astăzi de retailerul suedez de mobilă IKEA.

Potrivit sondajului realizat pe un eșantion de 37 000 de persoane din 37 de țări, inclusiv România, una din 10 persoane anticipează că situația economică le va afecta momentele importante ale vieții, cum ar fi căsătoria și nașterea de copii. Mai mult de o treime (35%) se așteaptă să anuleze sau să amâne planurile de îmbunătățire a locuinței, în timp ce o cincime (21%) sunt îngrijorați de siguranța locului de muncă.

Starea economiei și finanțele propriei gospodării au devenit o preocupare mai mare pentru oamenii din întreaga lume decât schimbările climatice.

Doar 56% dintre oameni se simt bine la ei acasă

61% dintre oameni sunt îngrijorați de situația financiară a gospodăriei lor, în timp ce 2 din 3 (66%) sunt îngrijorați de economia generală din țara lor, în timp ce inflația continuă să crească vertiginos în întreaga lume. Problemele financiare depășesc temerile legate de impactul schimbărilor climatice (56%) ca preocupare principală în viața oamenilor. În plus, deși 89% dintre oameni spun că ar trebui să simtă bucurie în propriile case, doar 56% chiar se simt bine acolo unde locuiesc.

Perspectivele privind calitatea vieții de zi cu zi a oamenilor sunt la fel de îngrijorătoare, aproximativ 2 din 5 (43%) dintre cei intervievați se așteaptă ca hobby-urile și interesele lor din afara casei să fie afectate negativ pe măsură ce portofelele se subțiază – un indiciu al unui potențial „blocaj financiar”.

„După ani  în care au fost blocați forțat în case pentru a se proteja, oamenii vor simți probabil nevoia să stea din nou acasă pentru a economisi bani. Cu toate acestea, este îngrijorător faptul că doar jumătate (56%) spun că se simt bine acolo unde locuiesc, iar 4 din 5 persoane spun că se simt frustrate în mod regulat de problemele cotidiene, cum ar fi dezordinea, treburile casnice și prea multă dezordine”, a declarat Katie McCrory, care conduce Raportul „Life at Home” la IKEA.

Cum mai arată viața „work from home”. 8% dintre oameni au lucrat din baie

Raportul arată că 8% dintre respondenți au lucrat în baie, în timp ce 22% au luat masa în pat în ultimele 12 luni. Și aproape 1 din 4 persoane la nivel global a inventat scuze pentru a evita să iasă în oraș și a rămâne acasă, numărul acestora crescând la 1 din 3 în rândul tinerilor.

Raportul mai relevă însă că, dacă locuința  reflectă personalitatea locuitorilor, sunt aproape de două ori mai multe șanse (de 1,7 ori) să devină  sursă de bunăstare mentală. Animalele de companie și plantele continuă să fie membri importanți ai gospodăriilor și până la 13% dintre oameni spun că au vorbit cu plantele lor în ultimele 12 luni. În general, aproximativ 4 din 10 persoane spun că se simt mai bine în legătură cu locuința lor, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Sondajul a fost realizat de grupul internațional de cercetare și analiză de date YouGov pentru Ingka Holding B.V. – IKEA Group. Studiul cantitativ Life at Home a fost realizat sub forma unui sondaj online în rândul unui eșantion național reprezentativ de persoane cu vârsta de peste 18 ani din 37 de țări, unde au fost colectate în total 37.405 interviuri. Au fost incluse următoarele țări:

Australia, Austria, Belgia, Canada, China, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, India, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Malaezia, Olanda, Norvegia, Filipine, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția, Thailanda, Regatul Unit, Statele Unite, Ungaria.

Colectarea datelor a fost finalizată în perioada iulie – august 2022.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: Statul va încasa pe 30 septembrie primele sume din impozitul pe marile averi
Marcel Boloș: Statul va încasa pe 30 septembrie primele sume din impozitul pe marile averi
Primele încasări din impozitul pe marile averi ar trebui să le avem la 30 septembrie, până atunci autorităţile locale urmând să notifice la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală......
Tuborg România face o schimbare strategică de management. Yoav Bar preia poziția de CEO și fostul director Tzafrir Granat pleacă pe o funcție de conducere în cadrul companiei mamă CBC International
Tuborg România face o schimbare strategică de management. Yoav Bar preia poziția de CEO și fostul director Tzafrir Granat ...
Tuborg România anunță o schimbare strategică în managementul organizației, prin aducerea lui Yoav Bar (foto) la conducerea ...
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele piețe pentru a lua decizii. Însă sursele ...
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, pe care l-a ținut blocat timp de 27 de ani
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” ...
Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” a devenit ...