1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

News

Studiu PwC: Diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi de 16% reprezintă o problemă majoră

Diferenţele salariale între femei şi bărbaţi de 16% continuă să fie o problemă majoră, iar câştigurile potenţiale în urma eliminării acestui decalaj la nivelul ţărilor din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) ar putea duce la o creştere totală a veniturilor femeilor de două trilioane de dolari, relevă datele unui studiu de specialitate.

08 mar, 2017 | Agerpres

Rezultatele celui mai recent raport PwC Women in Work Index arată că se înregistrează o îmbunătăţire treptată a independenţei economice a femeilor în ţările din OCDE, ţările nordice, Islanda, Suedia şi Norvegia, ocupând primele trei locuri în clasament. Polonia a urcat în topul primelor 10 ţări clasate, datorită avansului înregistrat în urma reducerii şomajului în rândul femeilor şi creşterii ratei de angajare cu normă întreagă. Astfel, Polonia se evidenţiază prin cel mai mare progres anual înregistrat, urcând de pe poziţia a 12-a pe a 9-a.

Printre primele 10 poziţii se numără şi Noua Zeelandă, Slovenia, Danemarca, Luxemburg, Finlanda şi Elveţia.

Cu toate acestea, diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi reprezintă încă o provocare majoră, iar egalizarea veniturilor ar putea să necesite câteva decenii sau poate chiar mai mult. Câştigurile potenţiale în urma eliminării acestui decalaj ar putea duce la o creştere totală a veniturilor femeilor de două trilioane de dolari, potrivit studiului realizat de PriceWaterhouseCoopers (PwC).

'Se înregistrează un progres lent, dar constant în ţările OCDE către o mai mare independenţă economică a femeilor. Cu toate acestea, diferenţele salariale între femei şi bărbaţi continuă să fie o problemă majoră, femeile de pe piaţa muncii din ţările din OCDE câştigând cu 16% mai puţin decât omologii lor de sex masculin - deşi sunt din ce în ce mai bine calificate', potrivit noului raport PwC.

De asemenea, creşterea ratei de angajări în rândul femeilor ar putea avea un impact pozitiv asupra PIB-ului OCDE. De exemplu, Grecia, Italia şi Mexic ar avea cel mai mult de câştigat în urma femeilor angajate. Pentru Marea Britanie, câştigurile estimate în această ţară s-ar ridica la 170 de miliarde de lire, sau mai exact 9% din PIB-ul din 2015, se mai arată în studiu.

Analiza arată că există beneficii economice semnificative pe termen lung datorate creşterii ratei de angajare a femeilor la nivelul celei din Suediei; câştigurile la nivelul PIB-ului în OCDE ar putea ajunge în jurul valorii de 6 trilioane de dolari.

În ceea ce priveşte diminuarea decalajului salarial între sexe, ţări precum Polonia, Luxemburg şi Belgia l-ar putea vedea elimina complet în două decenii, dacă progresele înregistrate până acum vor continua. Însă, ritmul mult mai lent al progresului înregistrat de Germania şi Spania ar duce la eliminarea decalajului abia peste două secole. Totuşi, dacă această prioritate va fi transpusă într-o politică publică, procesul ar putea fi accelerat. Câştigurile potenţiale rezultate din egalizarea veniturilor în OCDE sunt substanţiale - ar putea rezulta o creştere a veniturilor femeilor în jur de două trilioane de dolari, la valoarea de astăzi.

'Sunt multe măsuri pe care companiile şi guvernele le-ar putea adopta pentru a aborda cauzele decalajului de remunerare între femei şi bărbaţi. Pârghiile la nivelul politicilor publice care facilitează accesul la serviciile de îngrijire a copilului şi promovează concediul paternal s-au dovedit eficiente în creşterea accesului femeilor la slujbe bine plătite. De asemenea, companiile pot oferi mai multe beneficii, precum un program flexibil, care să permită angajaţilor să-şi gestioneze mai bine angajamentele familiale în raport cu munca', precizează Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Clasamentul PwC Women in Work Index reprezintă o medie ponderată a diverşi indicatori care reflectă puterea economică a femeilor, inclusiv egalitatea veniturilor, capacitatea femeilor de a avea acces la oportunităţi de angajare şi siguranţa locului de muncă.

Metodologia de măsurare a câştigurilor în urma eliminării diferenţelor de remunerare între femei şi bărbaţi implică estimarea creşterii totale potenţiale a veniturilor femeilor din egalizarea câştigurilor medii anuale ale femeilor cu câştigurile medii anuale ale bărbaţilor.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO