Studiu: Trei sferturi dintre medici lucrează încontinuu mai mult de 24 de ore

Trei sferturi dintre medici lucrează încontinuu mai mult de 24 de ore, iar 30% ajung să depăşească o durată de muncă legată chiar şi de 33 de ore, se arată într-un studiu privind gărzile medicilor, realizat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială 'Solidaritatea', la comanda Federaţiei Sindicale 'Solidaritatea Sanitară'.
Economica.net - sâm, 02 iul. 2016, 08:33
Studiu: Trei sferturi dintre medici lucrează încontinuu mai mult de 24 de ore

Până la acest moment au răspuns la chestionar 1.032 de medici, potrivit unui comunicat al Federaţiei, remis, sâmbătă, AGERPRES.

‘Demersul a fost iniţiat în contextul în care Ministerul Sănătăţii a refuzat în mod sistematic modificarea Regulamentului de gărzi în sensul respectării legislaţiei muncii, toţi miniştrii dovedindu-se până acum indiferenţi atât la argumentele juridice cât şi la dovezile ştiinţifice prezentate de Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’. În condiţiile în care datele arată că situaţia este în continuă agravare, este evident că lipsa deschiderii la dialog a ministrului Sănătăţii, Vlad Vasile Voiculescu, faţă de Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ (organizaţie reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate) dăunează atât medicilor cât şi pacienţilor’, se arată în comunicat.

Din prelucrarea primară a răspunsurilor, a rezultat că media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici, fără pauză, (incluzând timpul normal de lucru şi orele de gardă) este de 33 ore. 78% dintre medici au muncit încontinuu mai mult de 24 de ore, iar 30% dintre respondenţi au muncit încontinuu mai mult de 33 de ore.

Medicii lucrează în medie pe săptămână 63 de ore (incluzând orele de gardă), adică echivalentul a 1,8 norme săptămânale, iar 33,7% dintre medici lucrează mai mult de 63 de ore pe săptămână.

Totodată, 35,8% dintre medici au indicat o accentuare a gradului de oboseală datorită actualului program de gărzi, această riscând să afecteze implicit şi calitatea serviciilor medicale. Circa 32% dintre medici au indicat faptul că actuală formă de organizarea a gărzilor are un impact negativ direct asupra calităţii serviciilor medicale (21,5% dintre respondenţi indicând ca efect creşterea riscului de erori profesionale pe fondul oboselii accentuate).

‘Având în vedere faptul că Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ a reuşit să facă un prim pas înspre normalizarea situaţiei timpului de lucru al medicilor în cadrul negocierilor cu Ministerul Muncii, ministrul Dragoş Pâslaru acceptând introducerea în OUG nr. 20/2016 a obligativităţii încheierii unui contract individual de muncă (CIM) separat pentru gărzile suplimentare programului normal de lucru (eliminând astfel obligativitatea medicilor de a face toate gărzile suplimentare), în acest moment modificarea în mod corespunzător a Regulamentului de gărzi, conform propunerilor noastre, are caracter urgent’, mai spun reprezentanţii sindicatelor.

Potrivit acestora, în situaţia în care Ministerul Sănătăţii refuză în continuare negocierile privind reaşezarea programului de lucru al medicilor în limitele legii şi plata adecvată a drepturilor salariale aferente gărzilor, există riscul ca, începând cu luna august, 41% dintre medici să refuze încheierea CIM-urilor pentru gărzile suplimentare programului normal de lucru.

Te-ar mai putea interesa și
Trenul metropolitan București – Ilfov ar putea circula din 2024, cu viteză de peste 40 km/oră
Trenul metropolitan București – Ilfov ar putea circula din 2024, cu viteză de peste 40 km/oră
Trenul metropolitan București – Ilfov va putea fi folosit începând cu anul 2024 de locuitorii din regiune, alături de autobuze, troleibuze, tramvaie şi metrou. Sunt propuse 16 servicii (18......
Cele mai mari universităţi bucureştene vor începe cursurile în format hibrid
Cele mai mari universităţi bucureştene vor începe cursurile în format hibrid
Marile universităţi bucureştene vor începe cursurile semestrului I din noul an de învăţământ în format hibrid - ...
Cum fac fondurile bani pentru investitorii lor. Cazul Evergent Investments și acțiunile la Nuclearelectrica
Cum fac fondurile bani pentru investitorii lor. Cazul Evergent Investments și acțiunile la Nuclearelectrica
Prin vânzarea a jumătate din pachetul SN Nuclearelectrica în luna iunie a acestui an, EVERGENT Investments a încasat ...
Capcanele comunicării digitale cu Fiscul. Ce trebuie să știm despre Spațiul Privat Virtual (SPV)
Capcanele comunicării digitale cu Fiscul. Ce trebuie să știm despre Spațiul Privat Virtual (SPV)
Începând cu data de 1 martie 2022, contribuabilii vor fi obligați să se înroleze în Spațiul Privat Virtual (SPV), ...