SUA ar putea anunţa în 2015 prima majorare a dobânzii din ultimul deceniu – şeful Fed

Economia SUA înregistrează un ritm de creştere moderat, după o iarnă aspră, iar avansul va fi probabil suficient de solid pentru a sprijini o majorare a dobânzii până la sfârşitul anului, deşi se menţin temerile privind redresarea pieţei muncii, a afirmat, joi, preşedintele Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, la finalul reuniunii de politică monetară a Fed, transmit AFP şi Reuters.
Economica.net - J, 18 iun. 2015, 07:43
SUA ar putea anunţa în 2015 prima majorare a dobânzii din ultimul deceniu - şeful Fed

La sfârşitul unei reuniuni de două zile, Comitetul de politică monetară de la Fed a anunţat că a decis să menţină dobânda de referinţă între 0% şi 0,25%, nivel la care staţionează din luna decembrie 2008, scrie Agerpres.

Condiţiile de pe piaţa forţei de muncă şi nivelul inflaţiei nu justifică încă o majorare a dobânzii, a explicat Yellen. Majorarea va fi realizată atunci când ‘vom înregistra o îmbunătăţire semnificativă a pieţei forţei de muncă şi vom fi încrezători că rata inflaţiei va ajunge pe termen mediu la ţinta de 2%’, a afirmat oficialul Fed, adăugând că orice creştere va fi graduală.

Luna trecută, Departamentul Muncii din SUA a anunţat că rata şomajului a scăzut în luna aprilie de la 5,5% până la 5,4%, cel mai redus nivel înregistrat de SUA, după luna mai 2008.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca prima creştere a dobânzii să fie anunţată în septembrie, în timp ce oficialii SUA au păreri diferite privind momentul oportun al majorării costului creditului.

Janet Yellen a avertizat că economia mondială s-ar putea confrunta cu turbulenţe majore dacă Grecia şi creditorii săi nu vor ajunge la un acord. ‘Aceasta este o situaţie foarte dificilă. În eventualitatea în care nu se ajunge la un acord, există temeri că turbulenţele vor afecta perspectiva economiei europene şi pieţele financiare globale’, a declarat şeful Fed.

Economia SUA s-a contractat în primul trimestru din 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, din cauza aprecierii dolarului şi a vremii nefavorabile. Conform datelor publicate recent de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat în perioada ianuarie – martie 2015 un declin de 0,7%, în timp ce estimarea preliminară din 29 martie indica un avans de 0,2%.

Revizuirea a fost cauzată de majorarea deficitului comercial şi de o acumulare mai redusă a stocurilor comparativ cu estimarea preliminară. Analiştii se aşteaptă la o expansiune de 2% în trimestrul doi, astfel încât economia ar putea înregistra cea mai slabă performanţă semestrială din 2011.

Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondială a înregistrat o expansiune de 2,4%, faţă de 2,2% în 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Încă un om de știință din domeniul nuclear asasinat în Iran, înainte de încetarea focului
Încă un om de știință din domeniul nuclear asasinat în Iran, înainte de încetarea focului
Mass-media iraniene au informat marți despre moartea unui alt om de știință din domeniul nuclear, cu puțin timp înainte de intrarea în vigoare a unei încetări a focului anunțată de......
Bancherii, revoltați de noul impozit pregătit de Guvern:  impact negativ asupra populației, antreprenorilor și economiei în general!
Bancherii, revoltați de noul impozit pregătit de Guvern: impact negativ asupra populației, antreprenorilor și economiei ...
Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) arată că nu a știut absolut nimic despre intenția guvernului de a ...
Pericol în România. O „furtună perfectă” poate pune „pe butuci” sute de mii de firme din ţara noastră – analiză Sierra Quadrant
Pericol în România. O „furtună perfectă” poate pune „pe butuci” sute de mii de firme din ţara ...
Peste 150.000 de firme se confruntă cu probleme financiare grave, iar acestea angrenează, la lanţurile economice, un număr ...
Samsung anunță un nou eveniment Unpacked
Samsung anunță un nou eveniment Unpacked
Samsung anunță un nou eveniment Unpacked, care va avea loc pe 9 iulie, în Brooklyn, New York, și unde sunt așteptate ...