1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Finanţe şi bănci

SUA ar putea anunţa în 2015 prima majorare a dobânzii din ultimul deceniu - şeful Fed

Economia SUA înregistrează un ritm de creştere moderat, după o iarnă aspră, iar avansul va fi probabil suficient de solid pentru a sprijini o majorare a dobânzii până la sfârşitul anului, deşi se menţin temerile privind redresarea pieţei muncii, a afirmat, joi, preşedintele Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, la finalul reuniunii de politică monetară a Fed, transmit AFP şi Reuters.

18 iun, 2015 | Agerpres

La sfârşitul unei reuniuni de două zile, Comitetul de politică monetară de la Fed a anunţat că a decis să menţină dobânda de referinţă între 0% şi 0,25%, nivel la care staţionează din luna decembrie 2008, scrie Agerpres.

Condiţiile de pe piaţa forţei de muncă şi nivelul inflaţiei nu justifică încă o majorare a dobânzii, a explicat Yellen. Majorarea va fi realizată atunci când 'vom înregistra o îmbunătăţire semnificativă a pieţei forţei de muncă şi vom fi încrezători că rata inflaţiei va ajunge pe termen mediu la ţinta de 2%', a afirmat oficialul Fed, adăugând că orice creştere va fi graduală.

Luna trecută, Departamentul Muncii din SUA a anunţat că rata şomajului a scăzut în luna aprilie de la 5,5% până la 5,4%, cel mai redus nivel înregistrat de SUA, după luna mai 2008.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca prima creştere a dobânzii să fie anunţată în septembrie, în timp ce oficialii SUA au păreri diferite privind momentul oportun al majorării costului creditului.

Janet Yellen a avertizat că economia mondială s-ar putea confrunta cu turbulenţe majore dacă Grecia şi creditorii săi nu vor ajunge la un acord. 'Aceasta este o situaţie foarte dificilă. În eventualitatea în care nu se ajunge la un acord, există temeri că turbulenţele vor afecta perspectiva economiei europene şi pieţele financiare globale', a declarat şeful Fed.

Economia SUA s-a contractat în primul trimestru din 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, din cauza aprecierii dolarului şi a vremii nefavorabile. Conform datelor publicate recent de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat în perioada ianuarie - martie 2015 un declin de 0,7%, în timp ce estimarea preliminară din 29 martie indica un avans de 0,2%.

Revizuirea a fost cauzată de majorarea deficitului comercial şi de o acumulare mai redusă a stocurilor comparativ cu estimarea preliminară. Analiştii se aşteaptă la o expansiune de 2% în trimestrul doi, astfel încât economia ar putea înregistra cea mai slabă performanţă semestrială din 2011.

Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondială a înregistrat o expansiune de 2,4%, faţă de 2,2% în 2013.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO