SUA au inclus firma israeliană NSO Group, producătoarea softului de spionaj Pegasus, pe lista neagră a entităților care reprezintă o amenințare

Departamentul american al Comerţului a anunţat miercuri că a introdus NSO Group, compania israeliană care fabrică software-ul spion Pegasus, pe lista sa de companii interzise pentru că reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA, o decizie denunţată la Tel Aviv, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 03 nov. 2021, 18:39
SUA au inclus firma israeliană NSO Group, producătoarea softului de spionaj Pegasus, pe lista neagră a entităților care reprezintă o amenințare

NSO Group a ajuns în atenţia publică în această vară, după o serie de anchete publicate de un consorţiu de 17 media internaţionale, care au dezvăluit că Pegasus ar fi permis spionarea a numeroşi jurnalişti, oameni politici, militanţi sau şefi de companii din diferite ţări, printre care şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Aceste programe informatice „au permis unor guverne străine să extindă represiunea dincolo de frontierele lor (…) pentru a reduce la tăcere orice voce disonantă”, subliniază autorităţile americane într-un comunicat.

Grupul israelian s-a declarat „consternat” de această decizie şi are intenţia de a obţine anularea ei, a declarat într-un mesaj pentru AFP un purtător de cuvânt al societăţii cu sediul într-o suburbie din Tel Aviv.

Potrivit lui, NSO dispune de o cartă etică „riguroasă, bazată pe valorile americane”.

Odată instalat pe telefonul mobil, Pegasus permite spionarea utilizatorului său, accesându-i mesageria, datele sau activând aparatul de la distanţă pentru a intercepta sunet sau imagine.

Departamentul Comerţului a interzis şi o altă firmă israeliană (Candiru), o societate rusească (Positive Technologies) şi una din Singapore (Computer Security Initiative Consultancy PTE).

„SUA sunt hotărâte să utilizeze în mod incisiv controlul exporturilor pentru a responsabiliza companiile care dezvoltă, comercializează sau utilizează tehnologii în scopuri răuvoitoare, care ameninţă securitatea cibernetică a membrilor societăţii civile sau a guvernului, disidenţilor, organizaţiilor cu sediul aici sau în străinătate”, a declarat ministrul Gina Raimondo.

Această listă neagră restrânge schimburile comerciale cu firmele vizate.

SUA sunt un mare aliat al Israelului. Dar preşedintele american Joe Biden a declarat că respectarea drepturilor omului va fi în centrul politicii sale externe şi că face eforturi „pentru a pune capăt proliferării instrumentelor digitale utilizate în scopuri de represiune”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

„Acest efort trebuie să servească la ameliorarea securităţii online, la combaterea ameninţărilor cibernetice şi la reducerea supravegherii ilegale”, a detaliat un purtător de cuvânt.

Software-ul Pegasus trebuie, ca material militar, să obţină o licenţă de export de la Ministerul Apărării israelian pentru a fi vândut unui stat străin.

Este un program deosebit de sofisticat, care permite în special piratarea aparatelor fără ca utilizatorul să apese pe linkuri sau butoane capcană, tehnica utilizată de obicei.

În total, potrivit asociaţiilor Amnesty şi Forbidden Stories, afacerea Pegasus priveşte o listă de 50.000 de numere de telefon din întreaga lume selecţionate din 2016 de clienţii NSO.

Relaţiile dintre Franţa şi Maroc au fost afectate din vară de aceste dezvăluiri.

Potrivit informaţiilor consorţiului de media, un număr de telefon al lui Emmanuel Macron, unul al fostului premier Edouard Philippe şi cele ale 14 membri ai guvernului figurau pe lista numerelor selecţionate de un serviciu de securitate al statului marocan, acuzat că a recurs la software-ul spion.

Telefoanele mobile a cel puţin cinci miniştri francezi şi al unui diplomat de pe lângă Palatul Elysée au fost infectate cu programul spion, au explicat pentru AFP mai multe surse apropiate de dosar.

Autorităţile de la Rabat au dezminţit că au utilizat Pegasus. Mai multe proceduri judiciare au fost declanşate, în special în Franţa.

Experţi ai ONU au cerut un moratoriu internaţional privind vânzarea de tehnologie de supraveghere până când nu vor fi stabilite reguli pentru a proteja drepturile omului.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...