1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 13 º

Extern

SUA au livrat Iordaniei ultima tranşă de elicoptere Black Hawk pentru apărarea frontierelor şi lupta împotriva Statului Islamic

SUA au livrat Iordaniei ultima tranşă de elicoptere Black Hawk care vor consolida forţa de reacţie rapidă a acestei ţări pentru apărarea graniţelor şi participarea la operaţiuni transfrontaliere împotriva luptătorilor islamişti, transmite luni Reuters.

29 ian, 2018 | Agerpres

Potrivit unor oficiali americani, ajutorul militar acordat Iordaniei, unul din principalii beneficiari de asistenţă financiară militară din partea SUA, contribuie la consolidarea capabilităţilor armatei regatului haşemit, ca parte a unei strategii regionale mai ample.

Washington a anunţat că îşi va menţine prezenţa militară în Siria după înfrângerea grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi deţine baze militare în nord-estul acestei ţări.

'Statele Unite rămân angajate faţă de susţinerea eforturilor forţelor aeriene iordaniene de a proteja frontierele Iordaniei, de a descuraja acte de terorism şi de a contribui la operaţiunile coaliţiei de înfrângere a ISIS', a declarat Henry Wooster, însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA în Iordania, cu ocazia ceremoniei desfăşurate la baza aeriană Regele Abdallah, la 35 km nord-est de Amman.

Congresul american a aprobat în anul fiscal 2017 o finanţare de 470 milioane de dolari pentru armata iordaniană, mare parte din ei destinaţi pentru instruirea piloţilor, piese de schimb, arme şi hangare pentru cele 12 elicoptere UH-60 Black Hawks, a declarat Wooster.

Iordania se numără printre puţinele state arabe care au luat parte la campania aeriană condusă de SUA împotriva grupării jihadiste.

Elicopterele Black Hawk sunt esenţiale pentru forţa de reacţie rapidă creată de Iordania cu finanţare americană pentru combatarea Statului Islamic. Acesta rămâne o ameninţare chiar dacă a fost alungat din cea mai mare parte a teritoriilor cucerite în Siria şi Irak.

Armata americană are staţionate rachete americane Patriot în Iordania şi sute de instructori militari în această ţară.

Pentagonul are în plan să aloce câteva sute de milioane de dolari pentru extinderea şi modernizarea bazei aeriene Muwaffak Salti, situată în nordul Iordaniei, lângă frontiera cu Siria, a declarat un diplomat occidental.

Oficiali iordanieni au confirmat programul de extindere a ajutorului militar american. 'Iordania lucrează în prezent cu SUA pentru a ne creşte capabilităţile militare, mai ales forţele aeriene', a indicat generalul Jaber al-Abbadi, comandantul forţelor aeriene iordaniene.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO