SUA: NSA îşi suspendă colectarea de date telefonice

Senatul Statelor Unite nu a reuşit să ajungă la un acord pentru a evita expirarea programului controversat de colectare a datelor telefonice de către NSA, prevăzută la 0.01 (4.01 GMT) luni, au declarat duminică senatori.
Economica.net - lun, 01 iun. 2015, 06:50
SUA: NSA îşi suspendă colectarea de date telefonice

Autorizaţia de care beneficia Agenţia americană de informaţii NSA pentru colectarea de date telefonice în SUA a expirat în noaptea de duminică spre luni, iar o reînnoire a acestui program dezvăluit opiniei publice de Edward Snowden nu s-a produs, relatează AFP.

Senatul american nu a reuşit să ajunga la un acord pentru a evita expirarea unei prevederi ce decurge din articolul 215 al Patriot Act, temeiul juridic pentru colectarea metadatelor (ora, durata, numărul apelat) asupra tuturor apelurilor telefonice din SUA, scrie Agerpres.

‘Din această (duminică) seară, angajaţii NSA care au consultat baza de date (asupra apelurilor telefonice în SUA), nu o vor mai putea face şi aceasta datorită senatorului Rand Paul’, care a blocat procedura, a afirmat furios, într-o declaraţie pentru AFP, senatorul Richard Burr, preşedintele Comisiei pentru informaţii a Senatului.

‘Patriot Act expiră în această seară’, a spus bucuros Rand Paul, un republican adept al libertarianismului şi candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2016, care a reuşit să blocheze examinarea textului, profitând de procedura legislativă complicată a camerei superioare a Congresului american.

Casa Albă a calificat drept ‘iresponsabilă’ expirarea colectării de date telefonice, cerând Senatului să asigure ca autoritatea legală a programului să fie restabilită cât mai repede posibil.

Administraţia de la Washington avertizase săptămâna trecută că toate serverele NSA care colectează metadatele apelurilor telefonice americane (ora, durata, numărul apelat) vor fi oprite la 0.01 ora locală (4.00 GMT) dacă Senatul nu va extinde autoritatea legală a programului.

Senatul urmează să continue săptămâna aceasta să examineze textul blocat duminică seara, Rand Paul neputând să întârzie prea mult procedura şi un număr mare de senatori, deopotrivă republicani şi democraţi, exprimându-şi deja sprijinul.

Votul final, aşteptat în decursul săptămânii care abia a început, ar putea deschide calea restabilirii autorităţii legale de colectare a metadatele apelurilor telefonice din SUA, potrivit AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...