1EUR = 4.8338 RON | Bucureşti 23 º

Extern

SUA face Rusia responsabilă de recenta escaladare a violenţelor din estul Ucrainei

Departamentul de Stat american consideră că responsabilitatea pentru recenta escaladare a violenţelor în estul separatist al Ucrainei aparţine Moscovei şi rebelilor din regiune, diplomaţia SUA avertizând în acelaşi timp Rusia că va plăti ''un preţ şi mai mare'' dacă va continua astfel de acţiuni, transmite agenţia de presă Interfax.

18 aug, 2015 | Agerpres

''Rusia şi separatiştii duc aceste atacuri. Nu există nicio îndoială. Aşa au procedat şi în august anul trecut când acţiunile lor au dus la escaladarea conflictului'', a afirmat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, John Kirby, adăugând că observatorii Misiunii OSCE în Ucraina au confirmat aceste informaţii.

Reprezentantul Departamentului de Stat al SUA a subliniat totodată că autorităţile americane sunt ''extrem de îngrijorate de intensificarea atacurilor din partea forţelor combinate ale ruşilor şi separatiştilor peste linia de încetare a focului în estul Ucrainei'', scrie Agerpres.

În această situaţie, a mai declarat John Kirby, SUA ''fac apel la încetarea imediată a focului şi la îndeplinirea completă a acordurilor de pace de la Minsk'', avertizând că ''încercările Rusiei şi separatiştilor de a ocupa şi mai multe teritorii vor avea un preţ şi mai mare''.

Declaraţiile diplomaţiei americane intervin în contextul în care în estul separatist ucrainean se înregistrează de mai multe zile o intensificare a confruntărilor, acestea soldându-se cu mai multe victime în rândul civililor.

Rusia, acuzată de Kiev şi de Occident că îi susţine pe separatişti, a acuzat la rândul său Ucraina că 'pregăteşte o ofensivă' în regiune. 'Suntem îngrijoraţi de cursul pe care l-au luat evenimentele în ultimele zile, care seamănă foarte mult cu o pregătire pentru o acţiune militară', declara luni ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Conflictul din estul Ucrainei dintre armata ucraineană şi rebelii proruşi s-a soldat cu peste 6.800 de morţi din aprilie 2014 şi până în prezent. Un nou armistiţiu a fost instituit în februarie, în urma unui acord de pace încheiat la Minsk, dar incidente soldate cu victime au loc frecvent în estul ucrainean.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO