1EUR = 4.8278 RON | Bucureşti 25 º

IT&C

SUA sfătuiesc UE să utilizeze echipamente 5G produse de Ericsson, Nokia şi Samsung

Statele membre ale Uniunii Europene nu au motive să utilizeze tehnologie mobilă 5G de la grupul chinez Huawei, pentru că grupul suedez Ericsson, grupul finlandez Nokia şi grupul sud-coreean Samsung sunt la acelaşi nivel cu grupul chinez în acest domeniu, a declarat miercuri Robert Strayer, secretar adjunct pentru politici în domeniul cibernetic, comunicaţii internaţionale şi informaţii în Departamentul de Stat, transmite Reuters.

19 feb, 2020 | Agerpres

 Cu ocazia unei vizite la Lisabona, Strayer a insistat asupra necesităţii de a demistifica ideea că Huawei este mai avansat decât competitorii în domeniul 5G.

Europa este presată de SUA pentru a interzice echipamentele furnizate de firma chineză Huawei pe fondul îngrijorărilor că acestea ar putea fi utilizate de China pentru spionaj. Punctul de vedere al Washingtonului a creat tensiuni cu aliaţii, precum Marea Britanie, unde premierul Boris Johnson a acordat grupului chinez Huawei un rol limitat în construcţia viitoarei reţele de telefonie mobilă 5G.

Robert Strayer a subliniat că SUA încurajează statele europene să se gândească cu atenţie la implicaţiile asupra securităţii şi economiei care ar putea apărea de pe urma grabei de a utiliza tehnologia Huawei. "Nu există un mod în care pot fi eliminate complet acest gen de riscuri, exceptând utilizarea unor furnizori de încredere din ţări democratice. Vestea bună este că Ericsson, Nokia şi Samsung furnizează tehnologia 5G care este la egalitate cu cea furnizată în prezent de Huawei", a spus Strayer.

Grupul chinez Huawei, cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii, susţine că anul trecut a cheltuit 15 miliarde de dolari pentru cercetare şi dezvoltare, în ideea de a-şi menţine poziţia de lider mondial adăugând că autorităţile de la Washington sunt nemulţumite de avansul său deoarece nicio companie americană nu poate oferi aceeaşi tehnologie cu a sa la preţuri competitive.

La finele lunii trecute, Comisia Europeană a dat publicităţii recomandările sale cu privire la 5G, conform cărora statele membre UE pot restricţiona sau exclude furnizorii de echipamente 5G cu grad mare de risc din părţile centrale ale infrastructurilor lor de telecomunicaţii.

În România, la începutul lunii noiembrie 2019, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Sorin Grindeanu, a anunţat că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G va fi organizată în prima jumătate a anului viitor, dacă se vor respecta unele condiţii, cum ar fi setul de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO