SUA: Stare de urgenţă în Louisiana din cauza furtunii tropicale Isaac

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a decretat luni stare de urgenţă în Louisiana (sud), ameninţată de furtuna tropicală Isaac la şapte ani după uraganul Katrina, a anunţat Casa Albă, transmite AFP.
Economica.net - mar, 28 aug. 2012, 05:06
SUA: Stare de urgenţă în Louisiana din cauza furtunii tropicale Isaac

Această declaraţie permite mobilizarea resurselor statului federal pentru a veni în ajutorul autorităţilor locale prin intermediul agenţiei de gestionare a crizelor (FEMA), a precizat preşedinţia americană într-un comunicat.

Decizia lui Obama a fost anunţată după ce preşedintele a analizat situaţia alături de administratorul FEMA, Craig Fugate, precum şi alături de guvernatorii statelor de pe coasta golfului Mexic.

Obama a „dat ordinul lui Fugate să se asigure că FEMA este pregătită, indiferent de puterea furtunii” atunci când va lovi coastele, a subliniat preşedinţia.

Conform aceleiaşi surse, Obama a discutat la telefon cu guvernatorii statelor Alabama, Louisiana şi Mississippi precum şi cu primarul New Orleans, promiţându-le că „vor dispune de resursele necesare pentru a face faţă apropierii furtunii”.

19 morţi şi şase dispăruţi în Haiti

 Nouăsprezece persoane au murit şi şase sunt date dispărute în Haiti după trecerea sâmbătă a furtunii tropicale Isaac, care avansa luni în golful Mexic către Louisiana, conform unui nou bilanţ al protecţiei civile, transmite AFP.

Un bilanţ precedent stabilit duminică numea şapte morţi.

„Compilăm cifrele după cum le obţinem. Nu avem mijloacele tehnologice pentru a colecta rapid date. Sunt regiuni pe care nu le-am putut contacta din cauza problemelor de comunicare”, a subliniat pentru AFP Alta Jean-Baptiste, directoarea protecţiei civile haitiene.

Furtuna a distrus de asemenea 335 de case şi a afectat alte 2.346. Aproximativ 15.000 de persoane au fost evacuate, a mai precizat protecţia civilă.

Duminică, preşedintele republicii Michel Martelly, soţia sa şi premierul Garry Conille au împărţit hrană şi kituri de igienă în cartierele afectate de furtună din Port-au-Prince.

Trecerea furtunii Isaac prin Haiti era mai îngrijorătoare deoarece reconstrucţia ţării după seismul din 2010 care s-a soldat cu peste 250.000 de morţi este departe de a fi încheiată cu aproximativ 400.000 de persoane care locuiesc încă în tabere de sinistraţi.

Ploile torenţiale şi rafalele puternice de vânt au început să se facă simţite la Tampa, în Florida, în noaptea de duminică spre luni, unde zeci de mii de persoane aşteaptă începerea convenţiei republicane americane, decalată cu o zi din cauza furtunii. Mitt Romney trebuie să fie investit oficial ca şi candidat republican la alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie în faţa lui Barack Obama.

Atenţia se îndreaptă în prezent către Louisiana, unde o alertă de uragan a fost declanşată în timp ce Isaac îşi continuă cursul către această zonă sensibilă, marcată încă de teribilul uragan Katrina de la 29 august 2005, cel mai mortal şi cel mai costisitor din istoria Statelor Unite.

Katrina, un uragan de categoria a treia cu rafale de vânt de până la 178 kilometri pe oră, s-a soldat cu aproape 1.800 de morţi şi a afectat mai ales oraşul New Orleans.

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările efective la cei aproape 43 de kilometri de cale ferată ar trebui să dureze......
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...