1EUR = 4.7789 RON | Bucureşti 10 º

Extern

SUA sunt pregătite să-i urmărească pe jihadiştii Statului Islamic şi în Libia

Preşedintele american Barack Obama a afirmat joi că SUA sunt pregătite să-i urmărească pe jihadiştii grupării Statul Islamic (SI) şi dincolo de Siria şi Irak, până în Libia dacă va fi necesar, ţară în care Washingtonul urmăreşte situaţia foarte atent, relatează AFP.

29 ian, 2016 | Agerpres

Puterile occidentale se tem că vidul instituţional din această ţară să nu ofere un teren fertil combatanţilor SI şi preşedintele american a convocat Consiliul Securităţii Naţionale pentru a discuta despre acest dosar, scrie Agerpres.

'Preşedintele a insistat asupra faptului că SUA vor continua să combată comploturile teroriste ale SI în oricare ţări ar fi acestea', a indicat un comunicat al Casei Albe în finalul reuniunii.

'Preşedintele a cerut echipei sale de securitate naţională să-şi continue eforturile pentru întărirea guvernării şi să susţină eforturile împotriva terorismului în Libia şi în alte ţări în care SI încearcă să-şi stabilească prezenţa', a adăugat executivul american.

Secretarul apărării, Ashton Carter, declarase deja joi că SUA 'supraveghează foarte atent' situaţia în Libia, unde gruparea SI încearcă să se implanteze.

SUA 'dezvoltă opţiuni pentru ceea ce este posibil să facă în viitor', dar pentru moment 'nu au luat nicio decizie de a interveni militar', a indicat Carter într-o conferinţă de presă la Pentagon.

'Căutăm mai întâi să-i ajutăm pe libieni să preia controlul asupra propriei lor ţări', a declarat Carter, salutând eforturile întreprinse pentru formarea unui guvern de uniune naţională.

'Dar nu am luat conducerea' eforturilor internaţionale pentru a-i ajuta pe libieni, Italia oferindu-se voluntară, a adăugat el.

Italienii 'au indicat că şi-ar asuma această conducere' şi 'noi am spus că îi vom susţine', a explicat Carter.

Libia s-a prăbuşit în haos după căderea colonelului Muammar Gaddafi în 2011.

Un acord încheiat sub egida ONU, care prevedea formarea unui guvern de uniune naţională, tocmai a fost respins de parlamentul de la Tobruk, recunoscut pe plan internaţional.

Această situaţie a permis în ultimele luni grupării Statul Islamic să preia controlul asupra oraşului Sirta, situat la 450 km est de Tripoli, şi a împrejurimilor sale.

Din Sirta, gruparea extremistă înarmată a lansat din 4 ianuarie mai multe atacuri împotriva porturilor şi terminalelor 'cornului petrolier', în special ale celor de la Ras Lanouf şi al-Sedra.

'Nu vrem să alunecăm spre o situaţie ca în Irak sau în Siria', unde Statul Islamic a ocupat părţi mari din teritoriu, a subliniat Carter.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO