SUA vor rambursa 1,7 miliard de dolari Iranului – Kerry

SUA vor rambursa Iranului suma de 1,7 miliard de dolari pe care îi datorau din timpul Revoluţiei islamice din 1979 şi al ruperii relaţiilor diplomatice, a indicat duminică într-un comunicat secretarul de stat John Kerry, citat de AFP.
Economica.net - lun, 18 ian. 2016, 07:27
SUA vor rambursa 1,7 miliard de dolari Iranului - Kerry

Această rambursare, rezultat al unei reglementări a Tribunalului arbitral de la Haga creat pentru acest diferend, conţine o datorie de 400 de milioane de dolari şi 1,3 miliard de dolari daune de interese, dar nu are nicio legătură cu zecile de miliarde de dolari pe care Teheranul doreşte să le recupereze ca urmare a intrării în vigoare sâmbătă a acordului asupra programului său nuclear şi a ridicării consecutive a sancţiunilor.

În declaraţia sa de duminică, în care îşi exprimă satisfacţia pentru ‘progresele istorice’ realizate datorită acordului asupra programului nuclear şi a schimbului de prizonieri între SUA şi Iran, preşedintele Barack Obama a menţionat această reglementare a instanţei de la Haga. El a asigurat că suma de 1,7 miliard de dolari este ‘mult mai puţin decât ceea ce Iranul încerca’ să obţină.

‘Pentru SUA, reglementarea a putut să ne facă să economisim miliarde de dolari care ar fi fost reclamate de Iran. SUA nu aveau niciun interes să amâne lucrurile’, a justificat preşedintele.

Această datorie şi aceste interese datează din perioada anterioară Revoluţiei islamice din 1979 şi ruperii relaţiilor diplomatice în anul următor şi se referă în special la vânzări de echipamente militare, scrie Agerpres.

‘Iran-US Claims tribunal’ a fost înfiinţat la Haga în 1981 pentru a încerca să se găsească o soluţie juridică a acestui contencios între cele două ţări care deveniseră de atunci adversare.

În comunicatul său, John Kerry, artizan al acordului asupra programului său nuclear şi promotor al unei apropieri efective între Washington şi Teheran, a estimat că reglementarea de la Haga este ‘doar un compromis’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...