Suedia va recunoaşte joi în mod oficial statul Palestina – presă

Guvernul suedez de centru-stânga va recunoaşte joi în mod oficial statul Palestina, Suedia devenind prima mare ţară europeană care procedează la un astfel de demers, a afirmat ministrul de externe Margot Wallstrom, relatează agenţia Reuters.
Economica.net - joi, 30 oct. 2014, 09:37
Suedia va recunoaşte joi în mod oficial statul Palestina - presă

Premierul Stefan Lofven declara în octombrie în parlament că guvernul său social-democrat va face o promisiune manifest privind recunoaşterea unui stat palestinian, fapt ce a atras critici din partea Israelului şi a Statelor Unite ale Americii (SUA), scrie Agerpres.

”Recunoaşterea de astăzi este o contribuţie la un viitor mai bun pentru o regiune caracterizată mult timp prin negocieri blocate, distrugere şi frustrare”, a declarat dna Wallstrom în cotidianul Dagens Nyheter. ”Unii vor spune că această decizie vine prea devreme. Mă tem că ea vine mai degrabă prea târziu”, a adăugat ea.

Palestinienii vor un stat al lor în Cisiordania, ocupată de către Israel, şi în Fâşia Gaza, aflată sub controlul mişcării Hamas dar supusă unei blocade de către Israel, care să aibă capitala în Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat de către Israel, scrie sursa citată. Ei au încercat să treacă peste negocierile de pace aflate în impas făcând lobby pe lângă marile puteri pentru a admite revendicarea lor privind suveranitatea.

Potrivit dnei Wallstrom, demersul Suediei are drept scop de a-i sprijini pe palestinienii moderaţi şi de a aduce statutul lor mai aproape de nivelul statutului Israelului în negocierile de pace, precum şi de a le da speranţe tinerilor de ambele părţi.

Adunarea Generală a ONU a aprobat recunoaşterea de facto a statului Palestina în 2012, dar Uniunea Europeană şi majoritatea ţărilor din UE trebuie să-l recunoască însă în mod oficial.

”Ţările membre ale UE şi-au confirmat în 2009 disponibilitatea de a recunoaşte statul Palestina la momentul potrivit. Noi suntem acum gata să fim primii. Sperăm că aceasta poate să le arate altora calea”, a afirmat şefa diplomaţiei suedeze.

În opinia dnei Wallstrom, în pofida faptului că autorităţile palestiniene nu deţin controlul deplin al teritoriului lor şi că ţara nu are graniţele stabilite, Palestina a îndeplinit criteriile dreptului internaţional pentru recunoaştere.

”Împreună cu alte ţări europene, precum şi cu Statele Unite ale Americii şi cu alte organizaţii regionale şi internaţionale, guvernul va acţiona acum pentru susţinerea negocierilor în scopul de a se ajunge la un acord final”, a mai spus dna Wallstrom.

Potrivit agenţiei France Presse, cel puţin 112 ţări din lume au recunoscut până în prezent statul Palestina.

Conform Autorităţii palestiniene, numărul lor ar fi de 134, inclusiv şapte ţări membre ale Uniunii Europene care ar fi recunoscut statul Palestina înainte de intrarea lor în UE: Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România, Malta şi Cipru.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...