Surpriză de proporţii: Petrom, care are cea mai modernă centrală din România, cumpără masiv energie electrică. De ce

Petrom, care are cea mai nouă şi modernă centrală electrică din România, cumpără masiv energie "bandă", la preţuri care ajung şi la 300 de lei/MWh, cu livrare în ultima jumătate a acestui an. O mişcare surprinzătoare, pentru care compania a dat explicaţii pe care le puteţi citi mai jos, şi care poate da indicii despre evoluţia preţurilor de pe piaţă în acest an. Şi la electricitate, şi la gaze
Mihai Nicuţ - mar, 16 apr. 2019, 18:43
Surpriză de proporţii: Petrom, care are cea mai modernă centrală din România, cumpără masiv energie electrică. De ce

Petrom operează cea mai modernă capacitate de generare de energie electrică din România, centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, singura unitate greenfield de putere considerabilă apărută după 1990. Cu toate acestea, compania a cumpărat, de la alţi producători, de pe bursa, cel puţin 100 GWh de electricitate doar în această lună, cu livrare mai ales în a doua parte a acestui an.

Am selectat tranzacţiile în care Petrom apare cumpărător de energie electrică pe PCCB-OTC din luna aprile. În plus, este posibil ca Petr om să fi contractat mai multă energie în condiţiile în care OTC, care este o platformă anonimă, nu listează decât părţile care au încheiat contracte la preţuri cu cel puţin 10% peste preţul de bază. Toate tranzacţiile cu energie de tip „bandă”

1 aprilie. Petrom a cumpărat pentru trimestrul trei 11.040 MWh de la Engie, la preţul de 262 de lei/MWh

2 aprilie. Petrom a cumpărat de la traderul GEN-I 11.040, respectiv 11.045 MWh, cu livrare în trimestrul trei, respectiv 4 al acestui an, la preţuri de 260, respectiv 278 lei.

4 aprilie. Petrom a cumpărat, de la Engie, 5.040, respectiv 11.040 MWh, cu livrare în iunie şi, respectiv, trimestrul 3, la 245, respectiv 270 de lei.

9 aprilie. Petrom a avut, de data aceasta, o tranzacţie de vânzare, de 720 MWh, către Getica, la preţul de 290 de lei, cu livrare în ziua următoare. Însă a avut patru contracte de cumpărare, toate de la traderi: 1.680 MWh de la MVM (săptămâna 17 din acest an, 225 de lei), 22.080 MWh de la GEN-I (289 de lei, livrare în trimestrul trei), 11.045 MWh de la EFT (300 de lei, livrare în trimestrul patru) şi 43.920 MWh, tot de la GEN-I, dar cu livrare în anul 2020, de această dată, la preţul de 279 de lei.

10 aprilie. Cantităţi mici cumpărate, câte 2.520 MWh de la MVM şi Tinmar (235 de lei) cu livrare în săptămânile 16 şi 17 din acest an, şi 3.600 MWh de la Next Energy, la 270 de lei, cu livrare în luna iunie.

11 aprilie. Petrom a cumpărat 7.440 MWh de la Hidroelectrica, la preţul de 250 de lei, cu livrare în luna mai

12 aprilie. La fel, a cumpărat tot 7.440 MWh de energie tot pentru luna mai, la acelaşi preţ, 250 de lei, de la Tinmar.

Citeşte şi: 

Petrom a pornit instalaţia Policombustibili de la Petrobrazi, a treia instalaţie de acest fel din lume. Converteşte GPL în carburant auto

Aşadar, achiziţii de energie electrică de peste 100 GWh, cu livrare în acest an, iar preţurile, mal ales pentru energia livrată în ultimul trimestru, nu sunt deloc mici.

OMV Petrom este un important jucător de piaţa de energie electrică, prin centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, cu o capacitate de 860 MW. În acest an, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli al companiei, centrala va produce circa 5 TWh de energie electrică, de la 3,8 anul trecut, aşa că achiziţia de energie, este şi mai greu de înţeles, în condiţiile în care nu se anunţă vreo oprire programată.

Potrivit reglementărilor ANRE, compania trebuie să livreze pentru piaţa reglementată în acest an aproape 1,14 TWh, care înseamnă aproximativ 30% din toată producţia sa de anul trecut, pentru consumul clienţilor casnici.

Ar exista câteva raţiuni pentru care Petrom ar cumpăra energie electrică, potrivit unor jucători din piaţă, contactaţi de noi. Prima: compania ar urma să oprească centrala de la Brazi în a doua parte a anului, şi şi-ar asigura de pe acum cantităţile pentru a-şi onora contractele . A doua: date fiind cantităţile pentru piaţa reglementată este posibil ca, în unele momente, să nu poată livra şi clienţilor comerciali energia la puterea contractată şi este nevoie de energie de la alţi producători, pentru completare.

Răspunsul companiei face destul de puţină lumină şi lasă loc unei alte interpretări.

„În luna aprilie au loc revizii programate la cele două turbine pe gaze. Reviziile au fost pregătite şi anuntate din timp, cu respectarea prevederilor legale, iar compania îşi îndeplineşte integral obligaţiile contractuale. Aceste revizii permit operarea centralei de la Brazi pentru mii de ore, în siguranta şi fără întreruperi accidentale.

În acest moment, nu estimăm necesitatea prelungirii perioadei de reparaţii sau a unor întreruperi planificate suplimentare, până la sfârşitul anului.

Pentru optimizarea portofoliului şi pentru o utilizare economică a centralei de la Brazi, compania deruleaza tranzacţii atât pe piaţa spot de electricitate, cât şi pe piaţa la termen. Compania se angajează în contracte de achiziţii de electricitate atunci când astfel de tranzactii sunt justificate economic”, ne-au răspuns oficialii Petrom.

Explicaţii neoficiale, în aşteptarea noii metodologii ANRE

Această ultimă frază pare să ofere câteva indicii. Practic Petrom a cumpărat acum energie electrică cu livrare în viitor fie pentru că preţul de achiziţie de acum este mai mic decât preţul de piaţă estimat la momentul livrării, fie pentru că, pe baza estimărilor sale, ar fi mai ieftin să îl cumpere, pentru livrare atunci, decât să îl producă  în propria centrală.

Pe de altă parte, nu trebuie uitat că Petrom are obligaţie de import de gaze pentru centrala de la Brazi, în care nu poate folosi doar gazul din producţia proprie pentru a produce energie electrică.

Pe baza vechii OUG 114, care stipula că Petrom este obligată să vândă gazul la 68 de lei/MWh pentru toţi consumatorii din România, compania a anunţat că va trebui să importe, în medie 86% din gazele care urmează să fie folosite în centrala de la Brazi, în perioada aprilie-septembrie,şi că există situaţii în care importurile ajung şi la 100%.

Or, gazele de import sunt mai scumpe decât cele româneşti, ceea ce face şi energia produsă la Brazi mai scumpă

Totuşi, OUG 114 a fost modificată prin OUG 19/2019, care nu mai obligă Petrom şi Romgaz să vândă gaze la preţ plafonat consumatorilor indistriali, dar ANRE nu a elaborat încă noua metodologie de alocare a cantităţilor. Şi Petrom şi Romgaz aşteaptă metodologia, de care depinde cât gaz pun pe piaţă şi cât folosesc pentru producţia de energie electrică.

Te-ar mai putea interesa și
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ca până acum
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ...
Consolidarea sistemului bancar din România este inevitabilă, dar viteza nu va fi atât de rapidă ca până acum, a declarat, marţi, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, la Conferinţa anuală......
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice este funcţională şi poate fi ...
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Bursa de Valori București a lansat astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care, ...
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble ...