1EUR = 4.7354 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Surse: Până la începutul lunii aprilie, administratorii de pensii private decid dacă mai rămân în România pentru administrarea Pilonului II

Surse din mediul financiar au declarat pentru ECONOMICA.NET că administratorii de fonduri de pensii private Pilon II mai au la dispoziţie maximum o lună şi jumătate pentru a lua decizia de a se retrage de pe piaţa pensiilor private Pilon II, din cauza condiţiilor impuse de OUG 114. 

Până la începutul lunii aprilie, administratorii, implicit acţionarii acestora, vor trebui să comunice auditorilor dacă vor mai presta sau nu o astfel de activitate. Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei Pensiilor Adminsitrate Privat (APAPR), ne-a declarat că OUG 114, prin condiţiile sale, impune o regândire a planului de afaceri, deoarece, prin noile rectificări legislative, rata de rentabilitate a capitalurilor în acest domeniu scade la nivelul unui titlu de stat.

"Condiţiile impuse de OUG 114/2018 sunt oneroase. Cerinţele de capital impuse de această ordonanţă impun o regândire a întregului plan de afaceri. Condiţiile impuse de lege sunt extrem de severe, în condiţiile în care rata de rentabilitate a capitalurilor scade la nivelul unui titlu de stat, la un 3%-4%. În aceste condiţii, de ce ţi-ai mai asuma riscul unei afaceri?", a declarat pentru ECONOMICA.NET Radu Crăciun, preşedinte APAPR.

De asemenea, Valentin Lazea, economist-șef al BNR, în cadrul Romanian Stock Market Summit a declarat: ”Din ce înțeleg eu din discuția cu Asociația Pensiilor administrate privat, marea majoritate, dacă nu toate cele 7 societăți de adminsitrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România, deoarece condițiile li se par excesiv de oneroase. Un efort financiar mare pentru un câștig inexistent. 7,25 milioane persoane ar avea de suferit”.

Surse din piaţa financiară şi a pensiilor administrate privat au declarat pentru ECONOMICA.NET că acţionarii administratorilor de pensii private mai au la dispoziţie maximum o lună şi jumătate până vor comunica oficial exitul sau nu din administrarea Pilonului II de pensii administrate privat. Până la începutul lunii aprilie ei trebuie să comunice auditorilor companiilor care este planul de detzvoltare al companiei şi dacă societăţile de administrare din România vor mai participa sau nu la Pilonul II.

OUG 114 le cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II să aducă pe parcursul unui singur an 2019 la majorări de capital de circa 800 milioane euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul existent în prezent. Suma este de 2 ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în 11 ani. În plus, comisioanele pe care firmele au dreptul să le rețină din contribuția virată din salariile clienților au fost reduse de la 2,5% din suma virată la 1%. Însă din acest procent mai ia și Casa de pensii 0,5%, iar la Autoritatea de Supraveghere Financiară merge 0,3%, ca până acum. Comisionul de administrare a activelor trece de la un nivel fix de 0,05% la un nivel variabil de 0,02-0,07%, în funcție de performanța fondurilor de a aduce randamente.CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO