Suspendarea ratelor la credit. Peste 17.000 de oameni au cerut amânarea doar la ING. Banca, despre oferta proprie: Soluția statului e mai bună

ING, una dintre cele mai mari zece bănci din România, cu peste 1,2 milioane de clienți, anunță că a primit peste 17.000 de cereri pentru suspendarea ratelor, după ce, în 16 martie a lansat o ofertă proprie în acest sens, au arătat, pentru ECONOMICA.NET, reprezentanții băncii. Felul în care banca a gestionat aceste 17.000 de cereri este unul special, având în vedere că, deși avea o variantă proprie de suspendare și-a îndemnat clienții să aștepte până când statul va finaliza actul normativ care reglementează condițiile generale pentru suspendarea ratelor. Acum, după ce OUG 37, privind suspendarea ratelor, a ajuns în Monitorul Oficial, pe 30 martie, și își face efectele, banca spune că sunt mai avantajoase pentru client condițiile impuse de stat.
Şerban Buşcu - mar, 07 apr. 2020, 18:33
Suspendarea ratelor la credit. Peste 17.000 de oameni au cerut amânarea doar la ING. Banca, despre oferta proprie: Soluția statului e mai bună

Banca subliniază că plata ratelor și a dobânzii a fost amânată la în zilele imediat următoare primiri cererii de suspendare.

„Soluțiile de amânare din OUG nr. 37/2020 prevalează în fața soluției anunțate și dezvoltată unilateral de către ING, fiind soluții impuse de noile prevederile legale. Mai mult soluțiile propuse prin OUG 37/2020 sunt mai avantajoase pentru clienti, oferind posibilitatea de a alege până la 9 luni de amânare a obligațiilor de plată.”, au transmis reprezentanții bănci.

Totuși, varianta statului nu este mai avantajoasă pentru toți clienții. Cei care au dorit să opteze pentru varianta internă a băncii (limitată la două rate) au avantajul că nu vor plăti „dobândă la dobândă”, adică nu se va capitaliza dobânda, cum se întâmplă în cazul prevederilor din OUG 37, cu excepția celor referitoare la creditul ipotecar, unde dobânda este creanță separată.

În oferta ING, singura descriere a obligațiilor de după perioada de suspendare arată că ” se face prin prelungirea scadenței”, adică, în termeni simpli, prin adăugarea a două rate la finalul perioadei de creditare.

Deși cel puțin doi clienți consultați de ECONOMICA.NET spun că banca nu le-a dat practic de ales, trimițându-i spre oferta statului, ING arată că nu a făcut decât să își ajute clienții să decidă în cunoștință de cauză. ING transmite că orice client poate opta în continuare pentru varianta internă de suspendare.

Totuși, un client ING a depus cerere în 29 martie pentru amânarea ratelor scadente în 3 aprilie și 3 mai la un credit ipotecar, în condițiile ofertei băncii, care presupune reeșalonarea împrumutului cu ratele suspendate.

ING a răspuns pe 1 aprilie că așteaptă publicarea normelor pentru aplicarea ordonanței de guvern privind amânarea ratele, care a intrat în vigoare, însă, abia pe 30 martie. Banca a mai răspuns luni, 6 aprilie, că normele au fost publicate și că a început să lucreze la o soluție, între timp fiind suspendată încasarea ratelor în cont.

Conform informațiilor furnizate de reprezentanții ING, cele 17.000 de cereri de suspendare au evoluat diferit. O parte dintre clienți au optat pentru varianta băncii și au rămas pe ea așteptând soluționarea cererii, o altă parte au optat ulterior pentru varianta din OUG 37 și o a treia categorie au renunțat și au decis să își plătească în continuare rata.

De precizat, însă, că, potrivit legii, cererile făcute în baza OUG nu puteau fi înregistrate înainte de publicarea actului în MO, adică toate cererile formulate între 16 martie (data lansării ofertei interne) și 30 martie (dată publicării OUG 37 în MO) ar trebui reformulate, pentru a fi valabile.

 

VEDEȚI AICI CONDIȚIILE IMPUSE DE OUG 37 PENTRU SUSPENDAREA RATELOR

Te-ar mai putea interesa și
PMB vrea să cumpere autobuze electrice de 620.000 de euro, fără TVA, pe bucată
PMB vrea să cumpere autobuze electrice de 620.000 de euro, fără TVA, pe bucată
Primăria Capitalei ar urma să crească preţul estimativ al unui autobuz electric de la 480.000 de euro, fără TVA, la 620.295 de euro, fără TVA, conform unor proiecte de hotărâre care......
Braiconf a cumpărat două foste platforme din Brăila unde vrea să construiască noua fabrică
Braiconf a cumpărat două foste platforme din Brăila unde vrea să construiască noua fabrică
Braiconf a cumpărat cu 2,5 milioane de lei terenurile fostelor platforme Comat SA și Remat SA din Brăila, unde intenționează ...
Israelul amână sosirea turiştilor în plină creştere a numărului de cazuri
Israelul amână sosirea turiştilor în plină creştere a numărului de cazuri
 Israelul a anunţat miercuri că amână redeschiderea teritoriului său pentru turişti şi pregăteşte pentru noi măsuri ...
Contrabanda cu ţigarete a depăşit 10% în mai 2021, cel mai mare nivel de la debutul pandemiei
Contrabanda cu ţigarete a depăşit 10% în mai 2021, cel mai mare nivel de la debutul pandemiei
Piaţa neagră a ţigaretelor s-a situat în mai 2021 la 10,2% din totalul consumului, în creştere cu 0,3 puncte procentuale ...