Târgul Naţional al Mierii: Preţuri la „primă mână” în acest weekend la miere şi produse apicole

Apicultorii români vor încerca să-i atragă pe bucureşteni la Târgul Naţional al Mierii, organizat în perioada 4 - 6 aprilie 2014, pe Platforma Apicolă Băneasa din Bucureşti, cu 'preţuri la prima mână' pentru toată gama de produse apicole, care, în ultimii ani, a devenit tot mai diversă şi mult mai 'colorată'.
Economica.net - vin, 04 apr. 2014, 20:13
Târgul Naţional al Mierii: Preţuri la

‘Scopul Târgului Naţional al Mierii este de a promova consumul de miere şi al altor produse apicole întrucât, în România, încă nu se consumă miere la fel ca în celelalte ţări din Europa. Este o ediţie interesantă, cu peste 120 de apicultori (prezenţi – n.r.), care aduc o gamă variată de produse apicole, dar şi de o calitate extraordinară. Produsele sunt româneşti, de o calitate certificată, iar preţurile sunt atractive, la prima mână, adică preţuri de producător. Practic, mierea este unul dintre produsele despre care chiar aş putea spune că s-au ieftinit faţă de anul trecut’, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Acesta a precizat că nu înţelege datele statistice ale Ministerului Agriculturii, care arată că România a realizat anul trecut 28.000 de tone de miere, în timp ce datele ACA arată numai 19.000 de tone, iar apicultorii asociaţiei sunt răspunzători de 80% din producţie.

‘Producţia de miere dată de România pentru 2013 mi se pare exagerat de mare – 28.000 de tone, iar datele noastre arată cel mult 19.000 de tone. Aproape 33% din suprafaţă a fost calamitată în vestul ţării şi centrul ţării. Din cauza secetei nu a fost secreţie de nectar. Practic, din cei 35.000 de apicultori din România, 21.500 sunt membri ai ACA, iar din cele 1,4 milioane de familii de albine peste 1,05 milioane sunt în asociaţie noastră. Teoretic, suntem răspunzători de 80% din producţia de miere din România’, a spus Fetea.

Bucureştenii au ocazia să deguste în aceste zile ‘darurile dulci ale stupului’, de la mierea de salcâm, tei sau polifloră, până la mierea de pădure sau din Deltă, mierea de sulfină, de albăstrele, mierea de zmeură sau de mărăcini, precum şi miere de coriandru, mană şi cimbrişor. Nu lipsesc nici combinaţiile mai noi şi ‘la modă’ de miere cu seminţe, cu goji sau levănţică. Doritorii pot cumpăra faguri cu miere, polen, păstură, lăptişor de matcă, produse energizante realizate pe bază de miere în combinaţie cu alte produse apicole sau cu fructe de pădure şi fructe exotice, acestea fiind considerate ‘delicatese’ şi adevărate surse naturale de energie şi elemente biologic active pentru completarea alimentaţiei.

Produsele cosmetice şi apiterapice se află, de asemenea, la mare căutare în cadrul târgului.

La târg participă apicultori, ca producători primari, dar şi firme specializate în condiţionarea produselor apicole şi realizarea unei game diversificate de preparate pe bază de produse apicole – suplimente nutritive, medicamente, cosmetice etc.

Totodată, pentru a veni în sprijinul producătorilor din apicultură, la târg se găsesc produse pentru nutriţia albinelor, medicamente pentru combaterea bolilor la albine, stupi şi componente, echipamente diverse, utilaje apicole, cărţi de specialitate, dar şi alte materiale utile pentru o apicultură performantă.

România produce în medie 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, dar în 2013 s-au realizat în jur de 19.000 de tone. Producţia de miere ecologică a fost de 3.200 de tone, iar familiile de albine certificate în acest sistem de 110.000.

Potrivit datelor MADR, România a exportat anul trecut o cantitate de 9.935 tone (11 luni) încasând peste 32 de milioane de euro, în timp ce importurile au fost de 2.523 de tone (11 luni), în valoare de 2,9 milioane de euro.

Românii consumă în medie 450 – 500 de grame de miere pe an pe locuitor, un consum în creştere faţă de acum 10 ani, dar, comparativ cu două kilograme în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia, ei se situează încă în coada clasamentului european.

ACA este o asociaţie înfiinţată în 1958, singura cu acoperire naţională, care are 40 de filiale judeţene şi societăţi comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele şi materialul genetic necesar.

 

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...