Țările care utilizează în trafic cele mai multe radare fixe

Într-o perioadă în care România se confruntă cu tot mai multe accidente grave, iar autoritățile nu găsesc soluții, alte state împânzesc șoselele cu radare fixe.
Robert Stan - mar, 10 aug. 2021, 08:21
Țările care utilizează în trafic cele mai multe radare fixe

Românii care parcurg șoselele din statele europene știu deja că, în anumite țări, radarele fixe se înmulțesc ca ciupercile după ploaie. Asta în timp ce în România acestea au dispărut cu desăvârșire, iar autoritățile nu găsesc sau nu vor să găsească o soluție pentru a reveni la acest „obicei” care în alte țări se dovedește cât se poate de util pentru a stăvili, măcar parțial, aplombul unor șoferi inconștienți. Culmea, statele cu cele mai multe radare fixe din lume nu sunt și cele cu cea mai bună infrastructură rutieră.

Conform SCDB.info, site care conține o bază de date cu toate camerele fixe din 103 state din lume și care se mândrește cu actualizări zilnice și verificări la fața locului, în întreaga lume se află în prezent instalate 101.038 astfel de aparate. Nu mai puțin de 59.870 dintre acestea se află în Europa.

În ciuda faptului că Europa este continentul cu cele mai multe camere video fixe pentru trafic din lume – fie că vorbim despre sisteme care măsoară viteza sau verifică intrarea în intersecțiile semaforizate la culoarea roșie – în vârful clasamentului întocmit în funcție de numărul acestora nu se află un stat european.

Datele SCDB.info arată că statul din lume cu cele mai multe radare fixe este Brazilia. În marele stat din America Latină, cu o suprafață de peste 8,5 mil. km2 și o populație de circa 188 de milioane de locuitori, sunt amplasate 18.074 camere video fixe, 13.843 dintre acestea fiind destinate măsurării vitezei, 1.192 verificării pătrunderii în intersecție la culoarea roșie a semaforului, iar restul având dublu rol – verificare viteză și acces în intersecție.

Pe locul doi în clasament se află Rusia, stat care deține 16.244 de camere radar fixe. Poziția a treia este ocupată de cel mai dotat stat al Uniunii Europene din acest punct de vedere. Este vorba despre Italia, țară care are 10.832 radare.

Clasamentul continuă cu Marea Britanie (7.176 radare), SUA (6.410 radare), Germania (4.691 radare), Franța (3.783 radare), Belgia (2.788 radare), Emiratele Arabe Unite (2.766 radare) și Suedia (2.206 radare).

Pe lângă aceste sisteme fixe de detectare a contravențiilor. poliția din statele menționate deține și mii de radare mobile.

În cursul deceniului precedent, între 2010 și 2020, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere s-a redus în ERuropa cu 36%, o scădere care nu atinge obiectivul stabilit pentru deceniul respectiv, și anume reducerea cu 50% a numărului de decese. Cu toate acestea, cu 42 de accidente rutiere mortale la 1 milion de locuitori, UE rămâne continentul cu cele mai sigure drumuri din lume. Pentru comparație, media mondială este de peste 180. În 2020, cele mai sigure drumuri din Europa s-au aflat în Suedia (18/1 milion), în timp ce România (85/1 milion) a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalității.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...