Ţările membre UE pot interzice culturile de OMG. Guvernele europene au agreat o nouă legislaţie

Guvernele europene au agreat o nouă legislaţie a Uniunii Europene /UE/, care acordă ţărilor membre dreptul de a interzice culturile de organisme modificate genetic /OMG/ pe teritoriul lor, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei de mediu Greenpeace.
Economica.net - vin, 05 dec. 2014, 11:33
Ţările membre UE pot interzice culturile de OMG. Guvernele europene au agreat o nouă legislaţie

Conform sursei citate, deşi la finalul unei runde nocturne de negocieri a fost admisă noua legislaţie referitoare la interzicerea culturilor de OMG pe teritoriul ţărilor din UE, textul agreat livrează mai puţin decât promitea iniţial, deoarece nu permite ţărilor să folosească dovada pagubelor de mediu pentru a justifica interzicerea culturilor modificate genetic la nivel naţional, scrie Agerpres.

‘Miniştrii de mediu spun că vor ca ţările lor să aibă dreptul de a interzice cultivarea de plante modificate genetic pe teritoriul lor, dar textul pe care l-au aprobat nu acordă guvernelor un drept legal pe deplin. Sunt legaţi la mâini pentru că nu au permis folosirea dovezilor referitoare la daunele asupra mediului pentru a interzice cultivarea de OMG. Astfel, acele ţări care vor să spună NU culturilor MG sunt expuse atacurilor în instanţă care ar putea fi lansate de către companiile din industria biotehnologiilor’, a comentat Marco Contiero, director de politici agricole al Greenpeace EU.

Reprezentantul Greenpeace consideră că textul agreat este slab din punct de vedere legal şi ignoră apelurile Parlamentului European de a reda ţărilor membre dreptul de a folosi aspectele legate de protecţia mediului pentru a interzice cultivarea de OMG.

Noua directivă ar urma să fie aprobat de Parlamentul European în cadrul unui vot plenar, în ianuarie 2015.

Aceasta ar presupune faptul că statele membre vor putea interzice OMG-uri sau grupuri de OMG-uri pentru cultivarea pe teritoriul acestora. De asemenea, în cazul în care permit cultivarea acestor organisme, statele vor fi nevoite să adopte măsuri de co-existenţă mai restrictive, care să împiedice prezenţa neintenţionată a OMG-urilor în alte locuri decât în cele aprobate, şi în alte produse (decât cele vizate) – pe teritoriul lor, sau pe teritoriul statelor vecine.

În acelaşi timp, este nevoie ca procesul de evaluare a riscurilor pe care le pot presupune organismele modificate genetic să fie substanţial îmbunătăţit.

Parlamentul European a votat, în data de 11 noiembrie, o nouă lege referitoare la posibilitatea de a interzice la nivel naţional culturile modificate genetic. Totodată, Comitetul de mediu al Parlamentului a votat pentru a amenda poziţia agreată în luna iunie 2013 de către miniştri, care, potrivit Greenpeace, era plină de lacune legislative şi în opoziţie cu votul precedent al Parlamentului.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în......
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...