Ţările sărace pierd între 38 şi 64 de miliarde de dolari pe an din cauza fraudelor şi corupţiei – ONG

Spălarea de bani, fraudele şi corupţia aduc în fiecare an pierderi fiscale cuprinse între 38 şi 64 de miliarde de dolari ţărilor în curs de dezvoltare, conform unui raport publicat miercuri de asociaţia ONE, transmite AFP.
Economica.net - mie, 03 sept. 2014, 09:55
Ţările sărace pierd între 38 şi 64 de miliarde de dolari pe an din cauza fraudelor şi corupţiei - ONG

Această organizaţie britanică, fondată de cântăreţul Bono, estimează că, în total, aceste practici frauduloase în ţările în curs de dezvoltare reprezintă un volum anual de 1.000 de miliarde de dolari sau 750 de miliarde de euro.

Friederike Roder, care conduce ONE în Franţa, afirmă că aceste încasări lipsă ar putea fi ‘investite în sistemul îngrijirilor de sănătate, în securitatea alimentară şi în infrastructurile necesare şi salva astfel milioane de vieţi’.

ONE avansează cifra de 3,6 milioane de decese care ar putea fi evitate în fiecare an în cele mai sărace ţări dacă aceste încasări fiscale ar fi restabilite.

Asociaţia, adresându-se miniştrilor de finanţe din G20 care se vor reuni la 20 şi 21 septembrie în Australia, formulează patru revendicări.

Ea face apel ‘la luptă împotriva opacităţii societăţilor paravan’, structuri financiare deseori folosite cu scopul de a spăla bani şi pentru evaziune fiscală, prin organizarea unui registru public cu investitorii ascunşi în spatele acestor structuri.

ONE le cere de asemenea companiilor care exploatează resurse naturale în ţările în curs de dezvoltare să publice ‘informaţiile privind plăţile pe care le fac în conturile guvernelor, ţară cu ţară şi proiect cu proiect, pentru toate statele în care au filiale’.

Împotriva fraudei fiscale, ONU solicită crearea ‘unui sistem de schimb automat de date fiscale accesibil ţărilor în curs de dezvoltare (acordând o excepţie temporară de reciprocitate schimbului de date)’, obligând în acelaşi timp companiile ‘să-şi publice datele financiare ţară cu ţară’.

ONE militează de asemenea pentru un mai bun acces al cetăţenilor la date privind folosirea de resurse publice (‘open data’).

Te-ar mai putea interesa și
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din UE, a anunţat miercuri Autoritatea de reglementare în domeniul energiei şi......
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
Un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale ...
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să încalce reglementările UE
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să ...
Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre UE pentru a gestiona problema ...
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil să nu poată să facă asta
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil ...
Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că, dacă va creşte preţul gigacaloriei, sunt bani pentru majorarea subvenţiei, ...