„Este o tâmpenie, e bine să copiem lucruri care se fac în statele europene, ce fac Columbia și Venezuela merge pentru țările latino – americane. Dacă stabilești o taxă pe tranzacții, și 30 de bani dacă le spui românilor că le pui, nu or să mai plătească în special cu cardul”, a declarat pentru Termene.ro Dragoș Cabat.
Analistul spune că în timp ce UE vrea să reducă evaziunea fiscală și să încurajeze plățile cu cardul, fixarea unei taxe pe tranzacțiile fiscale va avea exact efectul contrar.
„Nu este ceea ce ne-am dori, acum, UE vrea să modernizeze și cu atât mai mult să scoată la suprafață plățile, să nu mai fie evaziune fiscală, să nu mai fie delațiune pe de toate, nici pe TVA, nici pe bonuri fiscale, se încurajează plățile pe internet, cu cardul. Ori dacă te apuci să îi tractezi pe toți oamenii, o să înceapă din nou să plătească cash…(…) cel de la restaurant, hotel nu mai dă taxe și tot așa, am crescut evaziunea fiscală în loc sa o scădem, este o măsură neinteligentă, de lumea a treia, nu ne dorim să luăm astfel de măsuri chiar dacă atât ne duce capul, ar trebui să-i copiem pe cei din lumea civilizată. Așa cum ei au reușit să aibă evaziune fiscală sub 10%, iar noi avem 34%, aici trebuie să lucrăm să avem și noi sub 10%”, arată Dragoș Cabat pentru Termene.ro.
România a încheiat anul 2024 cu un deficit bugetar de 9,3% din PIB. În perioada ianuarie – aprilie 2025, deficitul bugetar a fost de 2,95% din PIB, comparativ cu 3,25% în perioada similară din 2024.
Citeşte ştirea integral în Termene.ro.