Tehnologia blockchain din lanţurile de aprovizionare aduce companiilor europene economii de 450 de miliarde de dolari

Industria lanțului de aprovizionare este coloana vertebrală a economiei oricărei țări. Ecosistemul lanțului de aprovizionare modern este destul de complex, cu multe entități implicate în proces, ceea ce duce la o eficiență mai mică și costuri de funcționare mai mari. Introducerea blockchain-ului a făcut ca procesul să fie fezabil și mai eficient, reducând în același timp costurile prin reducerea intermediarilor. 
Economica.net - Dum, 15 dec. 2019, 09:56
Tehnologia blockchain din lanţurile de aprovizionare aduce companiilor europene economii de 450 de miliarde de dolari

Implementarea tehnologiei blockchain în lanțurile de aprovizionare aduce companiilor economii de aproximativ 450 de miliarde de dolari în costuri legate de logistică în Europa de Vest, potrivit unui nou studiu al Cointelegraph Consulting și al companiei elvețiene blockchain Insolar.

Studiul a descoperit că tehnologia blockchain poate reduce costurile legate de lanțul de aprovizionare pentru întreprinderi între 0,4-0,8%. Deși acest lucru poate părea o cifră mică, volumul net al sectorului înseamnă că acest procent se traduce într-un potențial de sute de miliarde de dolari în economii. În plus, raportul susține că tehnologia va plăti pentru sine.

„94% dintre liderii însărcinaţi cu lanțul de aprovizionare spun că transformarea digitală va modifica fundamental management lanțului de aprovizionare. În tranziția la industria 4.0, afacerile industriale se pot aștepta la o creștere brută de 25% a [rentabilității capitalului angajat] până în 2035″, se arată în raport.

În studiul comun, Cointelegraph Consulting și Insolar analizează problemele pe care firmele le întâmpină în gestionarea lanțurilor de aprovizionare a acestora. În prezent, companiile se chinuie să-și gestioneze lanțurile de aprovizionare, 60% dintre respondenți spun că își plătesc excesiv furnizorii din lanțul de aprovizionare. Iar 70% dintre firme au „lacune de vizibilitate” între furnizorul inițial și sistemele interne ale clienților, ceea ce face dificilă sau imposibilă urmărirea surselor din lanțul de aprovizionare.

Tehnologia actuală nu poate rezolva problemele lanțului de aprovizionare

Soluțiile tehnologice actuale, precum planificarea resurselor, soluțiile tehnologice precum ERP și bazele de date tradiționale, sunt slab echipate pentru a aborda problemele actuale ale lanțului de aprovizionare, potrivit studiului. Motivul este că aproape 80% din datele companiei sunt izolate și vulnerabile la reducerea integrității.

„Modul în care se abordează baza de date nu reușește să furnizeze o cantitate inerentă de date referitoare la lanțul de aprovizionare, ceea ce este crucial pentru contrapartidele care nu au încredere reciprocă pentru a obține informații despre un anumit produs, prețul său, condițiile de livrare etc. Informaţia nu este întotdeauna actualizată din partea unor participanţi și unele date pot fi ascunse”, se arată în studiu.

Tehnologia blockchain a cunoscut o adopție pe scară largă în lanțurile de aprovizionare pentru diferite mărfuri, inclusiv diamante, metale rare, articole de imbrăcăminte și produse alimentare. Potrivit Walmart, tehnologiile de evidență distribuită, cum ar fi blockchain-ul, ușurează modalitatea în care companiile de reteail pot retrage medicamente sau produse alimentare problematice în cazul în care este nevoie.

La finalul lunii noiembrie, firma de audit KPMG a lansat o platformă de tracking bazată pe blockchain în Australia, China și Japonia.

Citeşte şi: Universitatea de Vest Timișoara lansează primul curs post-universitar de specializare în blockchain, începând cu 2020

Recent, gigantul francez Carrefour și cel elvețian de produse alimentare și băuturi Nestlé s-au alăturat platformei Food Trust IBM pentru a urmări cu tehnologia blockchain lanțul de aprovizionare pentru un produs pentru sugari.

IBM Food Trust folosește tehnologia blockchain pentru a permite ca produsele alimentare să fie urmărite la sursă prin conectarea agricultorilor, procesatorilor, distribuitorilor și retailerilor. Soluția software-ca-a-serviciu (SaaS) oferă utilizatorilor autorizați istoricul complet și locația actuală a oricărui produs alimentar individual, precum și informații însoțitoare, cum ar fi certificările și datele despre temperatură, sunt disponibile imediat după încărcarea lor pe blockchain. Rețeaua IBM Food Trust numără în prezent peste 80 de branduri la nivel mondial, inclusiv Walmart, Tyson Foods, Dole, Kroger și Unilever.

Te-ar mai putea interesa și
Doi oficiali importanți ai Rezervei Federale susțin că se apropie moemntul în care dobânda cheie va fi coborâtă în SUA
Doi oficiali importanți ai Rezervei Federale susțin că se apropie moemntul în care dobânda cheie va fi coborâtă în SUA
Mai mulţi oficiali de la Rezerva Federală americană au declarat miercuri că "se apropie" momentul în care dobânzile vor fi reduse, în contextul îmbunătăţirii traiectoriei inflaţiei şi a......
Ofensivă diplomatică a Turciei în Niger. Ankara vrea acces la bogatele mine de uraniu din această țară
Ofensivă diplomatică a Turciei în Niger. Ankara vrea acces la bogatele mine de uraniu din această țară
O delegaţie turcească, din care au făcut parte inclusiv miniştrii Afacerilor Externe, Apărării şi Energiei, a vizitat ...
Ministrul Energiei anunță că sunt șanse ca centrala de la Iernut să fie finalizată și pornită în decembrie anul acesta. Acum două luni dădea ca sigur începutul lunii decembrie
Ministrul Energiei anunță că sunt șanse ca centrala de la Iernut să fie finalizată și pornită în decembrie anul ...
Proiectul centralei de la Iernut ar putea fi pus în funcţiune în luna decembrie a acestui an, în timp ce Grupul 5 de ...
Putin cere controlul asupra minării de criptomonede, din cauza consumului mare de energie pe care-l implică
Putin cere controlul asupra minării de criptomonede, din cauza consumului mare de energie pe care-l implică
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri asupra "creşterii necontrolate" a consumului de energie electrică ...