Tema Energy adaugă 3.000 mp în Centrele de Date din România, un record în ultimii 20 de ani

Tema Energy, companie din domeniul proiectării şi construcţiei de Data Centere şi sisteme de tip Power Supply, a construit şi predat anul trecut peste 3.000 mp de camere de date pentru 11 companii mari şi medii din România, printre care Telekom, Continental și CFR SA. Cifra reprezintă o triplare faţă de anul anterior şi un record în cei aproape 20 de ani de activitate ai companiei.
Lidia Neagu - Dum, 28 mart. 2021, 21:46
Tema Energy adaugă 3.000 mp în Centrele de Date din România, un record în ultimii 20 de ani

Această suprafaţă operațională acomodează peste 600 de rack-uri cu echipamente IT, necesare în susținerea proceselor digitale şi serviciilor cloud la nivel național.

În 2020,Tema Energy a finalizat în calitate de contractor general Centrul de Date Telekom construit la Cluj-Napoca, cel mai mare din Transilvania, dar şi pentru două centre de date necesare digitalizării unui important minister.

De asemenea, compania a proiectat şi construit un Centru de Comandă şi Data Center necesare modernizării infrastructurii pentru noul coridor feroviar european, având ca beneficiar final CFR SA. Un alt proiect a fost şi Centrul de Date modular livrat către Continental Automotive Timișoara.

Cererea de infrastructură a fost generată de interesul companiilor pentru digitalizarea accelerată a activității şi migrarea susținută în cloud. La nivelul centrelor de Date s-au remarcat şi reducerea costurilor cu energia electrică şi asigurarea parțială a independenței energetice, prin investiții în stații de transformare şi sisteme de cogenerare a energiei electrice.

Anul trecut, Tema Energy a obținut o cifră de afaceri de aproximativ 7,5 milioane de euro şi urmăreşte creşterea acesteia cu circa 20% în acest an.

„Chiar dacă perioada de carantină ne-a afectat activitatea de teren, situaţia a revenit la normal în partea a doua a anului, ceea ce ne-a permis atingerea unei cifre de afaceri de circa 7,5 milioane euro”, afirmă Mihai Manole, director general Tema Energy”, afirmă Mihai Manole, director general Tema Energy.

Pentru 2021, Tema Energy urmăreşte o creştere a cifrei de afaceri de 15-20%, susţinută atât de mersul general al economiei, cât şi de proiectarea anul trecut a patru noi Centre de Date. Lucrările vor începe în acest an şi vor include tehnologii de ultima generaţie, unele în premieră pentru piaţa locală.

Anul acesta, Tema Energy spune că se va concentra pe inovaţie prin implementarea unor tehnologii noi de răcire şi elecro-alimentare, precum şi pe extinderea echipei de service şi instalare cu ingineri bine calificaţi pentru proiecte de infrastructuri critice.

Piaţa locală de infrastructură non-IT pentru Centrele de Date, în creştere 

Compania estimează că piaţa locală de infrastructură non-IT pentru Centrele de Date (sisteme electrice, de climatizare, securitate, instalatii, monitorizare samd) a atins în 2020 o valoare de circa 25 milioane euro.

Pentru următorii 2-3 ani, prognoza anuală de crestere este de 20-25%, cifra fiind evaluată pe baza cererii actuale la nivel de documentare şi proiectare.

„2020 nu a fost un an uşor, unele proiecte au fost amânate sau întârziate, însă pandemia a crescut nevoia de putere de calcul şi trafic internet, şi implicit solicitările pentru infrastructură suplimentară de tip data center. Astfel, am avut numeroase cereri şi am atins un record ca suprafaţă DataCenter livrată către beneficiari: 3.000 mp prin 11 proiecte. În cadrul acestor proiecte am furnizat soluţi de electro-alimentare, power back-up, climatizare, stingere incendii, securitate fizica, comunicatii, monitorizare şi am asigurat servicii complete, de la proiectare la constructie, instalare, start-up şi întreţinere”, adaugă Manole.

Ca tendinte generale, Tema Energy semnalează că dezvoltatorii şi operatorii Centrelor de Date devin tot mai interesați de scăderea consumului de energie, precum şi de identificarea unor sursele regenerabile de energie. Totodată, după experienta carantinei de anul trecut, a crescut cererea pentru sisteme inteligente de monitorizare şi control, care să permită o administrare facilă de la distanţă, cu intervenţii minime din partea echipelor de suport.

Tema Energy este un integrator de sisteme complexe şi instalații pentru infrastructuri de Data Centere; alimentare cu energie electrică; climatizare profesionala; stingere incendii; monitorizare inteligentă pentru infrastructuri etc. Înființată în 2002, compania dispune de o echipă de 50 de specialişti de top (proiectanți, ingineri, manageri de proiect şi tehnicieni), cu ajutorul cărora a implementat şi modernizat peste 100 de Centre de Date.

Printre clienţii Tema Energy se numără Alstom, Continental, S&T, Daimler, Telekom, Oracle, Schneider Electric, GTS, Vodafone, BNR, Strabag, IBM, Citibank, GTS, Ericsson, Genpact, Skanska, Nokia, OMV Petrom, Playtech, Porr Construct, NXP.

Citeşte şi:

Vertiv: centrele de date vor avea o importanţă critică în 2021

Cum s-a schimbat piaţa de cloud în timpul pandemiei: creşteri record, noi centre de date, dar şi verticale puternic afectate

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim......
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a realizat în anul 2023 investiţii totale în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în valoare ...
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba aproba programul de finanţare "Electric Up 2", cu un buget de 450 de milioane de lei, pentru sprijinirea ...