Tema Energy: Piaţa de Data Center din România creşte peste media globală. Ce proiecte vor susţine piaţa locală

Piaţa de infrastructură pentru Centrele de Date din România va creşte în 2021 cu 20-30% peste valoarea de 25 de milioane de euro înregistrată în 2020, potrivit Tema Energy, companie din domeniul proiectării şi construcţiei de Data Centere şi sisteme de tip Power Supply.
Lidia Neagu - mie, 28 apr. 2021, 22:03
Tema Energy: Piaţa de Data Center din România creşte peste media globală. Ce proiecte vor susţine piaţa locală

Creşterea este determinată de câţiva factori cheie: facilităţi noi construite de companii private şi instituţii guvernamentale, creşterea necesarului de putere al actualilor jucători de cloud şi colocare, interes pentru creşterea performanţei energetice în contextul apariţiei de noi soluţii şi tehnologii, existenţa unor finanţări prin intermediul fondurilor europene şi al Băncii Mondiale.

În 2021, piaţa de Data center locală va deveni tot mai diversificată, atât din perspectiva investiţiilor (publice şi private) a structurii şi tehnologiilor utilizate (modular, edge) cât şi a locaţiilor alese de beneficiari. De exemplu, există deja discuţii despre un centru de date mare amplasat în sud-estul României.

Valoarea de 25 de milioane euro, estimată de analiza Tema Energy, include toate elementele necesare funcţionării sistemelor IT ale unui DataCenter: răcire, alimentare, power backup, UPS-uri, singere incendii, rack-uri pentru servere, soluţii de administrare.

Comparativ, piaţa globală va avea o creştere medie anuală de 11,7% pe intervalul 2021 – 2027 , conform estimărilor companiei de analiză Global Market Insights, de la 50 de miliarde de euro anul trecut.

O altă tendinţă evidentă este, potrivit sursei citate, creşterea interesului operatorilor pentru scăderea cheltuielilor cu energia electrică prin investiţii în puncte de transformare şi sisteme de cogenerare şi trigenerare.

Evoluţia pieţei din România este similară cu a celei din Europa, care se dezvolta constant ca suprafaţă şi putere instalată. Studiile preconizează creşteri ale suprafeţelor în Centrele de Date de 10% în Suedia până la 100% în Irlanda.  În mod curent, Europa are 2,6 – 4 milioane mp suprafaţa Data Center, dintre care însă 70% sunt în regiunea denumită generic FLAP+D ( Frankfurt, London, Amsterdam, Paris şi Dublin ). La nivelul puterii instalate, pentru Europa, un raport recent al JLL Research estimează o creştere de 21% prin adăugarea a 438 MW în 2021.

Ce proiecte vor susţine piaţa locală

Din perspectiva Tema Energy, în România următorilor 2 – 3 ani, creşterea cererii de infrastructură pentru Centre de Date va fi alimenatată din mai multe direcţii, respectiv:

  • Intensificarea digitalizării serviciilor publice. Mai mult instituţii gevernamentale au deja licitaţii deschise pentru susţinerea cu infrastructură IT a proiectelor de digitalizare şi interoperabilitate. Complementar, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede circa 4 miliarde de euro pentru pilonul ”Transformare digitală”.
  • Creşterea cererii din partea operatorilor de telecomunicaţii/cloud/hosting/colocare pentru a susţine demersul de digitalizare din mediul privat, traficul internet (traficul de internet realizat în reţelele fixe din România a înregistrat o creştere masivă, cu peste 51%, în 2020 conform ANCOM), consumul de multimedia etc.
  • Alinierea operatorilor existenţi la cerinţele globale de disponibilitate conform procedurilor Uptime, TUV, etc.
  • Proiecte private derulate de companii multinaţionale din domenii cheie (producţie, automotive, financiar-bancar) pentru rularea unor aplciatii (big data, IoT, proiectare, simulare) care necesită putere mare de procesare.
  • Intrarea pe piaţa locală a unor jucători noi
  • Interes pentru creşterea nivelului de performanţă în contextul apariţiei unor inovaţii tehnologice care permit o amortizare mai rapidă a investiţiilor. Soluţiile de răcire şi alimentare au înregistrat un avans tehnologic semnificativ încât să justifica proiecte majore de modernizarea şi să ofere operatorilor creştere evidente de eficienţă şi siguranţă în exploatare.
  • Nevoia reducerii costurilor cu energia electrică. Tot mai mulţi operatori sunt interesaţi să-şi producă singuri energia electrică funcţionarea propriului Data Center şi eventual să livreze în reţea surplusul sau să deţină propriile staţii de transformare a energiei electrice pentru a obţine un preţ mai competitiv.

În 2021, Tema Energy îşi va creşte amprenta în piaţa locală. În prezent, compania implementează 3 centre IT şi un server room contractate anul trecut.

„Aducem, în premieră pe piaţa locală, tehnologii de răcire şi de electro-alimentare moderne, inovative şi continuăm dezvoltarea sistemelor de tip DCIM (Datacenter Infrastructure Management) prin adăugarea de funcţionalităţi inteligente şi automatizare. Avem planuri de extindere a echipei de service şi ne propunem atingerea unei cifre de afaceri de 8,5 – 9 milioane euro”.

Tema Energy este un integrator de sisteme complexe şi instalații pentru infrastructuri de Data Centere; alimentare cu energie electrică; climatizare profesionala; stingere incendii; monitorizare inteligentă pentru infrastructuri etc. Înființată în 2002, compania dispune de o echipă de 50 de specialişti de top (proiectanți, ingineri, manageri de proiect şi tehnicieni), cu ajutorul cărora a implementat şi modernizat peste 100 de Centre de Date.

Printre clienţii Tema Energy se numără Alstom, Continental, S&T, Daimler, Telekom, Oracle, Schneider Electric, GTS, Vodafone, BNR, Strabag, IBM, Citibank, GTS, Ericsson, Genpact, Skanska, Nokia, OMV Petrom, Playtech, Porr Construct, NXP.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...