Tensiunile comerciale dintre China şi SUA şi pesta porcină africană duc la scăderea preţurilor la soia – analiză Coface

Preţurile la soia vor scădea cu 9% în 2019 comparativ cu anul anterior, atât din cauza tensiunilor comerciale dintre China şi Statele Unite, cât şi pe fondul izbucnirilor grave de pestă porcină africană, potrivit unei analize realizate de Coface privind tendinţele viitoare în sectorul agroalimentar global, scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 31 oct. 2019, 11:34
Tensiunile comerciale dintre China şi SUA şi pesta porcină africană duc la scăderea preţurilor la soia - analiză Coface

Aflat în centrul tensiunilor comerciale, în special între SUA şi China, sectorul agroalimentar global este afectat de scăderea preţurilor produselor agroalimentare de bază, cum ar fi boabele de soia. Sector strategic, alimentele agricole (alături de TIC) reprezintă unul dintre sectoarele cheie ale războiului comercial aflat în desfăşurare între SUA şi China. Recent, autorităţile chineze au luat măsuri pentru interzicerea tuturor importurilor agroalimentare din SUA, ca răspuns la majorările de tarife anunţate de administraţia Trump.

„Mişcările legate de soia reflectă cel mai bine situaţia actuală a sectorului agroalimentar. Pentru un produs care este folosit atât pentru consumul uman, cât şi pentru hrănirea animalelor domestice (la fel ca porumbul sau grâul), boabele de soia au înregistrat o volatilitate crescută a preţurilor cu tendinţe de scădere. Folosind modelul său statistic care prezice preţuri ale produselor selectate, Coface estimează că preţurile pentru soia vor scădea cu 9% în 2019 comparativ cu anul anterior, atât din cauza tensiunilor comerciale dintre China şi Statele Unite cât şi pe fondul izbucnirilor grave de pestă porcină africană (ASF). Acest al doilea aspect a determinat producătorii chinezi de carne de porc să sacrifice o mare parte a animalelor lor pentru a limita răspândirea şi astfel să ajungă să cumpere mai puţină soia pentru a le hrăni. În acelaşi timp, situaţia a avut un impact direct asupra producţiei globale de carne de porc, din care o jumătate este generată de China. Consumatorii chinezi vor trebui aşadar să recurgă la alte proteine animale, cum ar fi puiul sau vita, ceea ce va conduce la o cerere crescută către exportatori globali majori, cum ar fi Argentina şi Brazilia”, spune Coface.

O altă consecinţă a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China pentru sectorul agroalimentar este transformarea „rutelor de export” pentru anumite materii prime, inclusiv boabele de soia şi carnea de porc. Cu toate că unii dintre producătorii şi exportatorii majori de soia ai lumii, ca de exemplu Brazilia şi Argentina, ar putea profita pe termen mediu de situaţia creată, riscurile legate de sectorul agroalimentar ca întreg rămân mari.

„Pe lângă contextul global protecţionist menţionat mai sus, există alte riscuri potenţiale pentru companiile din domeniul agroalimentar, cum ar fi epidemiile de pestă porcină africană sau dăunătorul Spodoptera Frugiperda, care ameninţă piaţa globală de porumb. În termeni de risc structural, sectorul este vulnerabil în faţa condiţiilor meteorologice care pot afecta recoltele, cum ar fi secetele grave sau fenomenul El Nino”, se arată în analiză.

În cele din urmă, cu toate că segmentul agroalimentar este puternic afectat de un mediu economic global marcat de tensiuni protecţioniste, acesta este, de asemenea, un sector cheie în acordurile de comerţ liber, după cum s-a dovedit în recenta înţelegere dintre Uniunea Europeană (UE) şi MERCOSUR, susţine Coface.

„Guvernările negociază adesea aceste acorduri pentru a facilita comerţul cu produse care ar ajuta sectorul agroalimentar intern. Cu toate acestea, fermierii locali nu le susţin în mod necesar şi sunt primite cu scepticism de către o parte din opinia publică, ceea ce uneori duce la întârzieri în ratificarea acestor acorduri de comerţ liber de către autorităţile publice”, potrivit sursei citate.

70 de ani de experienţă şi cea mai rafinată reţea au transformat Coface într-o referinţă în domeniul asigurărilor de credit, a gestionării riscurilor şi a economiei globale. Cu ambiţia de a transforma Coface în cel mai agil partener mondial în domeniul asigurărilor de credite comerciale, experţii lucrează în centrul economiei mondiale, sprijinind 50.000 de clienţi să construiască afaceri de succes, în creştere şi dinamice. Serviciile şi soluţiile Grupului protejează şi ajută companiile să ia decizii de creditare pentru îmbunătăţirea capacităţii de a vinde atât pe pieţele interne, cât şi pe pieţele de export. În 2018, Coface a avut aproximativ 4.100 de angajaţi şi a înregistrat o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că situaţia cazurilor confirmate cu tulpină......
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
vivo, al 5-lea mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, își extinde rețeaua de parteneri de distribuție în ...
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
Aplicația de mobile banking BRD YOU areacum și o versiune destinată utilizatorilor de telefoane Huawei, care poate fi ...
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Tuneluri de 12 km vor fi săpate pe secțiunea Apața – Cața cu tehnologie folosită în Qatar
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Tuneluri de 12 km vor fi săpate pe secțiunea Apața – Cața cu tehnologie ...
Lungimea tunelurilor realizate pe secțiunea Apața – Cața, Magistrala IV feroviară, va fi de 12 kilometri, aproape jumătate ...