Teodorovici: Acordul României cu FMI şi CE continuă; Dombrovskis (CE): Programul este, din nou, deraiat

Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană continuă, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în timp ce vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că programul privind balanţa de plăţi este deraiat, însă CE este gata să discute din nou cu autorităţile române. 
Economica.net - mar, 14 iul. 2015, 19:16
Teodorovici: Acordul României cu FMI şi CE continuă; Dombrovskis (CE): Programul este, din nou, deraiat

‘Astăzi, am participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), organizată la Bruxelles. Principala concluzie a întrevederilor de astăzi: Acordul României cu FMI şi CE continuă!’, a notat Teodorovici pe Facebook.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat, într-o conferinţă de presă la finalul ECOFIN, că reprezentanţii CE sunt îngrijoraţi în legătură cu programul privind balanţa de plăţi şi a recomandat autorităţilor române să folosească eficient timpul rămas până în septembrie pentru a adopta reformele necesare.

‘Suntem îngrijoraţi că programul privind balanţa de plăţi este, din nou, deraiat şi din nou nu suntem în măsură să încheiem revizuirea. În cursul precedentului şi actualului program s-au făcut multe progrese…. Din păcate, acum, trebuie spus că, referitor la evoluţiile fiscale, vedem o deviere clară în privinţa planurilor Guvernului român legate, de exemplu, de reducerea TVA-ului cu cinci puncte procentuale, până la 19%… Estimăm că anul următor deficitul bugetar al României ar putea ajunge la aproximativ 3% din PIB. Nu este un semnal liniştitor pentru pieţe această creştere rapidă a deficitului bugetar. Ne-am împărtăşit îngrijorările cu autorităţile române şi suntem gata să discutăm din nou. În ceea ce priveşte programul privind balanţa de plăţi, acesta expiră în septembrie şi recomandăm în continuare autorităţilor române să folosească eficient timpul rămas pentru a adopta reformele necesare’, a spus Valdis Dombrovskis.

Stadiul programului de ajustare macroeconomică aferent acordului de tip preventiv semnat de România cu instituţiile financiare internaţionale în 2013 a fost discutat marţi, la reuniunea miniştrilor de Finanţe (ECOFIN), de la Bruxelles, reuniune la care a participat şi ministrul român de resort, Eugen Teodorovici.

Reprezentanţii Executivului comunitar au desfăşurat o misiune în România în perioada 16-26 iunie, la finalul căreia au semnalat, într-o declaraţie de presă, că România a făcut paşi importanţi în anumite zone, iar situaţia macroeconomică este consolidată, însă progresul general în implementarea măsurilor agreate de comun acord nu a fost suficient, în special în ceea ce priveşte politica fiscală, pentru a se ajunge la un acord.

‘Paşi importanţi au fost făcuţi în anumite sectoare, iar situaţia macroeconomică este bună. Cu toate acestea, progresul general în punerea în aplicare a măsurilor agreate de comun acord nu au fost suficient, în principal în ce priveşte politica fiscală, pentru a ajunge la un acord cu autorităţile române’, se arată în documentul postat pe site-ul CE.

Potrivit reprezentanţilor CE, realizările programului ar trebui menţinute, pentru că reprezintă baza pentru continuarea unei creşteri puternice şi echilibrate şi pentru crearea de locuri de muncă. Politici fiscale solide şi continuarea reformelor în cadrul programului vor fi importante în această privinţă, se mai spune în declaraţia CE.

Sprijinită de trei programe consecutive de asistenţă privind balanţa de plăţi, România şi-a corectat dezechilibrele externe şi interne şi a redobândit accesul pe piaţă. Creşterea a fost robustă în ultimii ani, şomajul este în scădere, inflaţia este la minime istorice, iar sectorul financiar a arătat rezistenţă puternică, se mai arăta în respectivul document.

Actualul program de asistenţă financiară UE în ceea ce priveşte balanţa de plăţi, convenit în mod oficial în octombrie 2013, se desfăşoară în paralel cu un acord stand-by cu FMI. Programul a fost de tip preventiv şi nu au avut loc trageri de fonduri. Programul a oferit sprijin pentru România în vederea consolidării stabilităţii macroeconomice, fiscale şi financiare şi îmbunătăţirii potenţialului de creştere şi de rezistenţă al economiei. În plus, un accent puternic a fost pus pe consolidarea capacităţii administrative, reforma administraţiei fiscale, îmbunătăţirea managementului finanţelor publice şi a guvernanţei şi restructurarea companiilor de stat.

Pe 25 iunie, Eugen Teodorovici anunţa că reprezentanţii Comisiei Europene nu au ajuns la un acord cu autorităţile române în privinţa Codului Fiscal, dar vor decide în cadrul întâlnirii miniştrilor de Finanţe (ECOFIN) din 14 iulie care este stadiul acordului cu România.

Actualul acord al României cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană urmează să se încheie în luna septembrie a acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat postat pe blogul companiei că a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global....
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat luni în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi ...
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat luni un ghid şi un infografic care pot fi utile asiguraţilor/beneficiarilor ...
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna ...