Teodorovici către primari: Puteţi lansa achiziţii, fără sursa finanţării, prin clauza suspensivă

Ministrul interimar al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Eugen Teodorovici, le-a recomandat luni membrilor Asociaţiei Comunelor din România să lanseze achiziţii publice, chiar dacă nu au sursa de finanţare identificată, folosind clauza suspensivă, astfel încât comunele să economisească timp.
Economica.net - lun, 18 feb. 2019, 17:06
Teodorovici către primari: Puteţi lansa achiziţii, fără sursa finanţării, prin clauza suspensivă

„Vizavi de MDRAP (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, n.red.), o să primiţi două scrisori din partea MDRAP. Prima se referă la lansarea de orice licitaţie, chiar şi cea pentru care nu aveţi sursă de finanţare. Vă indicăm în acea scrisoare inclusiv modelul de clauză suspensivă, adică puteţi lansa o achiziţie de ce doriţi dumneavoastră, neavând sursa de finanţare, punând acea clauză în documentaţia de atribuire, clauză care spune că veţi semna contractul atunci când veţi avea sursa de finanţare. Ca să economisim timp, proceduri, evaluări, nu staţi până când identificaţi sursa de finanţare”, a afirmat Teodorovici.

Ministrul Dezvoltării a amintit, referitor la legea achiziţiilor publice, că nu mai există obligativitatea avizării de către Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP) a documentaţiilor întocmite de primăriile comunelor.

„A doua chestiune este despre legea de achiziţii publice: Ordonanţa 114 a scos practic de la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice acea obligativitate de a avea un control pe documentaţia de atribuire înainte să o lansaţi. Deci, pe fondurile europene, doar AM-urile rămân responsabile, deci ANAP nu mai dă nici un fel de aviz ex-ante pe documentaţie, iar al doilea lucru important e ca nu e obligatorie avizarea de către ANAP a documentaţiilor pe care dvs. le aprobaţi. Se face numai voluntar, în limita a 5% din întregul număr de proceduri la nivel naţional. Cu alte cuvinte: faceţi-vă documentaţia, lansaţi-o frumos în SEAP, fără orice alt aviz, şi punct. Deci este o măsură care să urgenteze foarte mult partea de achiziţii publice”, a declarat Teodorovici.

Ministrul Dezvoltării le-a recomandat reprezentanţilor comunelor să fie mai agresivi, dând exemplul Asociaţiei Municipiilor din România.

„Vă rog să fiţi mult mai activi şi mai incisivi, mai agresivi, în sensul bun, atunci când vă susţineţi nevoile comunităţilor voastre, pentru că dânşii (Asociaţia Municipiilor din România, n.red) au venit cu 30 de primari de municipii, spunând că insulele de dezvoltare din România sunt doar acele 102 municipii care contează. Nu vrea să bag zâzanie, dar această abordare nu este corectă”, a precizat Teodorovici.

Acesta a susţinut că Guvernul intenţionează să împartă banii publici prioritar, dar echilibrat, către comunităţile „cu nevoi”.

„Noi ca Guvern trebuie să avem acea logică de a împărţi în mod corect resursa financiară către comunităţile acestei ţări, în special către cele care au nevoi, pentru a putea să reducem acel decalaj între comunitatea simplă, de la bază, de unde pleacă toţi, şi desigur, echilibrat, vizavi de celelalte comunităţi la nivelul ţării – oraşe, municipii şi judeţe. În final, cu sprijinul coaliţiei de guvernare, de această dată s-a pus accent pe partea de comune. Este singura unitate
administrativ teritorială care are un minim de 1000 de lei pe locuitor şi nu mai puţin de 2 milioane, dar asta nu este tot, pentru că şi Consiliile Judeţene au avut o altă împărţire decât până astăzi. Dincolo de cei 15% alocaţi în mod direct către consiliile judeţene, cu 450 de lei pe locuitor, este şi acel fond de 7,5% în mod direct, dar nu împărţiţi pe baza unei formule, ci împărţită acea sumă la 41 de judeţe şi distribuită suma în mod egal între judeţe. Este poate prima oară când
acest principiu al solidarităţii prinde într-adevăr contur, şi în acest fel, judeţe care aveau 7 milioane, 9 milioane, primesc undeva la 28,4 milioane de lei la nivel de judeţ pe acel fond”, a declarat Teodorovici.

Ministrul interimar al Dezvoltării a amintit că judeţele mai sărace vor primi mai mulţi bani pentru reabilitarea reţelei rutiere.

„De asemenea, şi drumurile judeţene au primit o alocare mai mare, de 600 milioane de lei, şi s-a schimbat şi formula de alocare, adică 70-30, unde 30 este lungimea drumului şi 70 este puterea financiară a acelui judeţ, astfel încât judeţele mai puţin potente financiar îşi vor primi sume mai mari pentru a îşi putea reabilita şi întreţine reţeaua de drumuri”, a menţionat Teodorovici.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...