Teritoriul controlat de Statul Islamic s-a redus cu aproape un sfert în 2016 – studiu

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a pierdut în 2016 aproape un sfert (23%) din teritoriul pe care îl controla în Irak şi în Siria, un regres care îi pune în pericol coeziunea, indică un studiu publicat joi de cabinetul de consultanţă IHS Markit, cu sediul la Londra, transmite AFP.
Economica.net - joi, 19 ian. 2017, 09:10
Teritoriul controlat de Statul Islamic s-a redus cu aproape un sfert în 2016 - studiu

Între lunile ianuarie şi decembrie 2016, suprafaţa ‘califatului’ proclamat de Statul Islamic în aceste două ţări s-a redus de la 78.000 km2 la 60.400 km2.

În 2015, teritoriul controlat de SI se micşorase cu 14%, de la 90.800 km2 la 78.000 km2.

Statul Islamic ‘a suferit în 2016 pierderi teritoriale fără precedent, în special pierderea unor zone cruciale pentru proiectul de guvernare al grupării’, afirmă Columb Strack, analist al IHS, citat în studiu.

Potrivit IHS, pierderile teritoriale ale SI au dus la disensiuni interne cu privire la modul de reacţie, iar acestea ameninţă ‘coeziunea’ grupării.

‘Aceasta face să apese asupra grupării Statul Islamic riscul dezertărilor către grupări jihadiste rivale din Siria sau chiar al unei posibile implozii interne’, arată expertul Ludovico Carlino.

Pe de altă parte, IHS estimează că oraşul Mosul ar putea reintra total sub controlul trupelor guvernamentale ‘în a doua jumătate a anului’, după ce miercuri a fost anunţată eliberarea părţii sale de est.

În schimb, recucerirea oraşului sirian Raqqa, ‘inima Statului Islamic’, s-ar putea dovedi mai dificilă, avertizează IHS.

Experţii IHS mai estimează că, pentru alungarea jihadiştilor în 2017, va fi necesară probabil ‘o amplă intervenţie la sol’ executată de un actor extern precum SUA, Turcia sau Rusia, şi de forţele preşedintelui sirian Bashar Al-Assad.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
UE, SUA, Marea Britanie și Canada au anunțat simultan impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului
UE, SUA, Marea Britanie și Canada au anunțat simultan impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului
Uniunea Europeană, SUA, Regatul Unit şi Canada au anunţat joi noi sancţiuni economice contra Belarusului, acuzat de ''încălcări ...
Consiliul Local al Sectorului 3 a votat în favoare începerii procedurii de insolvență a companiei AS3 – Administrare Străzi S3 S.R.L.
Consiliul Local al Sectorului 3 a votat în favoare începerii procedurii de insolvență a companiei AS3 – Administrare ...
Consiliul Local al Sectorului 3, în calitate de asociat majoritar, a aprobat, în şedinţa de joi, formularea cererii de ...
O singură ofertă pentru amplasarea de cazane mobile de închiriat pentru producția de energie termică la fostul CET Titan. Vine de la un om de afaceri basarabean
O singură ofertă pentru amplasarea de cazane mobile de închiriat pentru producția de energie termică la fostul CET Titan. ...
Termoenergetica a primit o singură ofertă la licitația lansată în octombrie pentru închirierea și amplasarea unor ...