Test drive cu noua Skoda Octavia 3: Mai nemţească şi mai mare VIDEO şi GALERIE FOTO

Printre noutățile noului model Skoda Octavia, prezentat joi presei din Europa de Est la Faro, Portugalia, se numără elemente de design, dar și modificări semnificative la interior. ECONOMICA.NET a testat modelul 1.2 TSI de 105 cai putere şi cutie manuală în 6 trepte.
Economica.net - lun, 21 ian. 2013, 12:06

Economica, sportiva, confortabila

Din cele 8 modele puse la dispozitie de organzatori, 4 pe benzina si 4 pe motorina, am ales un model pe benzina, respectiv 1.2 TSI/77kw (105 CP), cutie manuala in 6 trepte, motor ce se regaseste si pe VW Polo/Golf si unele modele de Audi. In ciuda faptului ca dimensiunile Skoda Octavia sunt destul de mari, capacitatea motorului s-a dovedit mai mult decat suficienta.

Accelerarea in treptele 2 si 3 producand adevarate senzatii sportive la doar 3000 rpm, ajungand in timpul mersului de la 10km/h la 100 km/h in aproximativ 10 secunde. In oras, masina este extrem de economica, ca si la modelul Skoda Rapid pe consola centrală apare permanent un semnal vizual ce-ţi indică în ce viteză să bagi pentru un consum optim de carburanţi.

Punctul slab al acestui sistem ar fi ca nu ti se indica schimbarea in treptele inferioare, astfel ca te poti trezi in orice moment ca mergi pe un drum in panta de 6-7% in viteza a 6-a. Insa acest lucru poate fi trecut cu vederea daca soferul are ceva mai mult de 2-3 ani experienta. In cei 150 km parcursi in regim mixt, oras-autostrada-serpentine-oras, noua Octavia n-a dezamagit, fiind economica (7l/150km), sportiva, dar mai ales confortabila. Pe autostrada, motorul de 1.2 TSI s-a dovedit arhi-suficient pentru o viteza de croaziera de 120-130 km/h insa insufient pentru o depasire inopinata, trebuind sa treci in treapta a 4-a pentru a beneficia de cei 105 CP si a efectua manevra in siguranta.

De remarcat ar fi cutia de viteza care ar impresiona chiar si pe soferii mai sportivi din fire, schimbare treptelor este cat se poate de rapida, directia precisa, iar suspensia confera stabilitate in viraje stranse luate in viteza. Tot la capitolul siguranta ŠKODA a dezvoltat o mulțime de sisteme de ultimă oră pentru noua Octavia, precum Front Assistant/funcția de frânare de urgență, Lane Assistant/ care menține Octavia pe traiectoria aleasă, sistemul de frânare automată Multicollision-Braking/acționarea automată a frânelor în cazul unui accident sau Driver Activity Assistant / detectarea nivelului de oboseală a şoferului.

In oras, in conditii de trafic normal noua Octavia s-a dovedit destul de economica, afisand un consum instant de 7.5 – 8%. Pentru soferi mai putin experimentati este o masina usor de condus, extrem de manevrabila, in ciuda dimensiunilor, iar suspensiile perfect adaptate pentru drumurile din Romania. Oglinzile supra-dimensionate iti confera un plus de siguranta la schimbarea benzilor, depasirilor, sau parcare, in cazul in care nu ai ales optiunea de Automatic Parking Assistant.

O alta optiune extrem de benefica atat in traficul din oras cat si pe autostrada este sistemul disponibil pentru prima dată la un automobil ŠKODA si anume Adaptive Cruise Assistant care menține în mod automat o distanță prestabilită față de mașina din față.

Tot la capitolul confort și siguranța în trafic este sistemul Intelligent Light Assistant ce comuta în mod automat la luminile de drum și înapoi la cele de întâlnire.  De asemenea, disponibilă în premieră într-un automobil ŠKODA este funcția de recunoaștere a semnelor de circulație.

Puncte bune:

spațiul interior mai mare decât la generația precedentă, ceea ce transformă noua Skoda Octavia într-o mașină potrivită atât pentru familie, cât și pentru oamenii de afaceri cu pretentii ceva mai mici;
volumul portbagajului de 590 de litri, cel mai mare din clasa ei;
– modularitatea și spațiile de depozitare din interior;
– sistemele de siguranta;
– manevrabilitatea, cutia de viteza, suspensiile
– motoare economice, dar si sportive.

Puncte slabe:

Pretul. Acesta va fi comunicat in luna februarie insa la nivel de zvon pretul neoficial de pornire ar fi de 16.000 euro, ceea ce il face mai ieftin decat un VW Passat sau Jetta cu doar 3000-4000 euro.

– materialele din interior,  sunt ceva mai bune si de mai de calitate. Insa daca e sa ne luam dupa optiunile existente la modelele Octavia II sau Skoda Rapid, combinatiile de culori dintre tapiterii si bord nu sunt cele mai fericite. Modelul testat a avut tapiterie bej, iar trecerea spre plansa de bord nu conferea eleganta specifica stilului german.

In concluzie, noua Skoda Octavia III este o masina corecta … mestesugita nemteste.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...