Test Ford Bronco – Un aventurier american

Ford a adus pe piața din România faimosul model Bronco, un vehicul al cărui loc preferat de „joacă” este terenul accidentat. Pe parcursul testului desfășurat în România, mașina a dovedit că acronimul GOAT i se potrivește cât se poate de bine.
Robert Stan - Dum, 15 oct. 2023, 22:05
Test Ford Bronco - Un aventurier american

Au trecut 57 de ani de la momentul în care americanii de la Ford au decis să ofere clienților o mașină care să îmbine duritatea vehiculelor pe care le produceau pentru armata SUA cu temperamentul greu de stăpânit al modelului Mustang. Îmbinarea, aparent imposibilă, a dat naștere unui off-roader care se putea bate fără probleme cu concurenți precum cei produși de Jeep sau Toyota.

De-a lungul anilor, Ford Bronco a devenit un model de referință pentru compania americană, reușind să doboare recorduri, dar și să țină piept concurenților care apăreau pe piața americană ca ciupercile după ploaie atrași de vânzările tot mai mari de vehicule de teren. Drept urmare, primei generații, născută în 1966, i-au urmat alte patru care au purtat tradiția până în 1996, atunci când uzina din Wayne, Michigan, a trebuit să întrerupă asamblarea pentru că majoritatea clienților părea să prefere mașini cu un aspect mai modern și cu un comportament rutier mai degrabă adaptat șoselelor decât drumurilor forestiere, așa-numitele SUV-uri (Sport Utility Vehicle) atât de des întâlnite acum pe piață.

Cu o piață auto în continuă evoluție, dar și sensibilă la tradiții și nume cu rezonanță, Ford a decis în 2021 să reia producția modelului Bronco, păstrându-i caracterul, dar adaptându-l la noile cerințe ale clienților. În 2022 cea de-a șasea generație a ajuns inclusiv pe piața din Europa, însă oficialii Ford au ținut să specifice că modelul va fi disponibil într-un număr limitat, exclusiv în echipare 4×4, pentru performanțele off-road superioare solicitate de pasionații der aventură. Limitarea vânzărilor din Europa, menționată încă din start de cei de la Ford, este necesară pentru a menține emisiile medii de gaze cu efect de seră ale întregului portofoliu în limitele impuse de autoritățile de la Bruxelles.

Dincolo de adaptarea la politica europeană de mediu, Ford Bronco este comercializat într-un număr limitat de exemplare și din cauza caracterului său care se încadrează strict în cerințele pasionaților de escapade în teren accidentat. Chiar și catalogul de prețuri al modelului sugerează apartenența la categoria mașinilor vândute în serii mici.

Cu un preț de bază de 79.400 de euro, aferent versiunii Outer Banks, noul Ford Bronco are puțini concurenți redutabili pe piață. De altfel, odată cu impunerea unor norme tot mai stricte de depoluare, autoritățile europene au reușit să gonească de pe piața continentului o pleiadă de nume mari care, altădată, făceau furori printre pasionații de aventură. Rămas într-un cerc exclusivist, care include câteva vehicule ale unor mărci precum Toyota, Jeep sau Land Rover, Ford Bronco își poate permite, desigur, un preț pe măsura exclusivității, dar și a performanțelor sale greu de egalat.

Versiunea „de bază”, Outer Banks, include, printre altele, farurile și stopuri cu tehnologie LED, sistem multimedia SYNC4 cu ecran tactil de 12 inchi, conectivitate CarPlay și Android Auto fără fir, sistem audio B&O Premium, Ford Co-Pilot 360, Adaptive Cruise Control și Terrain Management System. Cea superioară, Badlands, care costă 83.400 de euro oferă un plus de echipamente și sisteme destinate deplasării pe teren extrem de dificil. Aici pot fi incluse jantele de 17 inchi cu anvelope de 33 de inchi, suspensia HOSS 2.0 cu diferențial blocant pe puntea față și spate și bară stabilizatoare decuplabilă, protecțiile de oțel suplimentare sub mașină și moduri de rulare suplimentare în Terrain Management System, precum Rock Crowl sau Baja.

În rest, ambele versiuni de echipare includ motorul V6 biturbo EcoBoost de 2.7 litri alimentat cu benzină care dezvoltă 335 CP și 563 Nm și o transmisie automată cu zece trepte. Un raport maxim de demultiplicare de până la 64,33:1 în modul Low-Range îi oferă lui Ford Bronco capacitatea de a rula cu 6 km/h la o turație a motorului de 2.400 rpm. Astfel, este asigurat un control precis al vitezei și se reduce posibilitatea de a rămâne blocat în teren dificil.

Versiunea Outer Banks este echipată cu o cutie de transfer electronică cu două trepte – care permite trecerea de la modul Hi la Low doar prin apăsarea unui buton, în timp ce Badlands adaugă o cutie de transfer electromecanică cu două trepte, cu un mod automat, poate comuta rapid între tracțiune pe două roți și tracțiune integrală, în funcție de condiții, lăsând șoferului posibilitatea de a se concentra la drumul din față.

Tot versiunea Badlands implică sistemul de suspensie HOSS (High-Performance Off-Road Stability Suspension), care constă din brațe independente cu arcuri elicoidale de cursă lungă în față, reducând greutatea nesuspendată cu până la 20%, în comparație cu modelele de punți solide, oferind confort superior la rulare și contact constant cu suprafața de rulare. Amortizoarele Bilstein au specificații de înaltă performanță, sensibile la poziție, cu rezervoare suplimentare pentru lichid. Volumul suplimentar al fluidului oferă răcire suplimentară în condiții severe, în timp ce forța de amortizare crește la extremele cursei suspensiei, oferind un control precis în off-road și o călătorie lină în timpul condusului normal.

Pentru a face față celor mai dificile condiții de condus, Bronco este construit pe un șasiu din oțel de înaltă rezistență cu șapte traverse, oferind un cadru dur pentru a genera încredere și siguranță în orice condiții. Cursa suspensiei ajunge la 259 mm, ceea ce permite capabilități spectaculoase în teren accidentat.

Testat de noi în ambele variante, atât pe autostradă cât și șosele de munte pline de viraje, dar, mai ales, pe un teren accidentat în care prezența mașinilor poate fi considerată o adevărată victorie a tehnologiei, Ford Bronco s-a dovedit o soluție foarte bună pentru cei care țintesc aventuri off-road până la care se deplasează pe asfalt.

Noul Bronco este la fel de încăpățânat ca un catâr și, pentru a păstra legătura cu supranumele G.O.A.T. (Goes Over Any Type of Terrain), la fel de sprinten ca o capră atunci când în fața sa apar pietre, nisip, noroi, ravene sau chiar stânci. În același timp, fără a fi un campion al asfaltului, vehiculul se dovedește surprinzător de stabil chiar și atunci când virajele sunt abordate mai sportiv.

Un capitol la care cei de la Ford ar putea găsi soluții mai bune odată cu un eventual face-lift, este cel al ambianței interioare și, mai ales, al materialelor utilizate în habitaclu. Și, dacă tot vorbim despre interiorul vehiculului, aceasta este funcțional, dar, în același timp, robust, astfel încât să poată rezista utilizării în medii dificile. Asta îi poate dezamăgi pe cei obișnuiți cu SUV-urile momentului, însă își dovedește utilitatea atunci când praful și noroiul adunate pe drumurile dificile trebuie curățate.

Chiar dacă Bronco este construit pentru cele mai dure condiții, nu există compromisuri atunci când vorbim despre funcționalitate. Pe lângă sistemele de ultimă generație, mașina oferă puncte de atașare în partea de sus a panoului de instrumente pentru alte dispozitive, permițând clienților să-și atașeze camerele video sau telefoanele mobile cu conexiuni de alimentare de 12 volți și USB dedicate.

Conform lui Matthias Tonn, inginer-șef pentru vehicule de import al Ford Europa, „Bronco este cel mai rezistent și mai versatil vehicul off-road produs de Ford, iar noua generație îmbină ADN-ul modelului original cu cele mai noi tehnologii de manevrare pe orice suprafață și o gamă vastă de accesorii pentru a crea un vehicul off-road nou, remarcabil. (…) Bronco este construit pentru a le oferi clienților libertatea de a explora în siguranță, iar această mașină emblematică este adaptabilă pentru a se potrivi aproape oricărui tip de aventură pe care v-o doriți, fără a sacrifica confortul, utilitatea sau performanța”.

Citește și:
– Ford include o versiune plug-in hybrid în gama Ranger
– Test Dacia Spring Extreme – Plus de putere

Te-ar mai putea interesa și
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii ...
Un incendiu a izbucnit luni în nordul Capitalei, cartierul Băneasa, la o clădire aflată în construcţie, şi a fost emis un mesaj de avertizare RO-ALERT, a informat Inspectoratul pentru......
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul 1 al tronsonului Ploieşti-Buzău, spune Grindeanu
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul ...
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat luni, cu ocazia unei vizite de lucru pe şantierul autostrăzii Moldova ...
Casa Naţională de Pensii Publice va avea sistem informatic integrat de peste 130 de milioane de lei, care va oferi servicii noi pentru cetăţeni şi va susţine procesul de recalculare a pensiilor
Casa Naţională de Pensii Publice va avea sistem informatic integrat de peste 130 de milioane de lei, care va oferi servicii ...
Casa Naţională de Pensii Publice va avea sistem informatic integrat în valoare de peste 131 de milioane de lei, conform ...
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Vremea va fi caldă iar precipitaţiile vor fi izolate şi sub formă de averse în perioada minivacanţei de Paşte, a declarat ...