Top 10 cele mai valoroase startup-uri din lume

Surprinzător sau nu, în top 10 cele mai valoaroase start-up-uri din lume nu intră nicio companie din Europa, ci şase companii americane, trei înfiinţate în China şi o alta în India. 
Lidia Neagu - Dum, 20 sept. 2020, 06:15
Top 10 cele mai valoroase startup-uri din lume
Potrivit CB Insights, există mai mult de 400 de startup-uri unicorn (companii evaluate la 1 miliard de dolari sau mai mult) în lume începând cu septembrie 2020, iar valoarea lor cumulată depăşeşte 1.525 miliarde de dolari. UiPath, companie americană fondată de omul de afaceri român Daniel Dines, ocupă locul 23 în acest clasament, fiind evaluată la 10,2 miliarde de dolari.

Potrivit CB Insights, compania chineză AI Bytedance, compania mamă a TikTok, este cel mai valoros startup. Proiectul este evaluat la 140 de miliarde de dolari și rulează platforma de conținut Toutiao din China, care folosește învățarea automată pentru a adapta un flux de știri pentru fiecare utilizator din sursele media tradiționale, dar și new media. La începutul acestei veri, guvernul SUA a anunțat că are în vedere interzicerea aplicațiilor chinezești de socializare, inclusiv a aplicației foarte populare TikTok, care, de altfel, a fost cumpărată de Oracle. 

Al doilea startup cu cea mai mare valoare, conform CB Insights, provine tot din China – serviciul de ride-hailing Didi evaluat la 56 de miliarde de dolari, în timp ce compania spațială a lui Elon Musk, SpaceX, a ocupat locul trei în lista unicornilor, evaluată la 46 de miliarde de dolari în septembrie.
 
Pe locul patru se află fintech-ul american Stripe, cu operaţiuni inclusiv în România (36 miliarde de dolari). Stripe furnizează companiilor și clienților individuali software pentru acceptarea și trimiterea plăților și pentru gestionarea afacerilor online, având 14 birouri la nivel global și peste 2.000 de angajați.
 
Umează pe cinci, Palantir Technologies, tot din SUA (20 miliarde de dolari), companie din domeniul Data management & analytics. 
 
Platforma americană de închieriri de locuințe în regim hotelier Airbnb se găseţte pe locul şase, cu o evaluare de 18 miliarde de dolari, după ultima rundă de finanţări din luna aprilie. Proprietarii din toată lumea, care au închiriat locuințe în regim hotelier pe platforma online Airbnb, au câștigat peste 80 de miliarde de dolari în 11 ani, a anunțat startup-ul american, în 2019.
 
Kuaishou, un site popular în China pentru videoclipuri și transmisiuni live, se află pe locul şapte, cu o evaluare de 18 miliarde de dolari, urmat pe opt de Epic Games, compania americană care a creat celebrul joc Fortnite (17,3 miliarde de dolari).
 
One97 Communications este startup-ul indian aflat pe poziţia a noua în lume, cu afaceri în domeniul fintech (16 miliarde de dolari), iar clasamentul este închis de DoorDash, o companie americană din domeniul livărilor la domiciliu.
Te-ar mai putea interesa și
Crystal Dental Clinic anunță că intră pe segmentul de servicii stomatologice corporate, o piață mai puțin acoperită
Crystal Dental Clinic anunță că intră pe segmentul de servicii stomatologice corporate, o piață mai puțin acoperită
Clinica Crystal Dental Clinic, care operează de 21 de ani pe piața de profil, raportează că a realizat o cifră de afaceri de 2,6 milioane de euro pentru 2023 și își anunță extinderea pe......
Better Music, cea mai mare agenție de marketing și management muzical pentru promovarea artiștilor din România (P)
Better Music, cea mai mare agenție de marketing și management muzical pentru promovarea artiștilor din România (P)
Artiștii care vor să aibă mai multă vizibilitate și succes în domeniul muzical, cu piese în trending, o bază reală ...
Compania de brokeraj Goldring l-a recutat pe Nicolae Tudor, fost angajat al Bank of America, pentru poziția de director de vânzări și tranzacționare
Compania de brokeraj Goldring l-a recutat pe Nicolae Tudor, fost angajat al Bank of America, pentru poziția de director ...
Goldring, unul companie de brokeraj care activează pe Bursa de Valori București, l-a recrutat pe Nicolae Tudor (30 de ani) ...
Rafinăria Petromidia caută partener pentru construcția unei fabrici de hidrogen verde
Rafinăria Petromidia caută partener pentru construcția unei fabrici de hidrogen verde
Rompetrol Rafinare Constanța, compania parte a grupului KMG International (Rompetrol), care administrează rafinăria Petromidia, ...