Top 10 tendinţe din tehnologie cu impact major în următorul deceniu

Experții SAP, companie germană lider global în transformare digitală, prezintă cele mai importante zece tendințe din tehnologie cu impact major în dezvoltarea mediului de business și a societății de-a lungul următorilor zece ani ani.
Lidia Neagu - joi, 27 feb. 2020, 12:43
Top 10 tendinţe din tehnologie cu impact major în următorul deceniu

Progres masiv în putere de calcul și capacitate de transfer
Deși în prezent nu sunt comercializate în masă, calculatoarele cuantice vor fi o parte esențială a serverelor enterprise și a laboratoarelor companiilor de cercetare până la finele deceniului. Creșterea exponențială a puterii de calcul va conduce la eliminarea barierelor care ne-au împiedicat să prelucrăm cantitatea infinită de date disponibilă în prezent. Un alt salt substanțial îl va înregistra capacitatea și viteza de transfer a datelor, grație tehnologiei 5G și a celor ce vor urma.

Cloud – ecosistemul IT cu cea mai rapidă dezvoltare
Ani de zile, cloud-ul a fost cea mai utilizată platformă de furnizare a serviciilor IT, în special pentru externalizarea unor servicii precum achiziții, resurse umane și vânzări. Cu toate acestea, experții SAP preconizează că rolul său va continua să crească dincolo de stocare și procesare, spre generarea de date predictive. În viitor, aplicațiile care rulează în cloud, mai ales dacă au la bază algoritmi de inteligență artificială, vor recunoaște nevoile recurente și vor oferi recomandări utilizatorilor.

Experiența clienților – adevăratul diferențiator
Un studiu recent a arătat că 80% dintre CEO sunt convinși că produsul lor oferă o experiență excelentă publicului țintă, în timp ce doar 8% dintre consumatori sunt de aceeași părere. Din acest motiv, în următorii ani, tehnologia va fi cea care va face posibilă o mai bună înțelegere și digitalizare a nevoilor și așteptărilor clienților, ajutând brandurile să ofere experiențe îmbunătățite. Potrivit experților SAP, acesta va fi principiul care va ghida atât direcțiile de inovare a produsului, cât și dezvoltarea strategiilor de employer branding.

Automatizarea muncii – impact major asupra societății
Experții SAP afirmă că revoluția productivității și automatizării, denumită Industria 4.0, va avea un impact deosebit asupra pieței muncii și societății în general și va reprezenta un subiect deosebit de important pentru anii următori. Chiar dacă dezvoltarea proceselor de robotizare și inteligență artificială vor elimina anumite meserii și locuri de muncă, acest lucru nu va crea o nouă ordine mondială în viitorul apropiat, dar va putea implica, într-o primă etapă, alte măsuri pentru a menține un echilibru în deceniul ce urmează. Astfel, putem observa introducerea săptămânii de lucru de 4 zile sau a unui venit minim garantat, taxarea roboților sau a platformelor de social media.

„Îmbunătățirea eficienței în producție, planificarea avansată și predictibilitatea determinate de inovațiile tehnologice vor continua să reducă costurile și să ajute companiile să își eficientizeze procesele de business. Este evident că dezvoltarea acestor tehnologii vor avea un impact major asupra economiei și societății, iar SAP este pregătită să ajute organizațiile să adopte aceste schimbări”, a declarat Cristian Popescu, Managing Director SAP România.

Datele personale schimbă jocul!
Volumul infinit de date personale disponibile în spațiul digital vor avea un impact semnificativ în dezvoltarea de noi modele de business și surse de venit. În afară de bunuri și servicii, și alte meta-produse vor putea fi achiziționate în online: aprecierile (likes), recenziile pozitive sau chiar înscrierea în diverse grupuri și comunități online. Impactul social al acestei tendințe nu este ușor de prevăzut, însă, un rol decisiv îl vor avea guvernele, prin crearea de noi cadre legislative.

Integrarea om – smartphone
În ultimii ani, smartphone-ul a depășit granițele unui simplu telefon, devenind asistentul nostru personal. Marea întrebare pentru următorul deceniu este dacă ecranul tactil și microfonul vor fi înlocuite cu o altă platformă, instrument sau metodă. Dacă în prezent comenzile de bază pot fi realizate și prin intermediul ceasurilor inteligente, următorul pas va fi realizarea acestora prin mișcări sau mimică facială. Iar dacă depășim teama de a avea senzori implantați în piele, comenzile pot fi trimise chiar cu ajutorul gândurilor. După ce ne-am „mutat” biroul, portofelul și alte lucruri personale în smartphone, poate este timpul ca smartphone-ul să se „mute” în corpul nostru. Sau măcar să fim mai integrați cu el.

Industria auto nu moare, din contră!
Modele de business bazate pe lipsa proprietății – shared economy – au explodat deceniul trecut. Locuitorii marilor orașe tind să renunțe la achiziția de mașini personale și caută soluții alternative de transport. Unii specialiști au considerat că acest lucru va conduce inevitabil la prăbușirea industriei auto. Totuși, lucrurile nu sunt atât de sumbre precum par. Din contră! Tehnologia a jucat un rol important în avântul economiei de tip sharing, oferindu-le companiilor posibilitatea de a măsura și taxa clienții la nivel de unitate de măsură: kilometri parcurși, spre exemplu. Chiar dacă oamenii nu-și vor mai achiziționa mașini, ei tot vor avea nevoie să ajungă din punctul A în punctul B și vor plăti pentru asta. Mașinile utilizate în platformele de sharing vor fi înlocuite de 5 ori mai des decât vehiculele personale, astfel, industria auto va continua să producă și să vândă mașini în continuare, într-un ritm mult mai alert ca până acum.

Siguranța în online, o provocare
Experții SAP consideră că următorul deceniu este critic pentru definirea relației complicate dintre platformele online care se bazează pe informațiile utilizatorilor și dorința oamenilor de a redobândi controlul asupra valorilor, atenției și preocupărilor personale. Utilizatorii vor fi mai conștienți de provocările în mediul online, în special pe platformele de socializare și cloud, iar siguranța datelor personale și drepturile de autor vor căpăta o importanță deosebită.

Asistența medicală redefinită
Îmbătrânirea și rata de scădere a lucrătorilor activi în comparație cu populația este o realitate a ultimilor decenii. Totuși, există speranță: forța de muncă eliberată de alte domenii datorită robotizării va fi absorbită mai pregnant de sectorul medical și asistenței sociale. În acest segment, tehnologia va juca din nou un rol important prin instrumente de supraveghere integrate, wearables, soluții de îngrijire la domiciliu disponibile pe scară largă, consiliere la distanță și sisteme de urgență care vor sprijini vârstnicii. Totodată, tehnologia poate fi de folos și în arii precum realitatea virtuală, prin însoțitori și ajutoare virtuale sau case virtuale pentru cei în vârstă.

Energie ieftină, produse sustenabile
Utilizarea din ce în ce mai eficientă a energiei regenerabile din ultimii ani va conduce la scăderea costurilor pentru consumatori, factura generală incluzând doar taxele de acces la rețea. Drept urmare, toți consumatorii, casnici și industriali, vor trece, inevitabil, la electricitate. Beneficiile se vor resimți în transport și producție, devenind aproape singura modalitate de a elimina hidrocarburile și de a reduce amprenta de carbon. Energia ieftină va face posibilă producția de bunuri mai eficient și într-un mod mai sustenabil, prin tranziția către produse fabricate local, folosind tehnologia 3D, eliminând costurile aferente lanțurilor de aprovizionare tradiționale (producție, depozitare, transport). Totuși, pentru implementarea acestor beneficii, țările vor trebui să facă investiții uriașe în dezvoltarea sistemelor de transmisie a energiei electrice și în producția mai multor centrale de dimensiuni mai mici. Provocarea pe termen lung va fi distribuirea multidirecțională și stocarea energiei.

SAP este lider de piață pe segmentul soluțiilor software pentru afaceri. În prezent, compania are peste 437.000 de clienți în 180 de țări, pe care îi susține în gestionarea cu succes a tuturor factorilor disruptivi aduși de economia digitală, contribuind la simplificarea proceselor de business și oferind platforma necesară pentru dezvoltarea unei strategii digitale sustenabile. 77% dintre toate tranzacțiile la nivel global trec printr-un sistem SAP.

SAP România, subsidiara locală a SAP SE, și-a început activitatea în 2002, numărându-se printre primii furnizorii IT locali de top. În ultimii 17 ani, compania a contribuit semnificativ la dezvoltarea mediului de business local și la transformarea digitală a organizațiilor. Astăzi, circa 600 de companii din România utilizează soluțiile SAP, din industrii precum utilități, transporturi, bănci, asigurări, retail sau producție. De asemenea, 95% dintre cele mai mari 300 de companii pe plan local sunt clienți SAP.
În 2011, SAP a demarat un proiect de investiții în România, prin deschiderea celui mai important centru de consultanță pentru tehnologiile SAP din Europa, care deservește clienții din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, cu ajutorul a peste 714 de angajați.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...