Comerțul din SEE se face cel mai bine în România. Peste 70% din rulajele celor mai mari firme din regiune au fost generate de consumatorii români

15 companii din retailul autohton au reușit anul trecut să genereze aproximativ 72% din cifra de afaceri totală a celor mai mari 100 de business-uri de profil din Centrul și Estul Europei. Surpiza cea mai mare a venit din partea distribuitorului de medicamente Fildas, care a urcat 24 de poziții.
Economica.net - mar, 08 oct. 2019, 18:27
Comerțul din SEE se face cel mai bine în România. Peste 70% din rulajele celor mai mari firme din regiune au fost generate de consumatorii români

Ca și anul trecut, retailul autohton este cel mai bine reprezentat în topul 100 al celor mai mari afaceri din centrul și estul Europei, cu 15 companii din 23, conform unui clasament realizat de SeeNews pe baza cifrelor de afaceri din 2018. Față de clasamentul din 2018, realizat pe baza datelor din 2017, comercianții locali din top au raportat un plus cumulat de aproximativ 13%, astfel că din cei aproximativ 24,5 milioane de euro pe care i-au rulat toate cele 23 de companii din acest sector, 17,7 miliarde de euro au fost generate de business-urile active pe plan local. Creșterea business-urilor din România a fost peste nivelul de 10% , procentul cu care a s-a majorat rulajul total al companiilor din retail din regiune.

„Sectorul comerțului cu ridicata și-a revenit în 2018 după șocul ce s-a propulsat în 2017 urmare a prăbușirii mamutului croat Agrokor, astfel că anul trecut companiile prezente în clasament au ajuns la un profit cumulat de 752 de milioane de euro, față de o pierdere combinată de 75 de milioane de euro cu un an în urmă. Creșteri generale au fost și la capitolul rulaje, astfel că vorbim acum despre un total de aproximativ 24,5 miliarde de euro față de 22,2 miliarde de euro în clasamentul din 2018.”,se arată în analiza SeeNews.

Cea mai mare creștere : Fildas a urcat 24 de poziții

În ceea ce privește evoluția companiilor din top, ca și în 2018 Kaufland a avut cea mai bună poziție, urcând de altfel un loc, până pe 11. De departe cea mai spectaculoasă evoluția a avut-o însă furnizorul de medicamente Fildas Trading, business-ul femeii de afaceri Anca Vlad, care a reușit să urce 24 de poziții de pe 90 pe 66.

Urmează compania Profi Rom Food, operatorul supermarketurilor Profi, care a ajuns de pe locul 38 pe 30 și Dante International, firma care administrează magazinul online eMag, care a urcat de pe 62 pe 45.

În rest, printre jucătorii care s-au clasificat pentru topul companiilor cu cele mai maru rulaje din SEE se numără Lidl, Carrefour, Dedeman, Mega Image, Auchan, Metro Cash&Carry, Selgros, MediplusExim,Altex, rewe și Farmexpert.

Dintre aceste companii, patru sunt controlate de oameni de afaceri români respectiv Dedeman (frații Paval), Dante (Iulian Stanciu), Fildas Trading (Anca Vlad) și Altex(Dan Ostahie).

Jumătate din  cele mai mari 100 de companii din sud-estul Europei (SEE) sunt românești

În ceea ce privește clasamentul general, conform SeeNews, jumătate din cele 100 de companii din SEE după rulajele din 2018 sunt românești, cu Automobile-Dacia  menținându-și poziția de lider în SEE. Companiile românești din clasament sunt în număr de 54, din care patru au ajuns în top 10.

Automobile Dacia a fost cea mai mare companie din SEE pentru un al cincilea an consecutiv, urmată de compania energetică slovenă Petrol și alte trei companii românești, toate din sectorul petrolului și gazelor naturale, clasate consecutiv pe locul trei până la al cincilea: OMV Petrom, OMV Petrom Marketing și Rompetrol Rafinare.

Aceleași companii ca anul trecut au ocupat primele 10 poziții din clasament, reprezentând 27% din veniturile combinate ale celor mai mari 100 de companii SEE. Țările reprezentate în aceste top 10 locuri au fost România, Slovenia, Bulgaria, Croația și Serbia.

Companiile românești au dominat, de asemenea, primele 10 poziții ale rentabilității din regiune, cu cinci participanți – Hidroelectrica, Romgaz, OMV Petrom și Continental Automotive Products ocupând de la locul trei până la șase, și Dedeman pe locul nouă. 

Acum la cea de-a 12-a ediție anuală, TOP 100 SEE include cele mai mari 100 de companii din punct de vedere al veniturilor totale , băncile de top din punct de vedere al activelor totale și cei mai mari asigurători din punct de vedere al primelor brute care operează în Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kosovo, Macedonia de Nord, Moldova, Slovenia, Serbia, România, Muntenegru și Croația, pe baza datelor din registrele comerciale naționale, burse, site-uri web guvernamentale și corporative, organisme de reglementare sectoriale, furnizori de informații despre afaceri locale, precum și companii.

Te-ar mai putea interesa și
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Următoare ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) va fi organizată din nou la Davos (Elveţia), după ce pandemia i-a obligat pe organizatori să mute locul de desfăşurare a ediţiei din 2021......
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Problemele în aprovizionarea cu energie din Europa au creat panică în rândul cumpărătorilor asiatici de gaze, astfel ...
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul "Doing Business", după ce a descoperit ...
Peste 5,5 milioane de cetățeni europeni au cerut drept de rezidență în Regatul Unit după Brexit. Pe primele locuri sunt: polonezii, românii și italienii
Peste 5,5 milioane de cetățeni europeni au cerut drept de rezidență în Regatul Unit după Brexit. Pe primele locuri ...
Peste 5,5 milioane de cetăţeni europeni au cerut un statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei ...