Topul celor mai bune dobânzi la depozitele în lei ale populației oferite de primele zece bănci din sistem

Dacă vreți să vă păstrați economiile la una dintre cele mai mari zece bănci din sistem, aveți grijă ce instituție de credit alegeți: cele mai bune dobânzi la 12 luni sunt de patru ori mai mari la primele bănci din clasament decât cele din celălalt capăt al clasamentului. În condițiile în care proiecția privind inflația la mijlocul anului viitor (pe următoarele 12 luni) este de 2,8%, cea mai mare dobândă din piață (CEC Bank cu 3,5%) este real pozitivă. De asemenea, și alte 4 bănci din top 10 oferă o dobândă real pozitivă, celelalte 6 se încadrează la dobânzi real negative.
Gabriela Ţinteanu - joi, 13 aug. 2020, 09:31
Topul celor mai bune dobânzi la depozitele în lei ale populației oferite de primele zece bănci din sistem

Într-un top al dobânzilor la depozitele în lei ale populației pentru 12 luni avem surpriza să găsim 4 bănci din top 10 care oferă dobânzi real pozitive (peste nivelul proiectat al inflației în următorul an), în ciuda faptului că discuțiile se poartă în continuare în jurul dobânzilor mici la economii și toată lumea se uită către dobânzile oferite de Ministerul Finanțelor, de 4,5%.

Fără a lua în discuție nivelul randamentelor la titlurile de stat (care au totuși o durată mai lungă de maturitate și care trebuiesc tranzacționate pe bursă pentru a putea fi transformate în lichidități), depozitele bancare pe 12 luni oferă în această perioadă a anului randamente deestul de frumoase.

Astfel, cea mai mare dobândă oferită de o bancă din tot 10 la nivel de sistem pentru un depozit în lei pe 12 luni este de 3,5% și se regăsește la CEC Bank. Avantajul este că dobânda rămâne fixă pe durata constituirii depozitului (în caz de prelungire, ea se modifică în funcție de dobânda practicată de bancă în momentul respectiv).

În plus, pentru depozite constituite online banca oferă un bonus de 0,1% la dobânda standard. Pe 24 de luni, CEC Bank oferă o dobândă de 3,75%. Cea de-a doua instituție de credit cu o dobândă real pozitivă (luând în calcul inflația anualizată din luna iulie 2020 de 2,8%) este OTP Bank cu un nivel de 3,25%, urmată de Garanti Bank cu 3%.

Pe locul patru în topul dobânzilor la depozitele pe 12 luni se situează Banca Transilvania cu 2,75%,un nivel foarte apropiat de cel al inflației din luna iulie și care prin această dobândă poate trece în registrul dobânzilor real pozitive în lunile următoare dacă luăm în calcul faptul că BNRa revizuit ținta de inflație la decembrie 2020 la 2,7%, în scădere față de 2,8% cât era până acum. Tot o dobândă „la limită” oferă și Alpha Bank care are un nivel de 2,6%.

În registrul dobânzilor real negative se situează primele cinci bănci (în funcție de cota de piață deținută per total active bancare) din sistem: pe locul 6 este ING Bank cu o dobândă de 1,7%, urmată îndeaproape de Raiffeisen Bank cu o dobândă de 1,5%. Ultimele trei locuri sunt ocupate în ordine de: BCR cu dobândă de 1,05%, BRD cu 1% și pe locul 10, Unicredit Bank cu dobânzi de 0,85%.

Odată cu scăderea dobânzii cheie la 1,5% decătre BNR, nivelul ratelor de dobândă la care băncile se împrumută între ele pe piața interbancară, ROBOR, a scăzut în jurul nivelului de 2% cât este și rata dobânzii Lombard la care băncile se pot împrumuta de la BNR în caz de necessitate, garantând cu titluri de stat.

În aceste condiții, toată lumea așțeaptă scăderea dobânzilor la credite, dar nu este exclus ca în viitor să vedem și ușoare ajustări de dobânzi la depozite deși lipsa lichidității de pe piața interbancară nu pare să susțină momentan această variantă. Oricum dacă luăm în calcul previziunile analiștilor care dau ca probabilă încă o scădere a dobânzii de politică monetară a BNR până la sfârșitul anului, constituirea unui depozit bancar în această perioadă, la dobânzi fixe real pozitive pentru următoarele 12 luni s-ar putea dovedi a fi o decizie foarte bună.

Te-ar mai putea interesa și
Enel va plăti mai mult pentru gazele naturale achiziţionate de la firma algeriană Sonatrach
Enel va plăti mai mult pentru gazele naturale achiziţionate de la firma algeriană Sonatrach
Enel SpA a încheiat un acord cu firma algeriană de stat Sonatrach, conform căruia compania italiană de utilităţi va plăti mai mult pentru gazele naturale, în urma majorării preţurilor pe......
Suedia a semnalat o a patra scurgere de gaze la conductele Nord Stream
Suedia a semnalat o a patra scurgere de gaze la conductele Nord Stream
Garda de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt ...
Ilinca Păun se alătură Consiliului de Administrație Meta Estate Trust
Ilinca Păun se alătură Consiliului de Administrație Meta Estate Trust
Ilinca Păun se alătură Consiliului de Administrație al Meta Estate Trust începând cu 29 septembrie, a anunțat compania.
R Systems angajează peste 50 de specialişti IT la nivel naţional până la sfârşitul anului 2022
R Systems angajează peste 50 de specialişti IT la nivel naţional până la sfârşitul anului 2022
Compania de tehnologie şi transformare digitală R Systems vrea să angajeze peste 50 de specialiști IT în România până ...