Topul celor mai mari bănci ale lumii: Patru dintre primele cinci sunt chineze

Erste Group Bank a prins locul 99 în topul celor mai mari 100 de bănci ale lumii, în conformitate cu cel mai recent clasament la nivel global SNL Financial. Patru dintre cele mai mari cinci bănci din lume sunt din China. Topul a fost realizat înaintea crizei din august de pe pieţele financiare chineze, care a contaminat cu neîncredre toate pieţele lumii.
Adrian N. Ionescu - vin, 16 oct. 2015, 21:01
Topul celor mai mari bănci ale lumii: Patru dintre primele cinci sunt chineze

Industrial & Commercial Bank of China deține primul loc în topul celor mai mari bănci ale lumii, cu active în valoare de 3,452 de miliarde de dolari, potrivit celui mai recent clasament la nivel global, realizat de SNL Financial. Banca valoarează mai mult decât întreaga economie britanică, potrivit CNN.

Singura bancă non-chineză rămasă în Top 5 este HSBC (Hong Kong and Shanghai Banking Corporation), pe locul 4, cu active de 2,670 de miliarde de dolari. Prima bancă americană din Top, JPMorgan Chase se află pe locul al șaselea, cu active de 2.600 miliarde de dolari.

BNP Parisbas a căzut pe locul 7, cu 2.568 miliarde de dolari, de pe 4 în clasamentul de anul trecut 2014. Este urmată de Mitsubishi UFJ Financial Group din Japonia, cu 2,385 miliarde de dolari. Ambele au fost afectate de slăbirea valutelor din țările lor. Euro și yenul au scăzut substanțial față de dolarul SUA şi faţă de anul trecut, ceea ce face ca activele lor să fie mai puțin valoroase în dolari.

Între timp, sectorul financiar din China a suferit un colaps major la bursele chineze şi nu numai. În plus, economia chineză încetinește în acest an şi ierarhia ar putea suferi modificări substanţiale, dacă se va dovedi că valoarea activelor lor nu mai are corespondent în capacitatea de rambursare a creditelor de către debitori.

 Top 10 bănci Global în funcție de active:

1. Industrial & Commercial Bank of China (China) –  3,452 mld. USD
2. China Construction Bank (China) – 2,819 mld. USD
3. Banca Agricolă a Chinei (China) – 2,716 mld. USD
4. HSBC (UK) –  2,670 mld. USD
5. Bank of China (China) – 2,584 mld. USD
6. JPMorgan Chase (USA) – 2,577 mld. USD
7. BNP Paribas (Franța) – 2,568 mld. USD
8. Mitsubishi UFJ Financial Group (Japonia) – 2,385 mld. USD
9. Bank of America (USA) – 2,143 mld. USD
10. Barclays (UK) – 2,102 mld. USD

Urmează pe irmătoarele trei locuri Deutsche Bank (Germania, 2,099 mld. USD), Credit Agricole (Franţa, 1,935), Citigroup (USA, 1,831).

Royal Bank of Scotland (UK, 1,639  mld. USD) este pe locul 16, Societe Generale este pe 18, cu 1,533 mld. USD, ING Groep pe 23 cu 1,130 mld. USD, iar prima bancă elveţiană din top, UBS Group este pe 24, cu 1,079 mld. USD. Credit Suisse este pe 28, cu 930 mld. dolari.

Dintre băncile cu expunere pe România se remarcă Intensa Sanpaolo, pe locul 38 cu 732 mld. USD, iar Erste Group Bank este pe locul 99 cu 217 mld. USD.

SNL a realizat cea mai recentă clasificare a băncilor lumii după activele totale convertite în dolari, la ratele de schimb de la sfârşitul lunii martie şi după metoda IFRS, sau după standarde locale. La băncile americane calculul valorii activelor lor diferă din cauza reglementărilor din SUA, astfel că este posibil ca acestea să aibă un rang superior după o comparaţie mai precisă.

SNL Financials menţionează şi topul după valoarea activelor calculată cu metoda GAAP din SUA, iar topul calculat astfel este dominat de băncile americane.

Un alt top de referinţă este cel realizat de The Banker.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...