Topul magazinelor deţinute de români: Annabella, Real şi Succes au cele mai mari afaceri

Anul trecut a adus modificări în clasamentul celor mai mari retaileri cu acționariat autohton, după cifra de afaceri. Vâlcenii de la Annabella, rețea care a pătruns și pe piața bucureșteană în 2016, sunt cei mai mari retaileri autohtoni. Urmează compania care administrează fostele Real, preluate de la grupul german Metro.
Economica.net - Dum, 10 iun. 2018, 19:55
Topul magazinelor deţinute de români: Annabella, Real şi Succes au cele mai mari afaceri

Oamenii de afaceri vâlceni Dorina şi Dan Mutu, proprietarii lanțului de magazine Annabella, au devenit, conform datelor financiare aferente lui 2017, românii cu cel mai mare business în comerțul alimentar. Potrivit datelor publicate de către Ministerul de Finanțe, compania a raportat o cifră de afaceri netă de peste 255,1 milioane de lei, cu 16,7% peste 2016, urmare a creșterii numărului de magazine cu opt unități, în Vâlcea și Argeș. Compania este pe profit, înregistrând un plus de 10,3 milioane de lei și a făcut istorie în 2016 fiind prima care a dat jos sigla Mega Image în București.

Annabella este o reţea modernă de retail, prezentă pe piaţa românească din 1994. Reţeaua cuprinde în prezent peste 60 de magazine, în patru formate diferite: concept store-ul Annabella A-Z, Annabella Fresh – concept special destinat comerţului de fructe şi legume, supermarketul Annabella şi Annabella Expres – magazinul de proximitate. 

Din grupul Metro, în topul rețelelor autohtone

O altă surpriză a anului vine din partea companiei Real Hyper Magazine SRL care administrează fostele magazine Real din Arad, Suceava, Constanța și Oradea, rămase în portofoliul grupului german Metro după tranzacția cu Auchan din 2013. Acestea au fost cumpărate anul trecut de un offshore cipriot, Terazone Enterprises Limited, în spatele căruia se află un cetățean român, Dusan Wilms, fost director general Metro Cash & Carry România și italianul Gerardo Monzillo. Se poate spune astfel că rețeaua Real este una parțial autohtonă care a raportat în 2017 o cifră de afaceri de 254,3 milioane de lei, față de 280,9 milioane de lei cu un an în urmă. Sub noul management, compania a trecut însă pe profit (plus 31,5 milioane de lei), față de o pierdere de 45,9 milioane de lei în 2016.

De asemenea, din clasamentul retailerilor autohtoni a ieșit rețeaua Merkur din Harghita, urmare a intrării companiei Elan Trio SRL care o administrează în proprietatea a patru cetățeni maghiari, potrivit termene.ro (Rathonyi Andrea, Torok Istvan, Bakk Jozsef și Szoke Csaba). Inițial, compania era deținută de familia Boros din Harghita. 

Retailerul a raportat în 2017 afaceri de 185,5 milioane de lei, în scădere față de 2016 când a rulat peste 280,9 milioane de lei.

Pe locul trei, ar urma lanțul omului de afaceri gorjean Nicolae Sarcină care administrează magazinele Succes. Compania Succes Nic Com, care are și alte tipuri de activități în industria alimentară și nu numai și care a intrat în insolvență în 2016, a raportat în urmă cu doi ani afaceri de 174 de milioane de lei. Pentru 2017, cifra de afaceri a companiei nu este însă disponibilă.

Urmează un alt retailer autohton care a rezistat cu bine invaziei multinaţionalelor, care este pe creştere şi a preluat chiar magazine ale concurenţei (două magazine Carrefour). Este vorba despre Zanfir, deţinut de familia cu acelaşi nume din Focşani. Din datele termene.ro, Zanfir SNC a raportat în 2017 afaceri de aproximativ 188,3 de milioane de lei, faţă de aproximativ 144 milioane de lei în 2016, şi un profit net de 2,9 milioane de lei. Compania a pornit în 1991 cu afaceri în comerţul cu ridicata a cărnii şi mezelurilor, iar în 2002 a deschis primul supermarket. De asemenea, în 2008 firma a deschis un Food Shop&Bistro, cu o capacitate de 120 de locuri şi o producţie de 3.000 de porţii pe zi. Retailerul comercializează trei mărci proprii, o parte dintre produsele alimentare vândute sub aceste branduri fiind realizate de o companie ce aparţine Zanfir SNC şi care s-a desprins din secţia de tranşare de carne de pasăre, vită și porc Zanfir.

Nu în ultimul rând, 2017 a fost un an bun şi pentru Cleopatra Center din Vaslui, care a depăşit 125,6 de milioane de lei rulaj, faţă de 121 milioane de lei cu un an în urmă. Compania deţinută de bârlădeanul Bularda Iulian este profitabilă, cu un plus de 1 milion de lei anul trecut. Sub brandul Cleopatra operează peste 10 magazine în Vaslui, Huşi şi Bârlad, suprafaţa medie a unei unităţi fiind de 120 de mp. 

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...