Topul retailerilor cu cele mai mari depozite în România

21 01. 2021
p3_bucharest_a1_43384400

În doar cinci ani, suprafața depozitelor închiriate sau deținute de retailerii din FMCG (bunuri de larg consum, respectiv alimente, produse de îngrijire personală şi a locuinţei) s-a dublat la 1,1 milioane de mp, iar cei mai mari cinci jucători au 80% din suprafața logistică ocupată, cu tot ce se va livra pentru anul acesta, potrivit datelor CBRE furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET

Companiile care activează în acest domeniu sunt și printre cei mai mari utilizatori de spații logistice din România. Pentru acest an, dezvoltatorii construiesc alți 200.000 de mp de depozite pentru retailerii din FMCG. 

„Suntem în etapa consolidărilor, a depozitelor centralizate de mari dimensiuni și ne așteptăm să se contureze tot mai multe depozite XXL atât în București, cât și în alte zone cheie din țară. Astfel, după un an istoric din punct de vedere al volumului tranzacționat, 2021 are toate premisele pentru a continua ascensiunea pieței de spații industriale”, spune Răzvan Iorgu, Managing Director, CBRE România. 

Consolidarea proiectelor are multiple beneficii pentru chiriași, de la sinergii la disponibilitatea forței de muncă, dar și integrarea facilă din punct de vedere al tehnologizării proiectelor.

Depozitele cât aproape patru Case ale Poporului

Mărfurile din depozitele reitailerilor din FMCG ar încăpea în aproape patru Case ale Poporului, care are o suprafaţă desfăşurată de 365.000 de mp. 

Retailerul Profi, care a devenit și cel mai mare angajator privat din România, cu peste 21.000 de angajați, are închiriate cele mai multe depozite din România, cu o suprafață cumulată de 287.000 de mp în nouă locații. 

Lidl și Kaufland, amandouă parte din grupul Schwarz, ocupă următoarele poziții, însă depozitele ocupate de acești retaileri sunt în proprietate. 

Lidl are depozite existente și în construcție de 270.00 de mp, în cinci centre regionale, iar pentru al șaselea a fost obținută autorizația de construcție anul trecut. Noul centru logistic se contruiește lângă București, în zona Fundeni-Cernica. Celelalte centre se află la Nedelea (38.039 mp), Chiajna (58.000 mp), Iernut (45.000 mp), Lugoj (45.000 mp), Roman (45.000 mp), iar compania are peste 8.400 de angajați pe plan local. 

Din depozitele deja existente pleacă produse spre 289 de magazine din întreaga țară. Pentru acest an, retaierul și-a bugetat investiții pentru deschiderea a 20 de noi unități și va depăși pragul de 300 de magazine pe piața locală. 

Kaufland ocupă locul trei cu două depozite, unul de 77.000 de mp la Turda, și unul de 115.000 mp la Ploiești, care deservesc cele 139 de magaziele ale rețelei. În aceste locații, compania deține și teren pentru extindere. Planurile retailerului sunt de a deschide anual 10 noi magazine. 

Carrefour ocupă locul patru cu depozite în trei locații și o suprafață totală de 164.000 de mp. Recent, compania și-a prelungit contractul de închiriere cu dezvoltatorul P3 pentru depozitul de 85.000 de mp pe care îl ocupă lângă București. 

Mega Image se plazează pe locul cinci, cu o suprafață de 110.000 de mp în trei locații. Creșterea comenzilor online l-a determinat pe retailer să mai închirieze depozite. Recent, compania a anunțat închirierea a 4.500 de mp în Chitila Logistics Hub, proiect dezvoltat de Globalworth și Global Vision. 

2021 a fost anul în care stocul total de spații logistice și industriale a trecut de pragul de 5 milioane de mp. Pe partea de închirieri, 650.000 de mp de spații logistice au fost tranzacționate la nivel național, în creștere cu 38% față de 2019, potrivit Dunwell.

Cele mai multe depozite au fost închiriate de companiile din FMCG – 38% din cota de piață, și asta datorită creșterii comerțului online, urmate de cele din logistică, cu 15% din valoarea tranzacțiilor și retail, cu 13% dintre toate suprafețele închiriate. Au urmat cei din producție și pharma.