Iată principalele cinci tendințe care modelează viitorul industriei robotice:
1. Inteligența artificială – fizică, analitică, generativă
Tendința de integrare a AI în robotică este în creștere. Prin valorificarea diverselor tehnologii AI, roboții pot îndeplini o gamă largă de sarcini mai eficient:
AI Analitică: Permite roboților să proceseze și să analizeze cantități mari de date colectate de senzori, gestionând astfel variabilitatea și imprevizibilitatea mediului extern, atât în producția diversificată, cât și în spații publice. De exemplu, roboții echipați cu sisteme de viziune analizează sarcinile anterioare pentru a identifica tipare și a-și optimiza operațiunile pentru o mai mare precizie și viteză.
AI Fizică: Producătorii de roboți și cipuri investesc în dezvoltarea de hardware și software dedicate care simulează medii reale. Aceasta permite roboților să se antreneze în medii virtuale și să opereze pe baza experienței, nu doar a programării.
AI Generativă: Proiectele de AI Generativă urmăresc să creeze un moment de tip „ChatGPT” pentru AI Fizică. Această tehnologie de simulare robotică bazată pe AI va avansa atât în medii industriale tradiționale, cât și în aplicații de robotică de servicii.
2. Roboți umanoizi
Roboții cu formă umanoidă au atras multă atenție mediatică. Viziunea este ca acești roboți să devină instrumente universale, capabile să încarce o mașină de spălat vase sau să lucreze pe o linie de asamblare. Startup-urile lucrează la dezvoltarea acestor roboți umanoizi cu scop general.
Cu toate acestea, producătorii industriali se concentrează pe roboți umanoizi care îndeplinesc sarcini specifice. Majoritatea acestor proiecte se desfășoară în industria auto, care a jucat un rol esențial în pionieratul aplicațiilor robotice, precum și în sectorul depozitării. Rămâne de văzut dacă roboții umanoizi pot reprezenta o soluție economică și scalabilă pentru aplicații industriale, comparativ cu soluțiile existente. Cu toate acestea, există multe aplicații care ar putea beneficia în mod inerent de forma umanoidă, oferind potențial de piață în domenii precum logistica.
3. Sustenabilitate – eficiență energetică
Respectarea obiectivelor de sustenabilitate ale ONU și a reglementărilor corespunzătoare devine o cerință importantă pentru includerea pe listele de furnizori. Roboții joacă un rol cheie în ajutarea producătorilor să atingă aceste obiective, potrivit IFA.
În general, capacitatea lor de a efectua sarcini cu precizie ridicată reduce risipa de materiale și îmbunătățește raportul de producție al unui proces de fabricație. ”Aceste sisteme automate asigură o calitate constantă, esențială pentru produsele concepute să aibă o durată lungă de viață și întreținere minimă. În producția de tehnologii de energie verde, precum panouri solare, baterii pentru mașini electrice sau echipamente de reciclare, roboții sunt critici pentru o producție rentabilă. Ei permit producătorilor să scaleze rapid producția pentru a satisface cererea în creștere fără a compromite calitatea sau sustenabilitatea”, se arată în raport.
În același timp, tehnologia roboților este îmbunătățită pentru a face roboții înșiși mai eficienți din punct de vedere energetic. De exemplu, construcția ușoară a componentelor mobile ale roboților le reduce consumul de energie. Diferite niveluri de mod de repaus plasează hardware-ul într-o poziție de economisire a energiei. Progresele în tehnologia de prindere utilizează bionica pentru a obține o forță de prindere mare cu un consum aproape nul de energie.
4. Roboți – noi domenii de afaceri
Producția generală, care nu a fost automatizată la fel de intens ca industria auto sau a semiconductorilor, devine un domeniu de creștere pentru piața roboți. Producătorii de dimensiuni mici și medii investesc în automatizare pentru a face față penuriei de forță de muncă și pentru a îmbunătăți calitatea și eficiența producției.
Adoptarea roboților industriali de către IMM-uri este încă împiedicată de investițiile inițiale mari și de costul total. Modelele de afaceri Robot-as-a-Service (RaaS) permit firmelor să beneficieze de automatizarea robotică fără a implica capital fix. În plus, robotica cu costuri reduse oferă soluții pentru clienții potențiali care consideră că un robot de înaltă performanță este supradimensionat pentru nevoile lor. Multe aplicații au cerințe scăzute în ceea ce privește precizia, sarcina utilă și durata de viață. Roboții cu costuri reduse abordează acest nou segment de piață denumit „suficient de bun” pentru sarcinile dorite.
5. Roboții abordează lipsa forței de muncă
Sectorul global al producției continuă să se confrunte cu lipsa de forță de muncă, potrivit Organizației Internaționale a Muncii (OIM). Unul dintre principalii factori este schimbarea demografică, care deja împovărează piețele forței de muncă din economiile foarte dezvoltate, cum ar fi Statele Unite, Japonia, China, Republica Coreea sau Germania. Deși impactul variază de la o țară la alta, efectul cumulativ asupra lanțului de aprovizionare este o preocupare aproape peste tot.
Utilizarea roboticii reduce semnificativ impactul penuriei de forță de muncă în producție. Prin automatizarea sarcinilor plictisitoare, periculoase sau delicate, lucrătorii umani se pot concentra pe sarcini mai interesante și cu valoare mai mare. Roboții efectuează sarcini monotone, cum ar fi inspecția vizuală a calității, vopsirea periculoasă sau ridicarea de greutăți. Inovațiile tehnologice în robotică, cum ar fi ușurința în utilizare, roboții colaborativi sau manipulatorii mobili, ajută la umplerea golurilor de personal atunci când și unde este necesar.